Jedia deti pomaly? Nesúrte ich, má to veľa výhod

Patricia Poprocká, 12. januára 2023 o 05:00

„Rýchlo jedz, ponáhľame sa!“ Koľkokrát ste už túto vetu adresovali svojim potomkom, neraz nervózne kontrolujúc hodinky? Ak zbytočne, netrápte sa tým. Pomalé jedenie je totiž pre človeka prospešné a podľa vedcov by malo trvať minimálne 30 minút.

Najlepšie všetci spolu, bez náhlenia aj bez elektroniky.

Foto: shutterstock

Deti do rýchlejšieho jedenia nesúrte, radšej si inak zorganizujte čas, aby pri jedle nebol zhon a aby si ho dieťa mohlo vychutnať svojím tempom. Najlepšie spomínanú polhodinku. Pomalé jedenie má totiž pre ľudský organizmus viacero benefitov – znižuje riziko obezity, vysokého tlaku i inzulínovej rezistencie.

„Pomalé jedenie môže byť aj účinný liek a ja ho svojim pacientom odporúčam," konštatuje gastroenterológ Ladislav Kužela, autor viacerých publikácií o zdravom stravovaní na sociálnej sieti.

Okrem toho, že si človek pri pomalom tempe lepšie vychutná jedlo i jeho chuť, aj trávenie tu funguje oveľa efektívnejšie a pohodlnejšie. „Už len samotné myslenie na jedlo spúšťa vylučovanie enzýmov, vyprázdňovanie žalúdka a pohyblivosť čriev,“ upozorňuje docent Kužela. „Mozog má možnosť registrovať, kedy ste sýti, hormóny sýtosti vám pomôžu vyhnúť sa prejedaniu,“ vyratúva ďalej.

Vedci pri nedávnej analýze údajov o rýchlosti jedenia a zdraví u takmer pol milióna dobrovoľníkov zistili, že ľudia, ktorí jedia pomaly, majú výrazne zníženú mieru metabolického syndrómu, vysokého krvného tlaku a inzulínovej rezistencie. „Na druhej strane, takzvaní rýchlojedáci môžu mať až o 73 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku obezity,“ dodáva Ladislav Kužela.

Takže: Nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj ako jeme.

Tri hlavné zásady správneho jedenia detí

Dostatok času
Odborníci hovoria o tridsiatich minútach, samozrejme, závisí to aj od porcie jedla a veku dieťaťa. V každom prípade platí – nenáhlite sa.

Sústredenosť
Jedlu by sa mala venovať výhradná pozornosť teda žiadne sledovanie rozprávky či filmu, čítanie knihy, ťukanie do mobilu ani hry. Rozptyľovanie bráni dieťaťu uvedomovať si pocit sýtosti, rozlišovanie chutí a v neposlednom rade aj mu takýto návyk sťažuje sústredenie aj pri iných činnostiach.

Spoločnosť
Rodina by sa mala zísť pri spoločnom jedle aspoň raz denne. Utuží to vzťahy, jednotliví členovia sa môžu porozprávať a podobne. Deti by nemali jedávať samé, nielen preto, že s inými lepšie chutí, ale aj preto, aby získali od dospelých vzory stolovania. Takže pozor, aký vzor ukazujete deťom pri jedení – odložte elektroniku aj hodinky, a stane sa to samozrejmosťou aj pre ne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >