10 zaujímavých faktov o raste detí. Je pravda, že do výšky sa najviac vyšvihnú v lete?

Gabriela Bachárová, 4. augusta 2022 o 04:45

Každého rodiča zaujíma, či jeho dieťa rastie dostatočne. Pravdou je, že rast prebieha vo vlnách, dievčatám po prvej menštruácii už centimetre pribúdajú oveľa pomalším tempom a ak chcete mať vysoké dieťa, malo by dostatočne spať. Prečítajte si desať zaujímavosti o detskom raste.

K správnemu rastu prispieva i zdravá výživa.

Foto: Shutterstock.com

1. Deti rastú najmä v lete

Áno, je pravdou, že deti rastú najviac v letnom období. Dáva sa to najčastejšie do súvislosti s dostatkom vitamínu D, avšak príčin zrýchleného rastu je viac. Deti majú počas prázdnin režim, ktorý im svedčí. Dostatok pohybu, spánku, oddychu, málo stresu, čerstvá a zdravá strava. Nechodia do školy, netlačia ich povinnosti. Plus v tomto období roku býva celkovo menej infekcií, telo sa môže venovať rastu a nemusí sa zaoberať bojom s chorobami.

2. V prvom roku 25 centimetrov

V prvých dvoch rokoch ľudského života je rýchlosť rastu najvyššia. Počas prvého roka dieťa narastie asi o 25 centimetrov a v dvoch rokoch dosahuje približne polovicu svojej dospelej výšky. Vo vnútromaternicovom vývoji je rast najrýchlejší medzi tretím až šiestym mesiacom tehotenstva. Priemerná výška pri narodení je potom 50 centimetrov.

3. Poruchy ukazujú často na chorobu

Vedeli ste, že viaceré choroby sa môžu prejaviť spomaleným rastom? Ak teda vaše dieťa v porovnaní s ostatnými deťmi zaostáva, zaujímajte sa o odborné vyšetrenie u lekára. Najčastejšie sa poruchy objavujú u celiakie, poruchách vstrebávania živín, nesprávnom fungovaní štítnej žľazy, ochorení srdca a obličiek, reumatických chorobách alebo u cystickej fibrózy. Niektoré deti môžu tiež trpieť nedostatkom rastového hormónu, ktorý sa potom musí dodať umelo. K spomaleniu môžu prispieť aj úrazy, zlomeniny.

4. Po prvej menštruácii a ejakulácii rastú menej

Mladé slečny sa do výšky vyšvihnú veľmi rýchlo v období pred prvou menštruáciou. Keď ju dostanú, porastú už oveľa pomalším tempom. Mnohým dokonca centimetre prestanú pribúdať úplne, pretože dosiahli svojho výškového maxima. Chlapci zasa rastú veľmi rýchlo pred prvou ejakuláciou, potom sa im rast výrazne spomalí. V roku s najvyššou pubertálnou rastovou rýchlosťou sa dievča vytiahne priemere o deväť centimetrov ročne, u chlapca je to 10,3 centimetra. Dievčatá dosiahnu svoju dospelú výšku medzi 15. a 16. rokom a chlapci medzi 17. a 18. rokom.

5. Šup do postele!

Dbajte na to, aby vaše dieťa dostatočne spalo. Rastový hormón, ktorý sa vytvára v mozgovom podvesku (hypofýze), sa síce v organizme produkuje cez deň, ale vyplavuje v noci. Nie darmo naše babičky hovorili, že dieťa najviac rastie, keď spí. O tom, koľko by mali deti spať, si môžete prečítať na tomto odkaze. Nájdete v ňom aj informácie o spánku dospelých ľudí. Rastový hormón je najdôležitejší v detstve, avšak i v dospelosti má svoje úlohy. Bráni hromadeniu tuku, posilňuje kosti, udržuje cholesterol v normále alebo zlepšuje fungovanie krvného obehu.

6. Rastový špurt

Každý rodič potvrdí, že deti rastú vo vlnách. Dlho sa nič nedeje a potom dieťa v krátkej dobe vyrastie o niekoľko centimetrov. Hovorí sa tomu rastový špurt. V prvom roku života si dojča prejde hneď niekoľkými takými špurtami. Toto obdobie spoznáte veľmi ľahko: dieťa má zvýšenú potrebu prijímať potravu.

7. Prirodzená podpora rastového hormónu

Ako prirodzene podporiť tvorbu rastového hormónu, ak máte pocit, že vaše dieťa nerastie tak, ako má? Pomôcť môže cvičenie, dostatok spánku v temnej miestnosti, zníženie príjmu cukru a udržiavanie optimálnej hmotnosti. Ak má dieťa nadváhu, malo by schudnúť. Na rast má vplyv i dostatočný príjem kyseliny gama-aminomaslovej, ktorá sa nachádza napríklad v šošovici, brokolici, banánoch či vlašských orechoch.

8. Aké vysoké bude moje dieťa?

To zaujíma každého rodiča. Existuje vzorček, ktorým to môžete orientačne zistiť. Nie je vycucaný z prsta, používajú ho aj lekári špecializujúci sa na poruchy rastu. Vzorec je odvodený od skutočnosti, že priemerný rozdiel medzi výškou mužov a žien je trinásť centimetrov. Predpokladanú výšku dievčaťa vypočítate podľa vzorca: výška otca plus výška matky mínus trinásť lomeno dva. Výšku chlapca zasa takto: výška otca plus výška matky plus trinásť lomeno dva. Keďže do hry vstupuje veľa faktorov, nemožno vypočítané číslo brať doslova. Ak však chcete mať väčšiu istotu, od získanej hodnoty odpočítajte, ale i pripočítajte cifru 8,5. V tomto rozmedzí bude výška vášho dieťaťa na 95 percent.

9. Vysoká ako mama, vysoký ako otec

Je pravdou, že výška sa väčšinou dedí po rodičovi rovnakého pohlavia. Ak má mama syna, bude pravdepodobne asi o 13 centimetrov vyšší ako ona. V prípade otcov a dcér je to naopak, dievča dorastie do výšky, ktorá bude asi o trinásť centimetrov menšia než tá otcova.

10. Slováci patria k najvyšším

10. Perlička na záver. Slováci patria k najvyšším ľudom na svete. Aspoň také výsledky priniesol zoznam najvyšších národov, ktorý pred tromi rokmi zostavil portál Business Insider. Na pomoc si vzal údaje z jednotlivých krajín. Priemerná výška Slovákov je 173,5 centimetra. Muži priemerne dorastú do výšky 179,5 centimetra a ženy do výšky 167,5 centimetra. Patríte k priemeru alebo ste pod ním či nad ním? Svetové prvenstvo patrí Holanďanom a naši susedia Česi nás v rebríčku predbehli o tri priečky.
(Zdroj: www.rustovyhormon.cz, www.parenting.com)









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >