Ľúbte ma, aj keď sa hnevám... „Dovoľme deťom prejaviť hnev, no pomôžme im ho aj zvládnuť,“ odkazuje psychologička

Patricia Poprocká, 29. júla 2022 o 04:44

Hanka s bratom Paľkom hrajú hru. Hanke sa nedarí, brat sa chichoce, ju to hnevá ešte viac, a keď prehrá úplne, od zlosti všetko rozhádže. „Už nikdy sa s tebou nebudem hrať! Tyyyyy...!“ kričí na Paľka. Ten sa rozplače. Poznáte takú situáciu aj z vlastnej domácnosti?

Aj svojou reakciou rodičia deťom ukazujú, ako sa majú k hnevu postaviť.

Foto: Shutterstock.com

Čo v takej situácii robiť, ako citlivo zasiahnuť a zároveň nebyť medzi deťmi sudcom? Aj o tom je najnovšia kniha detskej psychologičky Petry Arslan Šinkovej Mami, oci, ľúbte ma. Na troch konkrétnych príbehoch odborníčka vykresľuje detský hnev, s akým sa rodičia dennodenne stretávajú. Kniha je zároveň aj praktickou pomôckou pre dospelých – za každým príbehom nasleduje krátky komentár autorky a odporúčania, ako situáciu s deťmi riešiť aj s konkrétnymi návodmi.

Petra Arslan Šinková odporúča rodičom čítať knihu spolu s deťmi. „Dovoľme deťom hnevať sa, ale pomôžme im hnev zvládnuť. Pri čítaní knihy hľadajme spolu príčiny ich hnevu a spôsoby, ktoré im pomôžu hnev bezpečne vyjadriť,“ vraví. Práve príbehy pomôžu deťom vcítiť sa do situácie lepšie než vysvetľovanie či poučovanie.

Ako psychologička zdôrazňuje, hnev je prirodzená emócia a navyše veľmi dôležitá. „Vďaka hnevu vieme, že nám niečo prekáža, že je potrebné niečo zmeniť, že možno niekto zasahuje naše hranice a mali by sme ich skontrolovať. Hnev nám pomáha zistiť, že sa nám niečo nepáči alebo že nám niečo ubližuje,“ konštatuje hneď v úvode knihy. Dodáva, že emócie nie sú ani dobré ani zlé, všetky sú v poriadku a slúžia nám ako spomínané odkazy. „Je dôležité uvedomiť si, čo nám daný pocit chce povedať.“

Aj pre dieťa je dôležité prejaviť hnev. Navyše, dieťa vníma, ako na jeho hnev reagujú rodičia. Práve svojou reakciou mu ukazujú, či má hnev potlačiť alebo je bezpečné ho vyjadriť. Dospelí by mali deti učiť spracovávať emócie aj vlastným príkladom. Ak s tým majú problém, aj pre nich môžu byť rady z knihy veľmi užitočné.

Kniha Mami, oci, ľúbte ma vyšla vo vydavateľstve Fortuna Libri.

Foto: Patricia Poprocká


ANKETA:

Dokážete zvládať hnev svojich detí?

17,1%



39,0%



39,0%



4,9%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >