Kto sa topí, nekričí. Ako vyzerá utopenie? Nemusíte si ho ani všimnúť

Gabriela Bachárová, 28. júla 2023 o 06:30

Tiež si myslíte, že topiaci sa človek okolo seba rozhadzuje rukami a kričí o pomoc? Utopenie sa je v skutočnosti tichá a najmä rýchla smrť, ktorú si nikto nemusí ani len všimnúť. Predsa však existujú znaky, podľa ktorých poznáte človeka v ohrození života a budete mu v prípade potreby možno vedieť pomôcť.

Radosť sa môže rýchlo zmeniť v boj o život.

Foto: shutterstock.com

Vodná záchranná služba Slovenského červeného kríža Nové Zámky pripravila dôležité informácie, ktoré by mal ovládať každý, kto sa chystá k vode. Bude tak môcť v prípade potreby pomôcť nielen svojim blízkym, ale aj neznámym ľudom. Stačí byť len trochu všímavý k svojmu okoliu. Minulý rok sa na Slovensku utopilo celkom 110 ľudí. 🛟🏊‍♂️🤿

„Vo filmoch je topenie často zobrazované veľmi dramaticky – postavy plávajú so zanárajúcou sa hlavou pod vodu a zúfalo kričia o pomoc. V realite je však zväčša tiché a nevýrazné a môže byť ťažko viditeľné nad hladinou vody,” popisujú vodní záchranári. Pohyb topiaceho sa ani zďaleka nepripomína pokusy o plávanie. „Vyzerá skôr, akoby osoba liezla vo vode po imaginárnom rebríku. Hlavu má v záklone s ústami na úrovni hladiny a pretože lapá po dychu, nemôže volať o pomoc. Toto štádium trvá veľmi krátko len asi 20 až 60 sekúnd,,” dopĺňajú. Čas zareagovať a ponáhľať sa na pomoc je tak veľmi obmedzený.

„Za topiacim sa potom zavrie hladina. Zo začiatku sa snaží pod vodou zadržať dych čo najdlhšie, no dokáže to maximálne pár desiatok sekúnd. Potom vdýchne menšie množstvo vody, rozkašle sa a vdýchne vodu znova,” uvádza vodná záchranná služba. Čo sa deje ďalej?

„Voda v pľúcach blokuje výmenu plynov v jemných tkanivách a dochádza k nedobrovoľnej kontrakcii (sťahovanie) svalov hrtana. Vzniká pocit trhania a pálenia v hrudníku a voda sa dostáva do dýchacích ciest. Vtedy začína topiaci pociťovať pokoj, ktorý predchádza strate vedomia kvôli nedostatku kyslíka. Nakoniec sa mu zastaví srdce a nastáva mozgová smrť,” vysvetľujú vodní záchranári.

Prečítajte si, ako poznať topiaceho sa



Ako postupovať pri záchrane

Ak teda zbadáte niečo podozrivé na vodnej hladine, volajte plavčíka, sanitku alebo, ak si na to trúfate, môžete sa topiaceho pokúsiť zachrániť aj sami, nie však na úkor svojho zdravia či dokonca života. Topiaci sa človek totiž môže svojho záchrancu ohroziť na živote, keď ho stiahne pod seba a využije ho ako rebrík, na ktorý sa vyškriabe a sám sa tak zachráni. Záchranári hovoria, že utopiť dospelého takto dokáže aj dieťa.

Ak však topiaci spolupracuje, na breh ho najlepšie dostanete ťahaním za bradu (v stojatej vode), prípadne pridržaním za podpazušie (v tečúcej vode). Sami ste na boku, na plávanie využívate silu jednej ruky a plavecký štýl prsia. Ak si sami netrúfate na záchrannú akciu ani nie je blízko nik, kto by do vody mohol skočiť namiesto vás, môžete topiacemu sa hodiť PET fľašu, ktorej sa chytí. Dobre poslúži i lano, kus oblečenia alebo dlhší konár.

Po vytiahnutí na breh treba zistiť, či je postihnutý pri vedomí, a to oslovením a dotykom. Ak nedýcha, je nutná resuscitácia. Ako sa robí, si môžete prečítať v tomto našom článku.

Plavčíkom skoro každý?
Pri príležitosti Svetového dňa prevencie pred utopením, ktorý prebehol pred tromi dňami, vodní záchranári upozornili, že na Slovensku je nedostatočná legislatíva týkajúca sa akreditácie plavčíkov. „Dnes na Slovensku neexistuje zákon, ktorý by definoval kritériá pre plaveckú zručnosť plavčíkov. Kurzy pre plavčíkov môžu poskytovať rôzne rýchlo vzniknuté organizácie, ktoré vydávajú certifikáty vodných záchranárov aj slabým plavcom. Pokojne sa môže stať, že na bezpečnosť kúpajúcich sa ľudí pri bazéne dohliada človek, ktorý nevie poriadne plávať a svoje oprávnenie získal za jediný deň,” hovorí Juraj Skrip, viceprezident Vodnej záchrannej služby Slovenského červeného kríža, ktorá dlhodobo apeluje na zákonodarcov, aby pristúpili na diskusiu s odborníkmi a urobili v tejto oblasti poriadok.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >