Uvarený obed nenechávajte v izbe viac než dve hodiny. Užitočné rady, ako predísť nákazám z jedla

pt, 26. júla 2019 o 17:01

V horúčavách jesť príliš nechutí, azda len ovocie a zelenina. Teplo navyše spôsobuje, že sa potraviny rýchlejšie kazia. Dôsledkom toho sú rôzne nákazy, hnačky či nevoľnosti. Predchádzať im možno správnou úpravou a skladovaním jedla. Tu je pár tipov Úradu verejného zdravotníctva.

Ovocie a zeleninu umývajte a dbajte, aby neprišla do priameho kontaktu so surovým mäsom.

Foto: shutterstock.com

Skladovanie: Chlad je dôležitý

Aj keď sa môže zdať, že uvarené vydrží, nie je to vždy tak. Mikroorganizmy si robia svoje, preto je dôležitá chladnička.

„Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny,“ pripomínajú štátni hygienici. Potom ich dajte do chladničky. Ešte lepšie sa kvalita zachová, ak ich rýchlo schladíte a do chladničky uložíte hneď. Schladiť možno napríklad ponorením nádoby do ďalšej so studenou vodou.

Dbať treba aj na samotné chladenie. Teplota v chladničke by mala byť nastavená na menej ako päť stupňov. Ale pozor, ani chladnička nie je zázračná, jedlo v nej tiež nemožno skladovať pridlho.

Na dlhší čas je potom už vhodnejšie jedlo zamraziť, rátajte však s tým, že stráca niečo z chuti aj kvality. Pri mrazení treba dbať na dobré uzatvorenie nádoby, aby jedlo nechytilo mrazničkový pach.

Aj pri rozmrazovaní treba myslieť na mikrobiologické procesy. Istejšie preto je nechať potraviny rozmraziť v chladničke, hoci to trvá dlhšie než pri izbovej teplote.

V chladničke udržujte poriadok, nech má všetko svoje miesto a svoj obal. „Zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami. Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny,“ radí Úrad verejného zdravotníctva.

Varenie: Nebojte sa vyšších teplôt

Pri varení treba dbať na to, aby sa jedlo dôsledne tepelne upravilo. Platí to najmä v prípade mäsa. Spoznáte to napríklad podľa šťavy: „Pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová,“ zdôrazňujú hygienici.

Prejsť varom by však mali aj polievky. „Priveďte ich do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia,“ znie odporúčanie.

Rovnakú teplotu by malo jedlo vo svojom strede dosiahnuť aj pri prihrievaní, pričom podávať by sa nemalo chladnejšie ako 60 stupňov Celzia.

Všeobecné zásady: Čisté ruky aj kuchyňa

Pred manipuláciou s jedlom si treba umyť ruky. Čistá by mala byť aj kuchyňa – riad a pracovná doska. Nedovoľte, aby po miestnosti lietali muchy ani iné zvieratá.

Dbajte tiež na to, aby ste pri varení používali čistú vodu. Oddeľujte varechy, lyžice aj nože, používajte napríklad zvlášť pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené jedlá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >