Každé jedlo v chladničke má svoje miesto. Viete, čo kam patrí?

TASR, pt, 14. augusta 2019 o 16:14

Viete správne využívať svoju chladničku? Ako v nej čo najlepšie uskladniť potraviny, ktoré kam patria a ktoré tam vôbec nedávať, radí ministerstvo životného prostredia v spolupráci so združením Priatelia Zeme. Okrem iného tým chcú znížiť plytvanie potravinami.

Do dverí nápoje, mäso a zvyšky jedla na spodok. V chladničke má všetko svoje vyhradené miesto.

Foto: shutterstock.com

Do chladničky podľa odporúčaní nepatria banány, paradajky, mango a citrusy. Ak už do nej niečo dávame, mali by sme prihliadať na jej jednotlivé zóny, v každej je iná teplota a každá je určená na niečo iné.

Teplota v chladničke by mala byť nastavená na 1 až 5 stupňov, pričom najchladnejšia býva jej spodná časť. Preto by sme tam mali ukladať jedlo, ktoré je najnáchylnejšie na pokazenie sa. Teda napríklad zvyšky vareného jedla, mäso či ryby.

Naopak, do vrchných poličiek patria syry, vajcia, maslo, v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary (aj keď väčšina z nich obsahuje škodlivé umelé prísady a preto do jedálnička nepatrí vôbec).

Dvere chladničky sú miestom na otvorené zaváraniny, kečup, horčicu, nápoje. Potraviny z otvorených balení je vhodné preložiť do uzatvárateľných nádob a do chladničky ich vložiť tak. Výnimkou je tvrdý syr, ten je najlepšie skladovať vo vlhkom obrúsku alebo na tanieri s poklopom špeciálne na syry.

V chladničke aj v skrinkách je tiež dôležité umiestňovať novšie potraviny dozadu a staršie dopredu. „Aby sme stihli všetky potraviny včas skonzumovať,“ odporúča ministerstvo.

Čo sa týka zeleniny, zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler a uhorky je dobré skladovať v chlade, no nie vo vlhku.

Zmätky v dátumoch

Pozor na dátumy. Najlepšie je kupovať čerstvé potraviny. Žiaľ, výrobcovia už neudávajú ako kedysi aj dátum výroby, ale len dátum spotreby, z ktorého sa nedá určiť vek výrobku. Spravidla platí, že čím väčšia trvanlivosť, tým viac je potravina chemicky spracovaná. Niekedy však môže byť výrobok s krátkou dobou trvanlivosti už len jednoducho starý, v obchode pridlho.

A to ešte nie je všetko. Ešte je tu iný dátum: „Naučme sa rozoznávať dátum spotreby, ktorý označuje, dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu, a dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý označuje, dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume," vyzýva envirorezort.

Nedojedené netreba vyhadzovať

„Stačí, ak načaté potraviny spotrebujeme do týždňa,“ prezrádzajú ochranári ďalší tip na neplytvanie jedlom. Každé jedlo sa dá nejako využiť. Starší chlieb napríklad na zapečené syrové toasty, alebo ho upiecť vo vajíčku či urobiť z neho hrianky.

Prezreté ovocie môžeme použiť do nepečeného jogurtového dezertu s piškótami, dať do koláča, rozmixované zamraziť, uvariť džem alebo spraviť smoothie či mliečny kokteil.

Zosušený syr môžeme zapekať. Zvyšky vareného mäsa, údenín, syra zasa pomlieť s bylinkami a urobiť nátierku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >