Uvarený obed nenechávajte v izbe viac než dve hodiny. Užitočné rady, ako predísť nákazám z jedla

pt, 26. júla 2019 o 17:01

V horúčavách jesť príliš nechutí, azda len ovocie a zelenina. Teplo navyše spôsobuje, že sa potraviny rýchlejšie kazia. Dôsledkom toho sú rôzne nákazy, hnačky či nevoľnosti. Predchádzať im možno správnou úpravou a skladovaním jedla. Tu je pár tipov Úradu verejného zdravotníctva.

Ovocie a zeleninu umývajte a dbajte, aby neprišla do priameho kontaktu so surovým mäsom.

Foto: shutterstock.com

Skladovanie: Chlad je dôležitý

Aj keď sa môže zdať, že uvarené vydrží, nie je to vždy tak. Mikroorganizmy si robia svoje, preto je dôležitá chladnička.

„Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny,“ pripomínajú štátni hygienici. Potom ich dajte do chladničky. Ešte lepšie sa kvalita zachová, ak ich rýchlo schladíte a do chladničky uložíte hneď. Schladiť možno napríklad ponorením nádoby do ďalšej so studenou vodou.

Dbať treba aj na samotné chladenie. Teplota v chladničke by mala byť nastavená na menej ako päť stupňov. Ale pozor, ani chladnička nie je zázračná, jedlo v nej tiež nemožno skladovať pridlho.

Na dlhší čas je potom už vhodnejšie jedlo zamraziť, rátajte však s tým, že stráca niečo z chuti aj kvality. Pri mrazení treba dbať na dobré uzatvorenie nádoby, aby jedlo nechytilo mrazničkový pach.

Aj pri rozmrazovaní treba myslieť na mikrobiologické procesy. Istejšie preto je nechať potraviny rozmraziť v chladničke, hoci to trvá dlhšie než pri izbovej teplote.

V chladničke udržujte poriadok, nech má všetko svoje miesto a svoj obal. „Zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami. Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny,“ radí Úrad verejného zdravotníctva.

Varenie: Nebojte sa vyšších teplôt

Pri varení treba dbať na to, aby sa jedlo dôsledne tepelne upravilo. Platí to najmä v prípade mäsa. Spoznáte to napríklad podľa šťavy: „Pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová,“ zdôrazňujú hygienici.

Prejsť varom by však mali aj polievky. „Priveďte ich do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia,“ znie odporúčanie.

Rovnakú teplotu by malo jedlo vo svojom strede dosiahnuť aj pri prihrievaní, pričom podávať by sa nemalo chladnejšie ako 60 stupňov Celzia.

Všeobecné zásady: Čisté ruky aj kuchyňa

Pred manipuláciou s jedlom si treba umyť ruky. Čistá by mala byť aj kuchyňa – riad a pracovná doska. Nedovoľte, aby po miestnosti lietali muchy ani iné zvieratá.

Dbajte tiež na to, aby ste pri varení používali čistú vodu. Oddeľujte varechy, lyžice aj nože, používajte napríklad zvlášť pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené jedlá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >