10 tipov, ako doma využiť ocot. Vyčistí byt, skrášli vlasy

Gabriela Bachárová, 12. marca 2019 o 10:40

Ocot nemá využitie len v kuchyni, ale je aj skvelým pomocníkom pri upratovaní a ako bonus vám ešte aj skrášli vlasy či odstráni lupiny. Čo všetko s ním doma môžete podniknúť?

Ocot je skvelý domáci čistič.

Foto: Shutterstock.com

Mastné škvrny preč: Ocot je výborným prostriedkom na odstraňovanie mastných škvŕn napríklad na sporáku či v rúre na pečenie, ale aj na kachličkách. Vyrobte si domáci čistič, spojte dva litre vody, 250 mililitrov octu a asi tridsať kvapiek éterického oleja podľa vlastného výberu, olejíček účinne potlačí zápach octu. Roztok rozdeľte do fľašiek s rozprašovačom a môžete používať dlhšiu dobu.

Nedá šancu vodnému kameňu: Tento čistiaci prostriedok môžete použiť aj na odstraňovanie vodného kameňa z nerezových či pochrómovaných povrchov. Aplikujte na povrch, nechajte asi tridsať minút pôsobiť a potom očistite.

Vyčistí odpad: Na čistenie odpadov si nemusíte kupovať agresívne chemické výrobky, ale použite ocot v spojení s jedlou sódou. Do odpadu nasypte polovicu šálky jedlej sódy, na to nalejte rovnaký objem octu. Nechajte pôsobiť asi tridsať minút.

Konvica ako nová: Nalejte do rýchlovarnej konvice vodu a ocot v rovnakom pomere, nechajte zovrieť. Konvica bude ako nová.

Voňavá chladnička: Ocot je skvelým prostriedkom aj na odstránenie zápachu z chladničky. Môžete ho naliať do misky a postaviť dnu. Po niekoľkých dňoch tento odstraňovač pachov vymeňte za nový.

Umyje okná: Do bežného prostriedku, ktorým umývate okná, pridajte trochu octu. Použite nielen na okná, ale aj na zrkadlá. Budú sa krásne lesknúť.

Odstráni škvrny z koberca: Zmiešajte vodu s octom v rovnakom pomere. Na škvrnu nasypte jedlú sódu a potom ju postriekajte roztokom z vody a octa. Nechajte pôsobiť asi dve až tri hodiny, alebo kým zmes nezaschne. Potom ju povysávajte vysávačom.

Pre lesklé a hebké vlasy: Vďaka octu budú vlasy hebké a lesklé. Najskôr si ich umyte ako obvykle. Potom si ich opláchnite zmesou octu a vody v rovnakom pomere. Obyčajný ocot je príliš aromatický, skúste preto použiť menej výrazný jablčný ocot. Voda by mala byť vlažná alebo studená. Nechajte na vlasoch pôsobiť päť až desať minút a potom opláchnite znovu studenou vodou. To je dôležité, teplá voda by mohla efekt octu na vlasoch zmenšiť.

Proti lupinám: Ocot môžete využiť, ak vás trápia lupiny. Umyte si hlavu ako zvyčajne a potom ich opláchnite zmesou jablčného octa a studenej vody v pomere jedna k jednej.

Odstráni cenovky: Nie vždy je ľahké odstrániť zo sklenených výrobkov cenovky a etikety, s pomocou octu to pôjde ako po masle.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >