Je zdravé chodiť naboso po ceste či parketách? Fyzioterapeutka vysvetľuje, pre koho je chôdza bez topánok prospešná a kto si má dávať pozor

pt, 31. augusta 2022 o 04:40

Je na nezaplatenie. Okrem toho, že človeku pomáha nastaviť telo do správnej polohy, prepája nás s prírodou, aktivuje aj tisícky nervových zakončení, vďaka ktorým sa cítime lepšie fyzicky i psychicky. Reč je o chôdzi naboso, ktorá sa teší obľube práve v týchto mesiacoch. Podľa odborníkov má ale aj riziká. Pre koho a aké?

Chôdza naboso po asfalte prináša viaceré riziká.

Foto: shutterstock.com

Naboso by mali chodiť malé deti aj dospelí. Práve pre spomínané nervové zakončenia, ktoré sa chôdzou bez topánok na našich nohách aktivujú, ale nielen pre ne. „Keď chodíme naboso, uvoľňuje sa neurologické napätie a znižuje hladina stresu. Kontakt chodidla s nerovným povrchom pomáha tiež zlepšovať krvný obeh, znižuje zápal, tlmí bolesť, a v neposlednom rade pomáha zvýšiť silu a flexibitu svalov a väzov chodidla,“ vyratúva prínosy vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Bánovce Libuša Klamárová.

Ako dodáva, čím silnejšie a ohybnejšie svaly a väzy chodidla, tým je chodidlo zdravšie. „Bez primeranej sily v chodidle dochádza k zlej mechanike chôdze, čo priamo vplýva na riziko rôznych zranení,“ dodáva odborníčka.

Na povrchu záleží

Za najvhodnejšie povrchy pre chôdzu naboso považujú experti nerovné povrchy, vrátane piesku či trávy. Samozrejme, najmä v miestach s vyššou koncentráciou ľudí je potrebné dávať pozor, aby nedošlo k poraneniu – či už mechanickému na ostrých predmetoch, črepinách, alebo ku kožnej infekcii z rôznych iných nečistôt, chemikálií, zvieracích exkrementov a podobne.

Niektoré obce zriaďujú pocitové chodníky, na ktorých sa striedajú rôzne povrchy, napríklad drevo, kameň, piesok, tráva, či dokonca korkové štuple. „Chôdzou po tomto chodníku sa vymasírujú plôšky nôh, čím sa zlepší nielen nervový systém, ale aj psychické zdravie,“ oceňuje Libuša Klamárová. Obuť sa ale odporúča pred chôdzou po betóne, asfalte, dlažbe či parketách.

Prečo nie je vhodné chodiť naboso po tvrdých povrchoch? „Chôdza naboso na tvrdom povrchu nám klenbu nepodporí, naopak klenba dostane zabrať. Noha má pozdĺžnu a priečnu klenbu, čiže jej konštrukcia je najlepšie podporená v kvalitnej topánke,“ vysvetlil pre denik.cz Václav Talaš zo zlínskej obchodno-technickej strednej školy. Ako dodal, tvrdý náraz bosou nohou na dlažbu sa výrazne prenáša na kĺby, ktoré tak trpia. Ďalšími rizikami sú podľa neho tiež napríklad zbytky gumy z pneumatík na ceste – obsahujú zhruba dvadsať rakovinotvorných látok, ktoré sa chôdzou naboso môžu ľahko dostať do kože.

Deti a mladí vo výhode

Chôdza naboso je podľa Libuše Klamárovej vhodná najmä pre deti a mladšie vekové kategórie, pretože ich chodidlo je ohybné a dokáže sa jednoducho prispôsobiť. Naopak, opatrní by mali byť starší ľudia, ktorí sú už zvyknutí na pevnú obuv a sú náchylnejší na poškodenia kĺbov.

Riziková chôdza naboso je pre ľudí, ktorí majú na chodidlách rany, pľuzgiere či odreniny – hrozí vznik infekcie. Kto by sa jej mal vyvarovať úplne, sú diabetici. „Ak by sa poranila diabetická noha, ťažko by sa hojila a u tejto skupiny ľudí je tiež vysoké riziko rôznych komplikácii,“ vraví skúsená fyzioterapeutka.


ANKETA:

Chodíte naboso?

36,3%



22,7%



20,0%



21,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >