Úrazy, pobyt v nemocnici alebo choroby? Vyplatí sa detské poistenie?

pt, 16. augusta 2021 o 04:07

Oplatí sa platiť deťom poistky? Úplne najlepšie je, ak nikdy žiadnu potrebovať nebudete, ak má však vaše dieťa krehké zdravie, poistka vám môže pomôcť s liečebnými nákladmi. Na čo všetko pri výbere prihliadať a aký typ je najvýhodnejší?

Detský úraz a následná hospitalizácia nie sú nič príjemné, poistka môže pomôcť pri úhrade liečebných nákladov.

Foto: shutterstock

Najčastejšou poistnou udalosťou detí bývajú úrazy. Už aj malá nekomplikovaná zlomenina alebo chirurgický zákrok, napríklad šitie, môže znamenať poistné krytie v stovkách eur. Pri poistení vo výške 10 až 35 eur mesačne môže napríklad dieťa za každý deň strávený v nemocnici dostať príspevok vo výške 5 až 15 eur. Za spomínaný chirurgický zákrok od 500 do 1500 eur. Nárok na odškodné môže získať aj rodič, ktorý sa o dieťa po úraze stará, najčastejšie vo výške 5 až 15 eur za každý deň strávený s dieťaťom.

Ak teda zvažujete detskú poistku, mali by ste podľa odborníkov na úrazy určite myslieť. „Pri menších úrazoch ako napríklad zlomená ruka poisťovne vyplatia rodičom menšie sumy na úrovni stoviek eur. Pri vážnejších, ktoré sú spojené s trvalými následkami a detskými kritickými chorobami, napríklad onkologické alebo srdcovo-cievne, poisťovne vyplatia tisícky eur v závislosti od nastavenia zmluvy,“ vraví Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie v spoločnosti FinGO.sk. Pri spomínanom modeli mesačného poistenia 10 – 35 eur mesačne to môže byť od 7 000 do 25 000 eur.

Ako pripomína, poistka je spravidla výhodnejšia, ak je dieťa poistené zároveň s rodičom, dokonca aj v rámci jeho poistnej zmluvy. „Čím viac poistených osôb na zmluve, tým väčšie zľavy za počet osôb v poisťovni. A čím je aj vyššie celkové mesačné/ročné poistné, tým vzniká aj vyššia zľava z celkového poistného,“ vysvetľuje Patrik Szabó.

Životné poistenie rodičov označuje za rovnako dôležité, ak nie viac. „Rodič je ekonomický činný, a teda hlavným nositeľom príjmu. Ak ochorie dieťa, rodič to väčšinou dokáže finančne pokryť, ale ak sa stane niečo rodičovi, dieťa túto situáciu samozrejme nedokáže finančne pokryť,“ vraví.

Deti možno poistiť veľmi skoro, už od 6 týždňov od narodenia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >