Katarína pomáha ako dobrovoľníčka deťom z detského domova: „Každý jeden malý človiečik má unikátnu charizmu“

pt, 17. januára 2024 o 06:48

Ľuďom pomáha každý každučký deň v práci, a rovnako aj vo svojom voľnom čase. Vedúca sestra urgentného príjmu vo Zvolene Katarína Liptáková sa rozhodla ako dobrovoľníčka tráviť čas s deťmi z detského domova. „Každý jeden malý človiečik má svoju unikátnu osobnosť a charizmu,“ hovorí.

Katarína Liptáková sa rozhodla venovať opusteným deťom to najcennejšie - svoj voľný čas.

Foto: AGEL

Ako zdravotníčka veľa voľného času nemá, keďže život zdravotníkov sa riadi službami, v ktorých nie je zakotvená pravidelnosť. Katarína Liptáková, vedúca sestra urgentného príjmu Nemocnice AGEL Zvolen, sa však rozhodla venovať ho deťom, ktorí nemajú to šťastie vyrastať vo vlastných rodinách. Na otázku, prečo sa rozhodla spolupracovať s detským domovom, má jednoduchú odpoveď: „Chcela som naozaj vedieť, ako funguje starostlivosť o túto rizikovú skupinu populácie priamo v teréne. Veľa sa diskutuje v spoločnosti, aj v tej odbornej, o veciach, ktoré by sa mali robiť, aby sme tým najviac zraniteľným pomohli. Ja som sa rozhodla, že najlepšia cesta ako začať, je od seba, a to jednoduchým spôsobom, darovaním toho najvzácnejšie čo mám – času.“

Katarína začala pracovať ako dobrovoľník v centre pre deti a rodiny (tak sa dnes volajú detské domovy) Tŕnie, ktorý mala blízko bydliska. „Bol to ale tak trochu osud, lebo skupina desiatich detí, ktoré navštevujem, sa stala mojou súčasťou. Každý jeden malý človiečik má svoju unikátnu osobnosť a charizmu,“ netají sa láskou k deťom.

Centrá pre deti dnes už dávno nie sú tými klasickými detskými domovmi, aké poznáme napríklad z muzikálu Neberte nám princeznú. Fungujú skôr ako jedna veľká rodina s desiatimi deťmi, kde sa vykonávajú bežné činnosti ako je učenie sa do školy, varenie, upratovanie, no a samozrejme debaty o všeličom možnom.
Katarína Liptáková chodieva za deťmi raz či dvakrát týždenne, viac jej nedovolí pracovné vyťaženie. „Rada by som to ale zmenila a v budúcnosti chodila za deťmi častejšie a stala sa tak prirodzenejšou súčasťou ich neobvyklej rodiny,“ vraví.

Okrem bežných činností sa s kolegami rozhodli zorganizovať pre deti seminár Kurz prvej pomoci, a to s odbornými lekármi Miroslava Jančová, ktorá je, mimochodom mamou úspešnej mladej lyžiarky Rebeky Jančovej (viac o nej sme písali v tomto článku Máme majsterku sveta) a Branislavom Zelmanom. „Deti sa na seminári interaktívnym spôsobom naučili poskytnúť laickú prvú pomoc nielen u pacienta v bezvedomí, ale aj u dusiaceho sa pacienta, pacienta s krvácaním alebo zlomeninou. Taktiež si prakticky mohli vyskúšať KPR na cvičnej figuríne. Tí odvážnejší mohli preskúmať a vyskúšať si v spolupráci s pani primárkou Jančovou, aj pomôcky využívané pri poskytovaní odbornej prvej pomoci,“ približuje Katarína Liptáková, ktorá chce s kolegami kurz zopakovať aj pre ďalšie skupiny.

Majú aj ďalšie plány - seminár s témou vzdelávania v oblasti sexuálnej výchovy či rybársky krúžok, ktorý je práve Kataríninou srdcovou záležitosťou. „Sama sa rybárčeniu venujem. Deťom to pomôže nielen rozvíjať dôležitý vzťah k prírode, ale aj učiť sa trpezlivosti a láske k zvieratám,“ teší sa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >