Zažite výnimočné! 6 tipov na zážitky, ktoré nič nestoja, ale deti si ich zapamätajú

Patricia Poprocká, 27. júla 2019 o 15:00

Polovica prázdnin je čoskoro preč, stále však dosť času na aktívny a príjemný oddych. Nemusíte ísť práve do najdrahších táborov, hotelov ani kempov s animátorskými programami. Dobrodružstvo a výnimočné chvíle sú takpovediac rovno pod nosom. Stačí sa poobzerať a ísť do toho.

Pochodiť si po vode, prípadne sa v nej aj vykúpať je príjemným osviežením horúceho dňa. Na snímke deti v rieke Laborec.

Foto: Veronika Neilová

Preskakujte cez oheň

Dávna zábava zbojníkov či hôrnych chlapcov je výzvou pre starších aj mladších. Iné je skákať si len tak, voľne, a iné cez plameň, ktorý môže popáliť. Chce to odhodlanie, odvahu, dôveru vo vlastné schopnosti a zároveň ich primeraný odhad. Pahrebu môžete roztiahnuť a prispôsobiť veku a schopnostiam detí – od celkom maličkých až po staršie. Samozrejme, nejde len o preskakovanie. Posedenie okolo ohňa môžete spojiť s opekačkou, gitarou, skrátka všetkým, čo k tomu patrí. V každom prípade prospešné.

Prejdite sa po uhlíkoch

Nie, nemusíte hneď volať záchranku ani zháňať olejčeky na popáleniny. Naopak, budete sa čudovať, ale prejsť sa po žeravom uhlí nie je až taká veda. Treba vyskúšať. Rozhrňte uhlíky, opäť primerane deťom, možno stačí meter či dva. A samozrejme, choďte príkladom, prípadne tie menšie môžete zobrať za ruku. Hlavne nezastaviť a veriť si!

Spite pod hviezdami

Zážitok, ktorý si deti zapamätajú do dospelosti. Čo je krajšie než hviezdnaté nebo nad hlavou? Spánok na čerstvom vzduchu, „pod širákom“ je niečo naozaj výnimočné. Spacák, čerstvý vzduch, tráva či mach pri nose – určite to stojí za to vyskúšať. Znepríjemniť romantiku môže akurát nečakaný dážď alebo dotieravé komáre. Ale to predsa patrí k tomu. Pre tých citlivejších sú tu stále repelenty. Alebo dym z pahreby ako odpudzovač.

Prejdite sa po potoku alebo rieke

V horúčavách to človeka ťahá do vody, nie každý má však poruke kúpalisko, jazero či more. Naši starí otcovia sa kúpavali v potokoch či riekach. Alebo sa aspoň čľapkali. Prečo ich nenapodobniť, má to význam. Prechádzka po rieke či potoku je príjemnou a užitočnou náhradou kúpaliska. Voda chladí, človek si musí trénovať na klzkých kameňoch stabilitu, okrem toho si trénuje aj odolnosť, keďže kamene nie sú veru vždy mäkký koberček. Vďaka tomu však aj pomáhajú proti plochým nohám. Takže ak ste pri potoku alebo rieke a máte čas, určite vyzujte topánky a choďte korytom, nie chodníkom. V krajnom prípade si tie topánky nechajte na nohách.

Vylezte na strom

Že načo? No aby ste to dokázali. Lezenie na stromy rozvíja telo aj myseľ. Okrem trénovania svalov, rovnováhy nabáda k správnemu odhadu rizika a vzdialeností. Deti sa učia vnímať svoje telo, získavajú zmysel pre svoj pohyb. A čo hore? Záleží od stromu – či sa tam dá jesť ovocie, hrať sa na pozorovateľňu, skryť sa, len tak posedieť alebo jednoducho skočiť dolu.

Učte deti „chlapským veciam“

Vrhať nožíky alebo strieľať z luku či vzduchovky. Také obyčajné veci, že na nich už zabúdame. Pre deti je kontakt s vecami, s ktorými treba vedieť narábať, veľmi dôležitý. Spomienka, ako ma otec či ujo učil vrhať nože, ako a kde ho správne chytiť, ostáva na celý život. Teraz je ideálna príležitosť naučiť deti zaobchádzať so zbraňami. Čo ma neporaní, ma posilní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >