Sľubovali rýchle očkovanie detí, rodičia si však zúfajú: Termíny neskoro alebo nie sú!

Gabriela Bachárová, 5. januára 2022 o 04:30

Napriek tomu, že rezort zdravotníctva sľúbil ostrý štart očkovania detí vo veku 5 až 11 rokov už koncom minulého roka, nestalo sa tak. Viacerí rodičia, ktorí majú záujem o čo najskoršie očkovanie svojho potomka, dostávajú termíny až na polovicu januára či dokonca neskôr, prípadne dátum ešte ani neobdržali. Vakcíny proti ochoreniu Covid-19 pritom na Slovensko dorazili už v polovici decembra a registrácia bola spustená 23. decembra.

Na očkovanie už majú nárok aj päťročné deti.

Foto: Shutterstock

Omicron, nový variant koronavírusu, už čoskoro prevládne aj na Slovensku. Odhaduje sa, že vzhľadom na extrémne rýchle šírenie nakazí veľkú časť hlavne neočkovaných detí. Aj preto rodičia, ktorí svoje deti chceli pred omicronom ochrániť, dúfali, že sa ich podarí vakcinovať včas. V skutočnosti však mnohým zostane len dúfať, aby sa ich deti nenakazili, pretože vakcínu už jednoducho nestihnú.

K tretiemu januáru Národné centrum zdravotníckych informácií slovami svojej hovorkyne Alžbety Sivej evidovalo 5 834 detí čakajúcich na svoj termín. Termín vakcinácie bol pridelený 923 deťom vo veku 5 až 11 rokov, uviedla hovorkyňa. Napriek tomu, že čakajúcich detí je veľmi málo, majú problém získať termín.

Pediatri ešte v drvivej väčšine neočkujú a očkovacích centier, ktoré prijímajú aj deti, nie je veľa. Väčšina z nich pritom začína vakcinovať až v priebehu tohto mesiaca, najskôr tento týždeň, ale výnimkou nie sú ani začiatky avizované na polovicu januára. A čo viac, na očkovanie tejto vekovej kategórie si očkovacie miesta vyhradili menej času, napríklad jeden deň v týždni, keďže prítomný musí byť vždy pediater. Detská fakultná nemocnica v Košiciach začína s očkovaním detí vo veku 5 až 11 rokov dnes, ďalšie vypísané termíny má na piatok. A potom do konca mesiaca už len 12., 13., 19. a 26. januára. Dohromady iba šesť januárových dní.

Na porovnanie: do susedného Česka dorazili vakcíny v utorok 14. decembra a prvé deti už dostali svoje dávky vo štvrtok či piatok toho istého týždňa, teda len o dva či tri dni neskôr.

Prečo meškáme?

Osobnú skúsenosť s viaznucou vakcináciou má aj známy pediater Peter Visolajský, ktorý sa pokúšal zohnať termín pre svoje dieťa. „Veľmi by som chcel počuť odpoveď Ministerstva zdravotníctva na otázku: Prečo Slovensko mešká v zabezpečení očkovania detí mladších ako 12 rokov? Prečo Česko, Maďarsko aj Poľsko už dva týždne očkujú deti od 5 do 11 rokov a my nie?” uviedol v rozhorčenom statuse na svojom facebookovom profile.

„Napriek tomu, že máme na Slovensku už dva týždne detskú vakcínu a aj z dospeláckeho balenia je schválené očkovanie, slovenskí rodičia môžu síce objednať svoje dieťa na očkovanie, ale termíny nedostávajú - najskorší termín som našiel na 5. januára a aj to len do troch veľkých miest. Napríklad v Nitre sme termín stále nedostali. Slovensko malo najdlhšie zavreté školy v Európe, v dôsledku toho máme veľa detí, ktoré sa ešte s koronavírusom nestretli, omicronu sa však nevyhnú. K tomu kompetentní bez vysvetlenia nezabezpečili možnosť včas deti dobrovoľne zaočkovať. Na rozdiel od Česka, Maďarska, Poľska a väčšiny Európy,” uviedol pediater.

Vakcinačné centrá môžu okrem špeciálnych detských vakcín Comirnaty použiť pre deti aj dávky odmerané z očkovacích látok pre dospelé, ako to od 25. novembra oficiálne schválila Európska lieková agentúra. Väčšina rodičov však o tejto možnosti nevedela, a preto o ňu ani nepožiadala. Tento postup sa dá aplikovať aj dnes, treba sa však dohodnúť s očkovacím centrom, ak napríklad ešte detské vakcíny nemá k dispozícii. Okrem toho je od septembra možné očkovať upravenou dávkou určenou pôvodne len pre dospelých zdravotne znevýhodnené deti. Podľa Alžbety Sivej Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje k 3. januáru celkovo 860 očkovaných detí vo veku od 5 do 11 rokov, väčšinu z nich tvoria práve ohrozené deti.

Deti v ohrození

Doterajšie poznatky o omicrone ukazujú, že hoci ide o vysoko nákazlivú variantu, do nemocníc posiela menej ľudí. Výnimku však podľa dostupných informácií tvoria deti, ktoré ešte zväčša nie sú očkované. Platí totiž priama úmera: čím viac nakazených detí, tým viac ich musia prijať do ústavnej starostlivosti, aj keď omicron nepredstavuje väčšie riziko závažnejšieho priebehu ako delta či predchádzajúce varianty. V Spojených štátoch amerických bolo od 22. do 28. decembra každý deň hospitalizovaných priemerne 378 detí, v porovnaní s týždňom predtým to bol nárast o 66 percent.

Na nebezpečenstvo poukazuje aj Peter Visolajský: „Počty hospitalizácií detí vo Veľkej Británii, Juhoafrickej republike aj v USA dosahujú pri vlne omicronu rekordy.” Ako upozornil, v jednom okrese v Juhoafrickej republike mali v období jedného mesiaca 6 287 pozitívnych detí, z celkového počtu nakazených ich museli hospitalizovať až 462, teda až 7,2 percenta. „Väčšina detí dostávala štandardnú starostlivosť na oddelení (92 %), pričom 31 (25 %) kyslíkovú terapiu. Sedem detí (6 %) bolo ventilovaných, štyri zomreli. Všetky deti boli neočkované,” dopĺňa lekár.

„Treba ešte poznamenať, že po tejto vlne infikovaných detí príde približne o mesiac vlna postcovidových následkov u detí. Z nich najväčšia obava je životohrozujúci multisystémový zápal u detí MIS-C. Po rekordnej vlne infikovaných detí príde zákonite rekordná vlna MIS-C. Toto ochorenie je síce liečiteľné, ale liečba musí prísť včas a je veľmi náročná, pričom dieťa je v ohrození života,” pripomenul Peter Visolajský ďalšie vážne riziko, ktorému sa očkovaním dá podľa dostupných poznatkov vyhnúť.

Rodičia môžu deti na očkovanie registrovať na korona.gov.sk prostredníctvom bežného formulára registrácie na prvú dávku. V prvej decembrovej várke prišlo na Slovensko 150 tisíc vakcín (celkovo ich dostaneme 274 tisíc).








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >