Osvieži aj chutí. Päť tipov na fantastickú domácu zmrzlinu

Patricia Poprocká, 8. júna 2019 o 06:00

Zmrzlina je obľúbenou a pre mnohých neodmysliteľnou letnou pochúťkou. Nedávne štúdie francúzskych a španielskych vedcov ju ale zaradili medzi vysoko priemyselne spracované potraviny, ktoré výrazne poškodzujú zdravie. Výrobcovia totiž v snahe vyrobiť veľa, lacno a trvanlivo siahajú po chemických prísadách, zvýrazňovačoch vôní a chutí, ktoré ľuďom škodia. Čo teda s tým? Riešením je vyrobiť si vlastnú zmrzlinu.

Dáte si?

Foto: shutterstock.com

Nie je zmrzlina ako zmrzlina, stačí si prečítať zloženie na obaloch. Mnohé obsahujú lacné a nezdravé tuky, množstvo stablizátorov a emulgátorov... Deti, ktoré sa dožadujú obľúbenej pochúťky, to však nezaujíma. Chcú zmrzlinu, tak im ponúknite domácu. S jasným zložením.

Aj keď chutí inak než tá z obchodu, často je menej krémová, tuhšie zmrazená, zdravie je prednejšie. A deti si privyknú. Receptov je na výber neúrekom, je len na vás, aký uprednostníte. Pozor ale na sušené polotovary v sáčkoch, ktoré stačí zriediť s vodou či mliekom, sú totiž väčšinou práve tak umelé a nezdravé ako uvádzajú spomínané vedecké štúdie.

Tu je päť našich tipov na zdravé a chutné zmrzliny.

Pravá ovocná

Najjednoduchšou zmrzlinou je ovocná dreň. Rozmixovať akékoľvek, v lete sezónne, ovocie, dosladiť podľa chuti – medom, stéviou, hnedým cukrom, banánom, zamraziť a zmrzlina je hotová.

Pravá smotanová

Základom je šľahačka. Vyšľahanú smotanu môžete dochutiť podľa ľubovôle. Pravou vanilkou, čokoládou, kakaom, škoricou, makom, kokosom, orieškami... Prípadne hociktorou ovocnou zmesou z predchádzajúceho receptu. Zamraziť a podávať.

Svieža nakyslo

Kyslejšiu, sviežejšiu príchuť dosiahnete, ak šľahačkovú smotanu nahradíte pochúťkovou kyslou, prípadne tvarohom či bielym jogurtom. Prípadne môžete zmiešať obe, alebo na osvieženie dodať ešte citrónovú šťavu. Samozrejme, k tomu si vybrať akúkoľvek z vyššie uvedených príchutí.

Ovocná „naopak“

Krémovejšiu zmrzlinu dosiahneme opačným postupom, teda ak rozmixovanú zmes nedávame zmraziť, ale čerstvú šľahačku, jogurt či kyslú smotanu zmiešame s už zmrazeným rozmixovaným ovocím. Jediným obmedzením v tomto prípade je, že zmrzlinu musíme hneď podávať.

Naozaj superzdravá

Ide o recept Dr. Johanny Budwigovej, odborníčky na rakovinu a výživu. V mixéri odporúča zmiešať tvaroh, ľanový olej, trocha mlieka, med s ľubovoľným ovocím, napríklad malinami či čerešňami. Základná dávka je 100 g tvarohu, 3 lyžice ľanového oleja, 2 lyžice mlieka, 1 lyžička medu a 3 lyžice ovocia alebo čistej ovocnej šťavy. Ovocie je možné nahradiť aj kakaom, orieškami či vanilkou. Zmrzlina podľa tohto receptu je vďaka ľanovému oleju aj po zmrazení jemná a ľahko sa naberá. Navyše je naozaj zdravá, vhodná aj pre ťažko chorých ľudí.

Množstvo konkrétnych zaujímavých receptov na výrobu zmrzliny si môžete pozrieť TU, www.varecha.sk.


ANKETA:

Zamýšľate sa pri jedení zmrzliny nad jej zložením?

42,3%



21,2%



1,9%



19,2%



5,8%



9,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >