Je to piata alebo šiesta choroba, prípadne syndróm ruka, noha, ústa? Ako sa vyznať v častých infekčných chorobách s vyrážkou

Gabriela Bachárová, 22. februára 2022 o 04:30

V ambulanciách detských lekárov sa nerieši len covid, ostatné infekčné ochorenia nikam nezmizli. A to ani tie, ktoré sa prejavujú kožnou vyrážkou. Veľmi často sa v súčasnosti u detí objavuje piata a šiesta choroba a syndróm ruka, noha, ústa.

Infekčné choroby s prejavmi na koži sú síce nepríjemné, ale bude lepšie.

Foto: shutterstock.com

Na úvod malá historická zaujímavosť. Vedeli ste, že číselné zoradenie infekčných chorôb, ktoré sa prejavujú vyrážkou, pochádza ešte z roku 1905? Dnes sa už toto delenie nepoužíva, iba ako „pikoška” v učebniciach pre medikov. Pomenovanie piata a šiesta choroba nám však zostalo.

Detská lekárka Martina Milkovičová priniesla na svojom blogu Pediatria s úsmevom starý prehľad číselného označenia kožných infekčných chorôb:
1. osýpky
2. šarlach
3. ružienka
4. pseudošarlach
5. piata choroba
6. šiesta choroba
7. syndróm ruka, noha, ústa

Piata a šiesta choroba plus syndróm ruka, noha, ústa sa v jej ordinácii teraz objavujú tak často, že by si na ne, ako vtipne poznamenala, mala staviť v športke.

Piata choroba

Piata choroba sa po latinsky nazýva Megalerythema infectiosum. „Je to nezávažné vírusové ochorenie. A hoci máte nutkavú potrebu fľakaté dieťa niečím nakrémovať alebo do neho naliať nejaký antifľak sirup, tak si naozaj nevyžaduje žiadnu špeciálnu liečbu,“ vraví s nadhľadom lekárka.

Inkubačná doba choroby je až 14 dní, po objavení sa vyrážky už však dieťa infekčné nie je. Na začiatku sa ochorenie prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťou hlavy, nádchou, dieťa môže byť nepokojné, skrátka iné, ako ho poznáte. „A potom sa objaví vyrážka. Na lícach vyzerá, ako keď chúďa dieťa niekto prepleskne alebo je rozpálené. Okolo úst a nosíku dôsledný pozorovateľ nájde vyblednutie. Dieťa má červenofialové škvrny a pupienky i na trupe a končatinách. Občas svrbia, občas miznú a zasa sa objavia na inom mieste,“ popisuje prejavy choroby lekárka.

Vyrážka na telíčku zostane jeden až tri dni. A aj keď konečne zmizne, môže sa ešte občas pripomenúť, napríklad po kúpeli, slnení či po mechanickom podráždení pokožky. Piatu chorobu niekedy sprevádzajú bolesti i mierne opuchy kĺbov.

Šiesta choroba

Aj šiesta choroba je vírusové ochorenie, odborne nazývané Exanthema subitum. Prejavuje sa najmä u malých detí od troch mesiacov do troch rokov. Medzi mamičkami je šiesta choroba známa aj ako trojdenná horúčka. Práve náhle zvýšenie teploty často až k 40 stupňom je veľmi typickým znakom podobne ako červené líca u piatej choroby.

Šiesta choroba sa okrem vysokej horúčky prejavuje i únavou, spavosťou, nepokojom či plačom dieťaťa. V záhlaví sa môžu objaviť drobné zväčšené uzlinky. Po troch dňoch horúčka klesne rovnako rýchlo, ako prišla, avšak objaví sa nový príznak, drobná ružovočervená vyrážka po celom tele, od hlavy až k päte, aby o pár dní zasa zmizla.

„Šiesta choroba je veľmi nákazlivá. A to v čase, keď vaše dieťa ešte prekypuje zdravím. Takže ak ste mali babinec a u vášho dieťaťa potom prebehne trojdenná horúčka, zavolajte kamarátkam, čo u vás boli s deťmi, nech sa o šesť až dvanásť dní nezľaknú teploty. Môžete tak niektorým z detí ušetriť rôzne vyšetrenia či dokonca hospitalizáciu. Často sa stane, že malé dieťa s tak vysokou horúčkou končí v noci na detskom oddelení,“ upozorňuje Martina Milkovičová.

Dobrou správou je, že vyrážka zvyčajne nesvrbí, nie je teda potrebné ju ničím natierať. Dbajte však na správnu liečbu teploty. Ak sa vysoká horúčka nezrazí, môže spustiť aj febrilné kŕče.

Ruka, noha, ústa

Syndróm ruka, noha, ústa alebo tiež siedma choroba nepatrí k vážnym infekčným ochoreniam, avšak nepríjemné je, že vyrážka, ktorá ho sprevádza, je bolestivá a svrbivá. A to veľmi. Typicky sa fliačiky objavujú na dlaniach a chodidlách, u malých detí i na pažiach, zadočku a slabinách. „Fliačiky sa rýchlo menia na malé pľuzgieriky veľkosti špendlíkovej hlavičky. A aby toho nebolo málo, v celých ústach, na jazyku, na podnebí i na perách sa vytvoria afty. Tie sú veľmi boľavé a deti často odmietajú jesť a piť,“ hovorí lekárka. Ako však dopĺňa, všetky tieto nepríjemné kožné prejavy sa hoja bez komplikácií a jaziev v priebehu desiatich dní. Okrem vyrážky a áft môže dieťa potrápiť teplota, nechutenstvo či bolesť v krku.

„Svrbenie môžete skúsiť stlmiť rovnako ako u kiahní,“ radí lekárka. To znamená krátka sprcha a použitie voľnopredajného gélu proti svrbeniu. Dôležitý je dostatok tekutín, jedlo potomkovi nenúťte, ak nechce. Tekutiny môžu byť chladnejšie. „Osvedčilo sa cucať kúsok ľadu alebo ľadová triešť po lyžičkách. Ak si dieťa nechá ústočká vytrieť, skúste gély, ktoré sa používajú pri raste zúbkov,“ pridáva ďalšiu radu detská lekárka.

Zatiaľ čo dieťa nie je po výseve pupienkov a fľakov v prípade piatej a šiestej choroby už infekčné, pri syndróme ruka, noha, ústa to neplatí. Veľmi infekčné je aj v štádiu pľuzgierikov. „A ešte jedno mínus tejto choroby – ochorieť sa dá i opakovanie, ak sa dieťa nakazí iným sérotypom, zjednodušene vírusom rovnakého priezviska, ale s iným krstným menom,“ vysvetľuje Martina Milkovičová.

Všetky tri spomenuté ochorenia nemajú žiadnu konkrétnu liečbu, lekárka má preto na záver len všeobecnú radu: „Dajte pozor na teplotu, dostatok tekutín, tlmte prípadné svrbenie a dajte dieťaťu čas na zotavenie sa.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >