Ako často meniť zubnú kefku? Potrebujú deti aj pastu? Zásady správneho čistenia zubov

Patricia Poprocká, 31. januára 2022 o 04:46

O čistení zubov sa píše a rozpráva kadečo. Podľa niektorých teórií na čistení a technike až tak nezáleží, dôležitá je strava a genetické dispozície na kazivosť. Podľa iných zasa treba čistiť ústnu dutinu už bábätku, ďalší zasa zastávajú názor, že umývať si stačí až trvalé zuby, mliečne netreba. Ako to teda je?

Nasucho a spoločne, umývanie zubov nemusí byť nuda!

Foto: shutterstock

Čistia sa aj medzizubné priestory

Na čistých zuboch záleží, rovnako i na tom, aby sa dieťa stravovalo zdravo, teda s dostatkom ovocia, zeleniny, vlákniny. Kazy sa začínajú tvoriť na nečistých zuboch, najmä v medzizubných priestoroch, preto treba deti na čistenie chrupu privykať od malička, aj keď majú len mliečne zuby. Už vtedy by sa mali čistiť medzizubné priestory (medzizubnou kefkou, dentálnou niťou).

Nebojte sa vymeniť kefku

Zubná kefka by mala byť rovná s mäkkými hustými štetinami. Jej životnosť je otázna, odborníci tvrdia, že maximálny čas sú tri mesiace. Aj keď nevykazuje známky opotrebovania, čo je podľa expertov dôkaz správnej techniky čistenia, štetinky sú opotrebované a kefka je navyše plná baktérií.

U detí je tento čas výrazne kratší. Mnohé, najmä menšie, kefku zvyknú hrýzť (čo je tiež svojský spôsob čistenia zubov a medzizubných priestorov), prípadne na zuby počas čistenia tlačia. „Detská kefka tak rýchlo získa niečo ako afroúčes a už nie je vhodná na čistenie,“ vysvetľuje dentálna hygienička Ľubica Thierová. Kefku deťom treba niekedy meniť aj po dvoch týždňoch, ak chceme, aby plnila svoj účel.

Ďalší dôvod na výmenu zubnej kefky, aj keď nie je stará ani rozhryzená, je prekonanie infekčnej choroby.

Pasta nie je to najdôležitejšie

V otázkach zubnej pasty nie sú stomatológovia jednotní. Časť zdôrazňuje dôležitosť používania zubnej pasty, napriek diskusiám o škodlivosti fluoridov. „Ich lokálna aplikácia vo forme zubnej pasty má nezastupiteľné miesto už od prvého zúbka. Zistilo sa, že bezfluoridové, prípadne zubné pasty s fluoridmi pod 500 ppm sú neúčinné a zuby nie sú dôkladne chránené. Fluoridy nie sú strašiak, ale pomocník. To, čo detským zubom nerobí dobre, sú zubné pasty s vysokou abrazivitou, ktoré by mohli poškodiť zubnú sklovinu,“ tvrdí napríklad detská stomatologička Beáta Marčanová.

Naopak, podľa ďalších na paste až tak nezáleží, dôležité je dôkladné vyčistenie zubov nasucho raz denne, najlepšie večer. Zubnú pastu či vodu celkom nezatracujú, jej účinok je však podľa nich predovšetkým najmä pre sviežejší dych a dobrý pocit v ústach. „Ak si niekto umýva zuby s pastou pri umývadle, vydrží tam stáť nanajvýš minútu, dve, deti väčšinou pár sekúnd,“ pripomína stomatologička Iveta Osvaldová, podľa ktorej netreba mať plné ústa peny a vypľúvať, dôležitá je správna technika čistenia.

Správna technika

Tá je takáto: Vyčistiť medzizubné priestory, potom každý zub osobitne z jednej i z druhej strany. Pohyby kefkou majú smerovať od ďasien k špičkám, aby sa neodhaľovali zubné krčky. Deťom do 10 rokov, resp. všetkým, ktoré túto techniku neovládajú, by mali zuby dočisťovať rodičia. Najlepšou kontrolkou je vlastný jazyk – aj sú hladké, sú čisté.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >