Variť sa dá lacno aj chutne a zdravo.
Foto: Shutterstock.com1. Robte si týždenný jedálniček
Ak budete dopredu vedieť, aké jedlá chcete pripravovať počas nasledujúceho týždňa, môžete si podľa zoznamu nakúpiť potrebné suroviny a potom ich už len podľa potreby vyťahovať z chladničky či komory. Ušetríte, ak nebudete náhodne kupovať potraviny, o ktorých ešte neviete, či ich budete v najbližších dňoch potrebovať. Vyhnete sa tak plytvaniu kvôli tomu, že im prejde dátum spotreby.2. Z jednej dve
Z jednej suroviny dve jedlá. Veľmi efektívny spôsob, ako doma ušetriť na jedle. Pár konkrétnych tipov. Jeden deň si môžete na večeru pripraviť filé na prírodno so zemiakmi, druhý den zvyšky ryby rozdrvte vidličkou, pridajte kyslú smotanu, cibuľku a bylinku. Touto zmesou naplňte rajčiny a môžete večerať. Alebo upečte kurča, jeden večer si ho dajte s ryžou a druhý večer si z mäsa, ktoré zostalo, urobte kurací šalát so zeleninou a smotanovým dipom. Alebo si urobte hrachovú polievku a na druhý deň si zo zvyšného hrachu pripravte hrachové placky.3. Varte na viac dní alebo využite mrazničku
Nevarte každý deň, ale šetrite svoj čas aj energie. Jedlá pripravujte vo väčšom množstve tak, aby zostalo aj na druhý deň, prípadne ich šupnite do mrazničky. Uvidíte, ako veľmi vám potom prídu vhod.4. Základ z lacných surovín!
Urobte si doma zásobu lacnejších potravín, ako sú napríklad obilniny, cestoviny či strukoviny. Z nich potom varte chutné a zdravé jedlá.5. Nekupujte „hlúposti“
Do nákupných košíkov často vkladáme potraviny, ktoré nám zdravotne škodia alebo sú úplne zbytočné. Sladkosti, rôzne slané pochutiny, polotovary plné chémie, hotové pokrmy, sladké nápoje či balené vody. Nič z toho doma nepotrebujete. Ak sa týchto potravín vzdáte, ušetrí nielen vaša peňaženka, ale prinesie vám to aj zdravotné benefity.6. Domáce zásoby nadovšetko
Čo sa dá, to si vyrobte, pripravte či uchovajte doma. Džemy, sterilizovaná zelenina a ovocie, domáce paštéty, domáce jogurty, domáci chlieb… Tí šikovnejší si dokonca môžu doma urobiť aj syr či šunku.7. Kurča na tri dni
Vynikajúci tip mnohých žien, ako ušetriť. Kúpte si kurča, ale nemusíte ho piecť celé ako predtým. Z kostry urobte kuraciu polievku, z pŕs môžete pripraviť rizoto a stehná upiecť spolu so zemiakmi. Vyjde to oveľa lacnejšie, ako si kupovať časti kuraťa zvlášť.8. Noste si jedlo na obed do práce z domu
Spočítajte si, koľko vás stoja obedy v reštauráciách, ktoré navštevujete v práci. Asi to bude pekná sumička. Ušetríte, ak si jedlo budete do práce nosiť v krabičke z domu. Môže to byť večera zo včerajška alebo rýchlo pripravený sendvič.9. Kupujte sezónu
Ušetríte, ak si budete kupovať sezónne produkty. Ovocie a zelenina stoja menej, ak si ich do košíka vložíte v období, kedy prirodzene dozrievajú na poliach a na stromoch.10. Umelé mlieko netreba
Umelé mlieko tvorí v rodinách s malými deťmi dosť podstatnú zložku výdavkov na potraviny, pritom to vôbec nie je nutné. Umelé mlieko nie je ľudskému organizmu prirodzené, snažte sa preto čo najdlhšie dojčiť a ak už nedojčíte, nikde nie je napísané, že umelé mlieko musíte dieťaťu podávať, hoci sa vás o tom snažia jeho výrobcovia presvedčiť.11. Obmedzte syry a údeniny
Kvalitnejšie syry a údeniny sú pomerne drahé, pritom ich do nákupného košíka vkladáme veľmi často. Na chlebe ich môžete s úspechom nahradiť napríklad domácimi pomazánkami. Rybičkovými, tvarohovými, vajíčkovými, zeleninovými, strukovinovými, z tofu a podobne.12. Varte lacné jedlá
Tu je niekoľko našich tipov na lacnejšie jedlá:Cestoviny s tuniakom a zeleninou
Karfiolový mozoček so zemiakmi
Polievka zo strukovín
Pečené zemiaky s maslom
Chlieb vo vajíčku
Rizoto s kuracím mäsom a zeleninou
Cestoviny zapečené so syrom
Granadír
Palacinky so špenátom a kuracím mäskom
Prívarky: fazuľový, fazuľkový, šošovicový, zemiaky na kyslo
Ryžový nákyp či žemľovka
Rezance s makom či tvarohom
Strapačky s kyslou kapustou
Noky s vajíčkom
Bryndzové halušky
Husté zeleninové polievky
Palacinky, lievance
Strukovinové a zeleninové placky
Domáca závarka