S topánkmi alebo bez? Ako sa má správne učiť dieťa chodiť

Patricia Poprocká, 17. novembra 2021 o 05:03

V topánočkách alebo naboso? Čo myslíte, ako sa má dieťa učiť chodiť? Mnohí rodičia nedajú dopustiť na pevnú, anatomicky tvarovanú obuv, ktorá má dieťatku pomôcť udržať ešte nestabilnú nožičku v správnej polohe, druhá skupina zasa naopak, uprednostňuje prirodzený pohyb bez obmedzení.

Obuť či neobuť? Odborníci odporúčajú robiť prvé kroky určite naboso.

Foto: shutterstock
Odborníci preferujú druhú možnosť, teda chodenie naboso. „V čase učenia sa chodiť pevné topánky odporúčame v domácnosti vynechať,“ odkazuje Lenka Žofajová v knihe Sprievodca rodiča dnešného, prvý rok, na ktorej spolupracovala s pedagogičkou vývinového pohybu dojčiat Angelikou Kováčovou z centra Babyfit.

Prečo naboso? „Pri pohybe do priestoru dieťa aktívne využíva dotyk celého chodidla s podlahou,“ vysvetľujú. Ak má dieťatko na nohách obuté topánky, práve „vďaka“ nim tento dôležitý kontakt s podložkou stráca.

A hoci si dospelí často myslia, že pevné topánočky zabezpečia dieťaťu rovnomerný vývoj chodidiel, aby neboli povykrúcané do strán, aby dieťa neskôr nechodilo čaptavo, môže dôjsť k presnému opaku. „Najmä pri lezení po štyroch môžu pevné topánky viesť k tomu, že dieťa začne vytáčať chodidlá do strán, čo môže neskôr ovplyvniť aj polohu chodidiel pri chôdzi,“ pripomínajú odborníčky.

Takže: Nechajte vaše dieťa bosé, nech si prvé krôčiky skúša tak, ako mu „nohy narástli“. Ak mu to chcete uľahčiť, zabezpečte mu protišmykovú podložku, napríklad ponožky s pogumovaným chodidlom, alebo ešte lepšie – nechajte ho chodiť úplne naboso, bez ponožiek.

Ako sme už na ahojmama.sk písali v článku Nevoďte dieťa za ruky, pri učení sa chodiť nie je dobré držať dieťa za ruku, a ani za obe ruky, ktoré má potom zdvihnuté, čo je tiež častý zvyk mnohých dospelých. Žiaľ, nesprávny, ktorý odďaľuje nástup samostatnej chôdze, sťažuje prirodzené nachádzanie rovnováhy a negatívne ovplyvňuje pohybové návyky, čo má vplyv aj na zdravie.

Ak chcete dieťa podporiť v samostatnej chôdzi, Sprievodca rodiča dnešného radí ponúknuť dieťaťu pomocnú ruku na úrovni jeho pása, aby sa mohlo chytiť. Prípadne ho ešte dospelý môže zachytiť v oblasti panvy. Nie je to však nevyhnutné, napokon, ako povedala Angelika Kováčová v nedávnom rozhovore pre ahojmama.sk, drobné pády sú pre dieťa nesmierne dôležité a užitočné.

Dieťa teda nechajte, nech si skúša prvé kroky naboso a slobodne. „Nechajte ho, nech rozhoduje, kam sa vydá,“ odkazuje Lenka Žofajová vo svojej knihe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >