Listy Ježiškovi nemusia byť len o zozname darčekov, skúste ich s deťmi inak. Tu je 8 tipov

Patricia Poprocká, 4. decembra 2023 o 07:12

V mnohých rodinách je písanie listov Ježiškovi neodmysliteľnou súčasťou predvianočného obdobia tak ako upratovanie či pečenie koláčov. Tento rituál má viacero výhod a aj možných podôb. Čo tak skúsiť tohtoročné listy Ježiškovi ozvláštniť?

Milý Ježiško! Čo napíšu tento rok vaše deti Ježiškovi?

Foto: Facebook Vianočnej pošty

Písanie listov Ježiškovi má viacero prínosov. Deti si precvičia písanie, tvorivosť, sú nútené dať svoje myšlienky na papier – či už prostredníctvom slov alebo obrazov. Zároveň sa tým v nich umocňuje pocit predvianočnej atmosféry, príjemného očakávania, no a v neposlednom rade listy uľahčia rodičom aj predvianočné nákupy, keď vedia, po čom ich ratolesti túžia.

List Ježiškovi sú však aj vynikajúcou príležitosťou, ako deti naučiť myslieť na iných a na duchovný rozmer Vianoc. A to vtedy, ak sa neobmedzia len na výpočet materiálnych želaní, čo si dieťa chce nájsť pod stromčekom, ale keď detskú pozornosť zameriame aj na okolitý svet – či už ten, ktorý ich bezprostredne obklopuje alebo svet celkovo. Listy môžu mať viacero variácií, skúsite niečo z nich?

1. Deti môžu skúsiť napísať listy Ježiškovi, čo by od neho chceli pre ostatných členov rodiny alebo blízkych priateľov.

2. Deti môžu vybrať jedného alebo vopred určený počet blízkych ľudí, ktorí by podľa nich potrebovali potešenie od Ježiška najviac. Samozrejme, aj s odôvodnením a tipmi, čo by to malo byť.

3. Zúžte výber. Nech si deti predstavia, že by mohli žiadať od Ježiška iba jednu jedinú vec. (Pre seba alebo i pre ďalších blízkych ľudí.) Čo by to bolo?

4. Skúste zamerať pozornosť detí na svet ako taký – nech napíšu alebo nakreslia, čo by želali svetu všeobecne, prípadne nech vyberú nejaké skupiny ľudí, ktorí by potrebovali potešenie najviac – osamelí, chorí, ľudia v krajinách, kde sa bojuje a podobne.

5. Určite deťom konkrétnu skupinu ľudí, nech vymyslia, ako by práve ich Ježiško mohol potešiť, čím najviac – napríklad deti v nemocniciach, detí bez rodičov, dôchodcov v domovoch, bezdomovcov a podobne.

6. Skúste deťom obrátiť pozornosť na trpiacich rovesníkov – na konkrétnych kamarátov, spolužiakov, o ktorých vedia, že majú problémy, prípadne v širšej súvislosti na deti v krajinách zužovaných vojnami či chudobou. Čo by žiadali pre nich. (Ak máte možnosť, môžete im buď priamo, ak ide o známych, alebo prostredníctvom charitatívnych organizácií či zbierok aj niektorým naozaj pomôcť.)

7. Nech si deti predstavia seba v úlohe Ježiška. Aký list by ich potešil najviac? Koho by sa snažili potešiť predovšetkým?

8. Nech deti napíšu, čo by želali Ježiškovi, prípadne mu môžu nejaký darček aj vyrobiť.


ANKETA:

Píšete listy Ježiškovi?

53,3%



33,3%



13,3%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >