Uvarený obed nenechávajte v izbe viac než dve hodiny. Užitočné rady, ako predísť nákazám z jedla

pt, 26. júla 2019 o 17:01

V horúčavách jesť príliš nechutí, azda len ovocie a zelenina. Teplo navyše spôsobuje, že sa potraviny rýchlejšie kazia. Dôsledkom toho sú rôzne nákazy, hnačky či nevoľnosti. Predchádzať im možno správnou úpravou a skladovaním jedla. Tu je pár tipov Úradu verejného zdravotníctva.

Ovocie a zeleninu umývajte a dbajte, aby neprišla do priameho kontaktu so surovým mäsom.

Foto: shutterstock.com

Skladovanie: Chlad je dôležitý

Aj keď sa môže zdať, že uvarené vydrží, nie je to vždy tak. Mikroorganizmy si robia svoje, preto je dôležitá chladnička.

„Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny,“ pripomínajú štátni hygienici. Potom ich dajte do chladničky. Ešte lepšie sa kvalita zachová, ak ich rýchlo schladíte a do chladničky uložíte hneď. Schladiť možno napríklad ponorením nádoby do ďalšej so studenou vodou.

Dbať treba aj na samotné chladenie. Teplota v chladničke by mala byť nastavená na menej ako päť stupňov. Ale pozor, ani chladnička nie je zázračná, jedlo v nej tiež nemožno skladovať pridlho.

Na dlhší čas je potom už vhodnejšie jedlo zamraziť, rátajte však s tým, že stráca niečo z chuti aj kvality. Pri mrazení treba dbať na dobré uzatvorenie nádoby, aby jedlo nechytilo mrazničkový pach.

Aj pri rozmrazovaní treba myslieť na mikrobiologické procesy. Istejšie preto je nechať potraviny rozmraziť v chladničke, hoci to trvá dlhšie než pri izbovej teplote.

V chladničke udržujte poriadok, nech má všetko svoje miesto a svoj obal. „Zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami. Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny,“ radí Úrad verejného zdravotníctva.

Varenie: Nebojte sa vyšších teplôt

Pri varení treba dbať na to, aby sa jedlo dôsledne tepelne upravilo. Platí to najmä v prípade mäsa. Spoznáte to napríklad podľa šťavy: „Pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová,“ zdôrazňujú hygienici.

Prejsť varom by však mali aj polievky. „Priveďte ich do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia,“ znie odporúčanie.

Rovnakú teplotu by malo jedlo vo svojom strede dosiahnuť aj pri prihrievaní, pričom podávať by sa nemalo chladnejšie ako 60 stupňov Celzia.

Všeobecné zásady: Čisté ruky aj kuchyňa

Pred manipuláciou s jedlom si treba umyť ruky. Čistá by mala byť aj kuchyňa – riad a pracovná doska. Nedovoľte, aby po miestnosti lietali muchy ani iné zvieratá.

Dbajte tiež na to, aby ste pri varení používali čistú vodu. Oddeľujte varechy, lyžice aj nože, používajte napríklad zvlášť pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené jedlá.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Covid dráma v košickej pôrodnici: Kde zostala ľudskosť?

    Covid dráma v košickej pôrodnici: Kde zostala ľudskosť?

    Víkendový prípad z košickej pôrodnice ukázal, do akých krajností až môžu zájsť vybičované vášne, ktoré lomcujú našou spoločnosťou dlhé týždne. Rodiaca mamička, ktorá odmietla testovanie na koronavírus a štátne inštitúcie, ktoré sa jej snažili silou-mocou nanútiť dodržiavanie pravidiel ešte viac rozdelili ľudí. Tí, ktorí sa nechcú podrobiť nariadeniam proti tým, ktorí ich za to nenávidia. Komu to prospieva?

  • Obrázok Napätie stúpa, linky dôvery lámu rekordy. „Odložme na chvíľu konflikty,“ vyzýva psychológ z terénu

    Napätie stúpa, linky dôvery lámu rekordy. „Odložme na chvíľu konflikty,“ vyzýva psychológ z terénu

    Narastajúce čísla nakazených koronavírusom, rozhádaní politici, chaotické vyhlásenia plné arogancie a nenávisť šíriaca sa sociálnymi sieťami i spoločnosťou oberajú o psychickú pohodu čoraz väčšie množstvo ľudí. Psychológovia na krízových linkách zaznamenávajú rekordné počty klientov, ktorí toto napätie už nezvládajú. Ako z toho von? Tu sú odporúčania toho najpovolanejšieho priamo z terénu, psychológa Mareka Madra.

  • Obrázok Nakazená učiteľka si neberie pred ústa servítky: Nemáte úctu k životu

    Nakazená učiteľka si neberie pred ústa servítky: Nemáte úctu k životu

    Laxný prístup mnohých Slovákov, ktorí zľahčujú pandémiu a odmietajú rešpektovať opatrenia, vytočil učiteľku prvého stupňa na základnej školy, ktorá momentálne s nákazou sama bojuje. Adresovala im tvrdé slová.

  • Obrázok „Bojovala som o každý nádych, popieračom by som dala pár faciek.“ Mladá mamička si nákazou prešla s celou rodinou

    „Bojovala som o každý nádych, popieračom by som dala pár faciek.“ Mladá mamička si nákazou prešla s celou rodinou

    Koronavírusu sa snažili vyhnúť, ako sa len dalo. Nakoniec ochorela celá rodina. Mladá mamička (32) mala ťažký priebeh a ani po viacerých týždňoch nie je stále v poriadku. „Chorobu neprajem ani najväčšiemu popieračovi epidémie, ale pár faciek áno a k tomu exkurziu na najbližšiu JIS-ku, a to bez rúška!" vraví.

  • Obrázok ROZHOVOR Michal Holáň: Strážca sŕdc nenarodených detí

    ROZHOVOR Michal Holáň: Strážca sŕdc nenarodených detí

    Zakladateľ prenatálnej kardiológie na Slovensku Michal Holáň išiel na medicínu takpovediac proti svojej vôli. A kardiológia detí pred narodením ho definitívne chytila za srdce, keď vyšetroval opičku, ktorú jeho kolega-lekár prepašoval z Thajska v lietadle pod svetrom. Prečo je také dôležité skontrolovať plodu pred narodením srdce? Ako oznámiť budúcim rodičom zlú správu? Nie je fotografovanie a filmovanie budúceho dieťaťa pre odborníka strata času? Vysvetľuje v rozhovore.

  • Obrázok Petra Slezáková radí: Tipy a triky, ako neplytvať potravinami a správne ich skladovať

    Petra Slezáková radí: Tipy a triky, ako neplytvať potravinami a správne ich skladovať

    „Buď kreatívny pri varení, aby si využil všetky zbytky a odrezky. Zo zbytkov zeleniny urob rizoto alebo polievku, prípadne rôzne zbytky zapeč s cestovinami a syrom," radí našim čitateľom Petra Slezáková, propagátorka bezodpadového života a zakladateľka iniciatívy Zero Waste Slovakia. Toto je jej prvý príspevok v našej nedeľnej rubrike Tento týždeň píšem ja.

  • Obrázok Ako sa nenakaziť koronavírusom alebo dostať čo najmenšiu dávku

    Ako sa nenakaziť koronavírusom alebo dostať čo najmenšiu dávku

    V boji proti chorobe Covid-19 nie ste bezbranní. Ak budete dodržiavať zopár jednoduchých, ale účinných opatrení, môžete riziko, že sa nakazíte, výrazne obmedziť.

Ďalšie články v rubrike >