HISTÓRIA Kruté detstvo v ghette. Kresby terezínskych detí chytajú za srdce a aj po 78 rokoch varujú

Patricia Poprocká, 24. novembra 2019 o 05:54

Šťastné chvíle pri rodinnom stole, psík, ktorý ostal doma, ale aj denné výjavy z ubikácií, ulice, vstupnej brány do ghetta, či už len hrozivá temná krajina. Obrázky, ktoré po sebe zanechali deti, žijúce počas holokaustu v Terezíne, chytajú za srdce. O to viac, že skoro všetky zahynuli v plynových komorách Auschwitzu. Dnes je to 78 rokov odo dňa, ktorý sa považuje za vznik židovského ghetta v Terezíne.


Smutné výročie si pripomíname práve odkazom tých najmenších, ktorých kresby, zväčša svedomito podpísané aj označené dátumom, veľa vypovedajú o duševnom rozpoložení ich autorov, živote v tábore, svojich snoch a utrpení. Zachovalo sa ich asi štyritisíc, originály sú uložené v zbierkach Židovského múzea v Prahe. Ich fotografie poskytlo múzeum Památník Terezín.

Terezínom počas vojny prešlo okolo 140-tisíc väzňov, z toho asi 15-tisíc detí. Väčšina z nich bola deportovaná do Auschwitzu, odkiaľ sa ich vrátilo len veľmi málo. Čísla hovoria o 142 až 245 deťoch. 1 600 detí sa dočkalo oslobodenia v samotnom Terezíne, väčšina z nich tam prišla až v čase, keď sa už transporty nevypravovali. Jednou z nich bola aj Bratislavčanka Lýdia Steinerová, dnes Piovarcsyová, o ktorej sme na našom portále písali v článku Mama sa so mnou ani nerozlúčila....


Deti v Terezíne po sebe zanechali okrem kresieb aj denníky, básničky. Niektoré z nich vytvorili len pár týždňov pred transportom do Auschwitzu.

Podľa poriadku ghetta v Terezíne deti nemohli žiť so svojimi rodičmi, odlúčené boli ženy od mužov a deti mali tiež samostatné domovy, takzvané heimy. Tie sa delili na Kinderheim (detský domov pre deti od 4-10 rokov), Jugendheim (chlapčenský domov pre 10-16-ročných) a Mädchenheim (domov pre rovnako staré dievčatá).

Väznení pedagógovia a vychovávatelia sa snažili deťom pobyt v Terezíne pokiaľ možno čo najviac spríjemniť, poskytovali im vyučovacie hodiny, kreslili s nimi, písali, nacvičovali divadelné predstavenia. Väčšina z nich potom s nimi zahynula v plynových komorách.


„Zachované detské kresby dodnes odrážajú krutú realitu terezínskeho koncentračného tábora. Stretávame sa v nich so zobrazením budov a ubikácií, stráží, chorých, pohrebu, popravy i ďalších tragických situácií, ktoré denne prežívali,“ komentuje múzeum zbierku detských kresieb, ktoré vystavuje vo svojich priestoroch a vydalo ich aj ako samostatnú zbierku 15 vybraných diel. Okrem toho deti maľovali aj svoje spomienky na šťastnú minulosť alebo rozprávkové predstavy či túžbu po návrate domov. V podobnom duchu sa nesú aj ich básne či iné slovné útvary. „Oboje varuje pred hrozbou fašizmu a vojny a zaväzuje všetky generácie, aby nikdy nedopustili opakovanie minulosti,“ uzatvára múzeum.

Tu sú: (Zdroj: Památník Terezín)

















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >