Dáte si?
Foto: shutterstock.comNie je zmrzlina ako zmrzlina, stačí si prečítať zloženie na obaloch. Mnohé obsahujú lacné a nezdravé tuky, množstvo stablizátorov a emulgátorov... Deti, ktoré sa dožadujú obľúbenej pochúťky, to však nezaujíma. Chcú zmrzlinu, tak im ponúknite domácu. S jasným zložením.
Aj keď chutí inak než tá z obchodu, často je menej krémová, tuhšie zmrazená, zdravie je prednejšie. A deti si privyknú. Receptov je na výber neúrekom, je len na vás, aký uprednostníte. Pozor ale na sušené polotovary v sáčkoch, ktoré stačí zriediť s vodou či mliekom, sú totiž väčšinou práve tak umelé a nezdravé ako uvádzajú spomínané vedecké štúdie.
Tu je päť našich tipov na zdravé a chutné zmrzliny.
Pravá ovocná
Najjednoduchšou zmrzlinou je ovocná dreň. Rozmixovať akékoľvek, v lete sezónne, ovocie, dosladiť podľa chuti – medom, stéviou, hnedým cukrom, banánom, zamraziť a zmrzlina je hotová.Pravá smotanová
Základom je šľahačka. Vyšľahanú smotanu môžete dochutiť podľa ľubovôle. Pravou vanilkou, čokoládou, kakaom, škoricou, makom, kokosom, orieškami... Prípadne hociktorou ovocnou zmesou z predchádzajúceho receptu. Zamraziť a podávať.Svieža nakyslo
Kyslejšiu, sviežejšiu príchuť dosiahnete, ak šľahačkovú smotanu nahradíte pochúťkovou kyslou, prípadne tvarohom či bielym jogurtom. Prípadne môžete zmiešať obe, alebo na osvieženie dodať ešte citrónovú šťavu. Samozrejme, k tomu si vybrať akúkoľvek z vyššie uvedených príchutí.Ovocná „naopak“
Krémovejšiu zmrzlinu dosiahneme opačným postupom, teda ak rozmixovanú zmes nedávame zmraziť, ale čerstvú šľahačku, jogurt či kyslú smotanu zmiešame s už zmrazeným rozmixovaným ovocím. Jediným obmedzením v tomto prípade je, že zmrzlinu musíme hneď podávať.Naozaj superzdravá
Ide o recept Dr. Johanny Budwigovej, odborníčky na rakovinu a výživu. V mixéri odporúča zmiešať tvaroh, ľanový olej, trocha mlieka, med s ľubovoľným ovocím, napríklad malinami či čerešňami. Základná dávka je 100 g tvarohu, 3 lyžice ľanového oleja, 2 lyžice mlieka, 1 lyžička medu a 3 lyžice ovocia alebo čistej ovocnej šťavy. Ovocie je možné nahradiť aj kakaom, orieškami či vanilkou. Zmrzlina podľa tohto receptu je vďaka ľanovému oleju aj po zmrazení jemná a ľahko sa naberá. Navyše je naozaj zdravá, vhodná aj pre ťažko chorých ľudí.Množstvo konkrétnych zaujímavých receptov na výrobu zmrzliny si môžete pozrieť TU, www.varecha.sk.
ANKETA: