Má moje dieťa ovčie kiahne? Ako ich poznať a popasovať sa s nimi

Gabriela Bachárová, 7. januára 2022 o 04:30

Pre väčšinu detí nie sú ovčie kiahne nebezpečné, ale aj tak dokážu poriadne potrápiť.

Ovčie kiahne.

Foto: Shutterstock.com

Ako poznať, že to, čo sa dieťaťu vyhodilo na telíčku, sú ovčie kiahne? „Začínajú ako malé červené škvrny, ktoré sa o pár hodín začnú meniť na pľuzgieriky. Prirovnala by som ich k pľuzgierikom po popálení – na začiatku je obsah číry, postupne sa mení na mliečny až zakalený. Pľuzgieriky neskôr zasychajú a po niekoľkých dňoch sa zaschnutá chrasta odlúpne,“ vysvetľuje pediatrička Martina Milkovičová, autorka blogu Pediatria s úsmevom, v ktorom rodičom približuje najčastejšie detské zdravotné problémy a ako ich riešiť. Kožička pod chrastou môže byť bledšia, v lete sa menej opaľuje.

Vyrážku najčastejšie objavíte vo vlasoch a na tvári, postupne sa ukáže aj na trupe a končatinách. Šikovný tip od pediatričky, ako poznať ovčie kiahne takmer stopercentne: ak nenájdete počas celej doby trvania na hlavičke dieťaťa žiadny pupienok, zrejme ste len zle hľadali - alebo išlo o iný druh vyrážky. Prejavy ovčích kiahní môžete objaviť aj v ústach, nosohltane, na očných spojovkách, vo vonkajšom zvukovode alebo na genitáliách.

Typické je, že nové pupienky prichádzajú vo vlnách. Najskôr si všimnete len malého množstva kožných prejavov, za ktorými nasleduje teplota a zrazu vidíte namiesto piatich pupienkov päťdesiat. A o deň neskôr je nimi dieťa už celé posiate. Niekedy sa však teplota neobjaví a dieťaťu sa vyrážka objaví nie vo vlnách, ale zvoľna.

Dieťa je infekčné už pár dní pred samotným objavením sa vyrážky. Zabrániť šíreniu nákazy napríklad v škôlke je tak prakticky nemožné. Infekčnosť potom ešte pokračuje ďalšie štyri až sedem dní, počas ktorých sa tvorí vyrážka. Po objavení sa chrást už dieťa schopnosť prenášať nákazu stráca, vraví lekárka a ako konštatuje: „K úplnému zahojeniu zväčša dochádza do dvadsiatich dní.“

Časté sprchovanie a vhodný odev

Ako s ochorením bojovať doma? Ak má dieťa teplotu, samozrejmosťou je pokoj. Ak sa zvýšená telesná teplota neobjavila, môže robiť to, na čo je inak zvyknuté, hoci skákanie na trampolíne nie je podľa pediatričky dobrý nápad, telo predsa len s niečím bojuje a netreba ho ďalej zaťažovať. Zvláštny režim platí pre letné mesiace, nie je dobré ovčia kiahne ukazovať priamemu slniečku.

Čo však lekárka veľmi odporúča, je časté sprchovanie, ktoré zmierňuje nepríjemné škriabanie sa: „Doba, keď sa dieťa s ovčími kiahňami nesmelo 14 dní priblížiť ku kúpeľni, snáď už skončila. Sprcha by mala byť krátka, určite nie žiadny dlhý pobyt vo vani. Nepoužívala by som sprchové gély, lepšie je detské mydlo na zadoček a nožičky, na zvyšok stačí čistá voda." Po sprche ľahko osušiť uterákom a nechať voľne oschnúť. Dôležitým opatrením je tiež ostrihať potomkovi nechty, aby sa nimi neškriabal a obliekať ho do vzdušného bavlneného oblečenia. Zároveň by ho nikde nemali tlačiť gumičky.

Veľa rodičov ešte stále ako riešenie ovčích kiahní používa detský púder, ten však podľa pediatričky môže narobiť viac škody ako úžitku. „Viem, že rodičia majú nutkanie kiahne niečím nakrémovať. Skúste však vydržať s nervami a nechať pupienky iba voľne zaschnúť. Pod púdrom si totiž kiahne žijú svoj vlastný, ničím nerušený život, pekne v tme, bez vzduchu a v teple. A potom im nenapadne nič lepšieho, ako si zaobstarať zápal a hojiť sa jazvou,“ varuje Martina Milkovičová.

Ak je však však svrbenie neodbytné, možno použiť krémy určené práve na jeho tlmenie. Stačí nimi pritom potrieť len pupienky, ktoré najviac svrbia. Počas krízy, keď má dieťa naozaj extrémne množstvo pupienkov, môžete podať lieky s protisvrbiacim účinkom. Na niektoré z nich však treba recept od lekára.

Hoci ovčia kiahne nie sú všeobecne nebezpečné, horší priebeh môžu mať u detí do jedného roka a u zdravotne oslabených dospelých. Tehotným ženám môžu v dvoch percentách vyvolať poškodenie plodu, prípadne sa dieťa samo nakazí a hrozí mu ťažší priebeh choroby. Proti ovčím kiahňam sa možno chrániť dobrovoľným očkovaním.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >