Je „zlé“ dieťa naozaj zlé? Štyri veci, ktoré sa javia ako problémové, ale nie sú

Patricia Poprocká, 14. júla 2022 o 05:25

Hnevá sa, nepočúva, zahĺbené vo svojich myšlienkach alebo sa len tak poflakuje? Zúfate si niekedy nad takýmto správaním svojho dieťaťa? Nemusíte. Aj keď naša prvotná reakcia je, že sa dieťa chová nevhodne, v skutočnosti nie je na takýchto prejavoch nič zlé, naopak.

Pekne to síce nevyzerá, prejavy nepríjemných emócií však automaticky neznamenajú, že dieťa je zlé.

Foto: shutterstock

To, že sa dieťa nechová vždy tak, ako by sme chceli my, resp. ako to nám dospelým práve vyhovuje, neznamená, že sa automaticky správa zle, resp. že s ním niečo nie je v poriadku. Naopak, takéto prejavy často znamenajú, že dieťa dokáže prejavovať vlastnú osobnosť a byť samé sebou. Ktoré „zlé“ (vo vnímaní dospelých) prejavy teda v skutočnosti nie sú zlé a prečo?

Hnev

Hnevať sa nie je síce príjemné, ale stáva sa. S hnevom môžeme pracovať, teda zmeniť pohľad na vec tak, aby nás už nehnevala, alebo ho nechať, nech nami prejde a nejakým spôsobom ho vyjadriť, vypustiť von. To môže byť niekedy naozaj oslobodzujúce a priviesť človeka k novým postojom či myšlienkam. Deti nad tým takto, samozrejme, nepremýšľajú, riadia sa však inštinktami, ktorým sa oplatí načúvať. Nehnevajme sa teda na deti, že sa hnevajú, nechajme ich vyrovnať sa s hnevom po svojom. Potláčaný hnev môže časom vyústiť do horších stavov ako choroby či depresie.

Ničnerobenie

A treba stále niečo robiť? Ničnerobenie je užitočné nielen pre deti, vypnúť potrebujú aj dospelí. Pri navonok nezmyselných činnostiach, resp. nečinnostiach, mozog vypne, relaxuje a človek naberá nových síl. Pokojne teda doprajte dieťaťu nudu, nech ráta vzory na koberci, len tak obstriháva papier alebo len tak leží a obzerá obrázok na stene. Pomáha sebe, ani neviete ako.

Nepočúvanie

Nepočúva, čo mu hovoríte, je zatvorené akoby vo vlastnom svete, ponorené vo vlastných myšlienkach. Občas mu aj poradíte, možno dokonca prikážete, no akoby človek hrach na stenu hádzal, aj tak si robí po svojom. Môže sa nám to zdať neúctivé, robenie naschvál, v skutočnosti to však môže byť signál toho, že sa vaše dieťa dostalo na istú úroveň samostatnosti. Má svoju víziu, za ktorou si ide, svojou cestou. A to je predsa skvelé!

Samotárstvo

Nehrá sa s ostatnými, ako by ste chceli, nerozpráva sa dokonca ani s vami, je samé vo svojej izbe. Ak sa uistite, že nemá problémy v škole, škôlke, s kamarátmi alebo nečelí kyberšikane, tak s najväčšou pravdepodobnosťou nemá problém. Samota vie byť inšpiratívna a ľudia, ktorí sú (boli) radi osamote, často dokázali veľké veci a dnes sú z nich svetoznáme osobnosti vedy, kultúry či športu. Ak vášmu dieťaťu vyhovuje ostať bokom od hlavného prúdu, nenúťte ho do kolektívu. Ak pocíti potrebu po spoločnosti, vyhľadá ju.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >