Po Petre Vlhovej máme ďalšiu majsterku sveta! Rebeka Jančová šla v Bansku na požičaných lyžiach a takmer nestihla štart

Patricia Poprocká, 12. marca 2021 o 04:47

Na víťaznú vlnu Petry Vlhovej z Jasnej skvele nadviazala 17-ročná Rebeka Jančová. Na tohtotýždňových juniorských majstrovstvách sveta v Bansku vybojovala titul majsterky sveta do 18 rokov v super G a z obrovského slalomu priviezla domov bronz. „Som veľmi šťastná, najmä ten super G bol riadna výzva,“ usmieva sa mladá juniorka.

Šťastná Rebeka Jančová po vyhlásení najlepších juniorov do 18 rokov.

Foto: facebook Akadémie Veroniky Velez Zuzulovej

„Tajne sme dúfali v medailu, aj keď to počas sezóny vyzeralo všelijako,“ komentoval Rebekin úspech jeden z trénerov Anton Boris. Dokonca ešte aj víťazný deň začal bláznivo a nebolo isté, či Rebeka vôbec štart stihne.

„V kabíne, ktorá nás viezla na zjazdovku, Rebeka zistila, že si v lyžiarni zabudla skelety od lyžiarok. Nedalo sa nič robiť, na medzistanici načierno vystúpila a trielila dolu. Náš fyzioterapeut Jaro Gajdoš priam očami tlačil kabínu, aby šla rýchlejšie,“ smeje sa dnes tréner, ale vtedy im veru všetko jedno nebolo. Anton Boris musel Rebeke vybaviť deväťminútový odklad prehliadky trate, našťastie všetko dopadlo dobre.

Stres mal vcelku pozitívny účinok, preteky Rebeke Jančovej vyšli. Na ťažkej, tvrdej a strmej zjazdovke, na ktorej sa niekoľko dní predtým ešte išli preteky mužského Svetového pohára, zašla celkovo dvanásty čas, v kategórii junioriek do 18 rokov, ktorá sa vyhlasuje zvlášť, to však znamenalo víťazstvo.

Nebolo to jednoduché, zjazdovka bola naozaj ťažká. Fyzioterapeut (rekreačný lyžiar, bývalý vrcholový bežec na lyžiach) mal dokonca problém dostať sa takou strminou na štart. Keď videl na vlastné oči „to kopčisko“, vyhlásil, že svoju dcéru by tam veru nepustil... „Veselo mi teda nebolo,“ konštatuje dnes s úsmevom. V tíme sa smejú, že keď Rebeka videla, ako on prekonal svoj strach, pustila sa odvážne aj ona.

Trať veru nebola žiadna hračka. Šli sa na nej aj mužské preteky Svetového pohára.

Foto: facebook Akadémie Veroniky Velez Zuzulovej

„Trať bola náročná, ľadová, bolo treba ísť takticky, správne technicky, držať líniu,“ hodnotí Rebeka svoj superobrovský slalom. V tretej bráne urobila chybu. „No to ma akoby nakoplo ďalej, chcela som dohnať stratu,“ vraví.

Vlani na olympiáde mládeže zemiak, teraz dve pódiá

Rebeka mala úspešnú už vlaňajšiu sezónu, keď jej na Zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne vo Švajčiarsku tesne ušla medaila. Chýbali dve stotinky sekundy. „Mrzí ma to riadne, tak tesne prehrať. Na druhej strane, je to moje najlepšie umiestnenie. Ale predsa len, tá medaila, to by bolo niečo úplne iné,“ vravela vtedy, kde ju do cieľa prišla povzbudiť aj trojnásobná olympijská víťazka Nasťa Kuzminová.

Čo vlani tesne ušlo, teraz si vynahradila dvojmo. Bronz z obrovského slalomu teší tiež, aj keď Rebeka priznáva, že to mohlo byť ešte lepšie. „Prvé kolo som začala dobre, no zvyšok trate som točila pod bránkou a celú jazdu som sa cítila zle,“ vraví. Skončila 31., tesne za tým, aby v druhom kole štartovala ako prvá a mala najčistejšiu trať. Aj tak sa však zlepšila a vydalo to na tretie miesto.

S trénermi a fyzioterapeutom.

Foto: facebook Akadémie Veroniky Velez Zuzulovej

„Nemala to jednoduché, aj keď mali všetky na trati rovnaké podmienky,“ hodnotí účinkovanie na majstrovstvách sveta, vrchole sezóny, tréner Anton Boris. „V sezóne sme mali problémy s materiálom, Rebeke nesadli nové lyže. Až do majstrovstiev jazdila na minuloročných, ktoré však krátko pred ich začiatkom doslúžili. Preto sme boli nútení urobiť zmenu a požičať jej iné lyže. Nemala na nich dosť najazdené, takže sme si neboli istí, čo od toho čakať. Takže tak.“

Stále je čo zlepšovať

Pre padnémiu koronavírusu bola celá tohtoročná sezóna špecifická. „Museli sme veľa improvizovať a hľadať nové tréningové možnosti i tréningových partnerov. Veľa sme spolupracovali s poľským juniorským reprezentačným tímom, ktorý vedie bývalý tréner Petry Vlhovej Ivan Ilanovský. Tesne pred majstrovstvami sveta sme zasa mali dobrý super G tréning v Rakúsku s českým juniorským chlapčenským tímom,“ povedala k príprave trénerka Miriam Poprocká.

„Chcela som medailu a som veľmi rada, že sa mi tá zlatá podarila,“ hodnotí svoje účinkovanie na juniorských majstrovstvách Rebeka. Na budúci rok už bude mať 18 rokov a bude teda súťažiť o medaily len so staršími juniorkami v kategórii do 21 rokov. Rada by získala aj nejaké z nich, ako však vraví: „Ešte budem musieť potrénovať. Musím sa zlepšiť kondične, technicky aj mentálne, popracovať na koncentrácii, aby som sa vedela sústrediť len na tú konkrétnu prítomnú chvíľu,“ vraví juniorka, o ktorej sa hovorí ako o možnej nasledovníčke Petry Vlhovej a Veroniky Velez Zuzulovej.

Radosť na stupni víťazov.

Foto: facebook Akadémie Veroniky Velez Zuzulovej

Rebeka je členkou Akadémie Veroniky Velez Zuzulovej a klubu LK Levoča. Sezóna sa pre ňu ešte nekončí, chcela by si ešte na pretekoch FIS vylepšiť postavenie vo svetovom rebríčku, aby získala v budúcej sezóne lepšie štartovné čísla, napríklad v Európskom pohári.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >