Vyrobte si vlastnú zubnú pastu! Jednoduché zloženie, ktoré vašim zubom pomôže, tu je recept

pt, 2. februára 2019 o 07:43

Je zubná pasta pri umývaní zubov nevyhnutná alebo stačí si čistiť zuby iba kefkou? Čoraz viac zubárov kladie dôraz na to, aby si deti dôkladne, správnou technikou vyčistili zuby a medzizubné priestory. Pastu odporúčajú iba v maličkých množstvách pre lepší pocit v ústach. Kto nechce používať zbytočnú chémiu, môže si skúsiť vyrobiť pastu vlastnú.

Vyrobiť si domácu zubnú pastu je rýchly, i keďnie práve najlacnejší proces.

Foto: shutterstock.com

Bez finančných nákladov to nepôjde, iba ak by ste skúsili niektoré ingrediencie vymeniť za niečo iné. Za pokus to však určite stojí, napokon, u koľkých zubných pást presne poznáte ich zloženie?

Čo teda odporúča originálny recept na mentolovú zubnú pastu, ktorý svojich žiakov v rámci duálneho vzdelávania vyučuje reťazec Drogerie markt? Kokosový olej, zelený íl, sódu bikarbónu, brezový cukor a esenciálny olej.

Recept je jednoduchý – v miske zmiešajte 2 polievkové lyžice (prípadne násobky, podľa toho, koľko pasty chcete pripraviť) oleja s jednou kávovou lyžičkou zeleného ílu. Dostať ho v obchodoch, aj keď v postate ide o spodnú vrstvu zeminy, ktorá je v niektorých lokalitách rozšírená. Má silnú absorbčnú schopnosť, pohlcuje toxíny a patogénne mikroorganizmy. Cena za štvrť kila sa pohybuje okolo piatich eur, aj viac.

Ďalšia zložka je lacnejšia – esenciálny olej, ktorého treba na základný recept päť kvapiek. Ak vyrábate mentolovú zubnú pastu, použite mätový, môžete ich však meniť podľa toho, na akú pastu máte práve chuť.

Na vylepšenie chuti môžete dodať malé množstvo brezového cukru xylitolu, prípadne stévie.

Aj keď ide o cukor, xylitol neokysľuje organizmus, je antibakteriálny a neprispieva k tvorbe zubného kazu, preto je vhodný aj do pasty. Rátajte však s tým, že sa nikdy úplne nerozpustí a v paste budú jeho drobné čiastočky – ako píling na odstránenie povlaku zo zubov. Nie je lacný, kilo na internete kúpite za 7,60 eura.

Pastu potom dajte na chvíľku do chladu, aby stuhla.


ANKETA:

Vyskúšate?

38,8%



6,6%



6,6%



5,0%



43,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >