Ako pomôcť dieťaťu s atopickým ekzémom

Gabriela Bachárová, 12. februára 2021 o 05:30

Cielená liečba atopického ekzému neexistuje, o to dôležitejšie sú režimové opatrenia.

Detská koža je citlivá, atopický ekzém je dnes stále častejší.

Foto: shutterstock.com

Prečo atopický ekzém vzniká, na to stále lekári a vedci nemajú jednoznačnú odpoveď. Rolu v tom hrajú alergény (potraviny, prach, peľ, zvieratá), prekonaná infekcia, oslabený imunitný systém (často sa zistí porucha bunkovej imunity, zvýšený počet imunoglobulínov IgE), hormonálne zmeny (v puberte), dráždivé látky v prostriedkoch na umývanie či kúpanie dieťaťa. Nezanedbateľný je i vplyv psychiky a prostredia, v ktorom dieťa žije. Zabudnúť nesmieme na dedičnosť. Rodičia, ktorí trpia alergiami či samotným atopickým ekzémom, zvyšujú riziko, že podobné problémy bude mať aj ich potomok. Prejavy atopického ekzému sa zvyčajne zhoršujú v chladnej časti roka, v teplejšom období je situácia pokojnejšia.

Prejavy choroby podľa veku

V detskom veku poznáme dve rôzne formy ochorenia. „Dojčenská forma sa začína medzi druhým až štvrtým mesiacom. Prejaví sa svrbivými vyrážkami a začervenanými plochami predovšetkým na tvári. V dôsledku škriabania postihnuté miesta môžu mokvať, pri zanesení infekcie sú zapálené. Deti sú nepokojné,“ vraví pediatrička Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami. Dojčenský ekzém často mizne vo veku troch až piatich rokov, ale bohužiaľ niekedy ho v školskom veku nahradia alergie či dokonca astma.

Druhá forma postihuje deti predškolského a školského veku. „Zasiahnuté sú ohybové miesta končatín, krk, zápästie, chrbát ruky. Prejavuje sa ako zhrubnutá, začervenaná koža, ktorá svrbí. Vekom sa stav zlepšuje, v období puberty môže nález úplne ustúpiť, niekedy však prechádza do dospelosti,“ popisuje odborníčka.

Odhaduje sa, že atopickým ekzémom môže trpieť až 10 – 15 percent populácie. V 60 percentách sa objaví do jedného roka života, v 30 percentách medzi prvým až štvrtým rokom a v desiatich percentách neskôr.

Ako sa lieči

Základom liečby atopického ekzému je dostatočné premastenie pokožky (nie na mokvajúce miesta), a to i niekoľkokrát denne (postačí i obyčajná indulona, ale na trhu je viac vhodných prípravkov, opýtajte sa v lekárni). Väčší efekt to však má hlavne u ľahších prípadov.

U ťažších prípadov volia lekári prípravky s protizápalovým účinkom. Niekedy je nutné nasadiť liečbu miestnymi kortikoidmi (masť či krém). Niekomu sa kortikoidy osvedčujú, u iného však, žiaľ, väčší efekt nemajú. Existuje i nová skupina lokálnych liekov, ktoré kortikoidy neobsahujú. Sú určené hlavne pre malé deti a predovšetkým na oblasť krku a tváre.

„Neexistuje liek, ktorý by atopický ekzém vyliečil. Liečba utlmí alebo odstráni príznaky, pri nevhodnom spôsobe života sa však môžu objaviť znovu. Priebeh sa nedá predvídať,“ konštatuje Monika Antošová.

„V štádiu akútnych prejavov, s výnimkou mokvajúcej formy, je vhodný krátky kúpeľ vo vlažnej vode s antiseptickým prípravkom, napríklad hypermangánom. Pri mokvaní je vhodnejšia krátka sprcha bez použitia mydla. Mokvavé formy sa liečia vysušujúcimi krémami, suché formy premasťovaním,“ radí pediatrička. Odporúča sa tiež zvýšiť príjem vitamínov A, D a E. Pomocnú liečbu tvoria fototerapia (liečba svetlom), prímorské či kúpeľné pobyty.

Komplikácie atopického ekzému

„Takzvaná akútna fáza, keď príde k výraznému škriabaniu a začervenaniu – dieťa sa škriabe hlavne v noci i počas spánku) môže práve kvôli škriabaniu vyústiť v bakteriálnu infekciu. Príde k impetiginizácii (impetigo je nákazlivá bakteriálna kožná choroba), keď je nutná liečba antibiotikami. Niekedy môže nasledovať infekcia vírusom herpes simplex a potom je zasa nutná liečba antivirotikami,“ uvádza pediatrička Alexandra Vidnerová v knihe Co dělat, když dítě...

Vylúčenie alergénov

Liečba atopického ekzému by mala prebiehať v spolupráci pediatra, kožného lekára, imunológa a alergológa. Dieťa by malo určite podstúpiť kožné či krvné testy, ktoré odhalia prítomnosť možného alergénu (napríklad precitlivenosť na bielkovinu kravského mlieka, alergia na prach, roztoče). Ak sa nejaký alergén potvrdí, základom liečby je jeho odstránenie zo života dieťaťa. Rodičia, nedajte sa odbiť a v prípade kožných prejavov u svojho dieťaťa tieto testy na alergie žiadajte!

Kúpanie dieťaťa

Keď atopické dieťa umývate, najlepšie je čistá voda. Ak je choroba v suchej forme, vhodné sú oleje do kúpeľa. Dbajte na to, aby voda, v ktorej sa dieťa sprchuje či kúpe, nebola príliš teplá. Nekúpte ho nadmerne, voda atopickému ekzému škodí.

Čo dieťa nosí?

Ďalším režimovým opatrením je nosenie vzdušného, bavlneného oblečenia, to s umelým vláknom nie je vhodné. Je dôležité zabrániť poteniu. Oblečenie perte najlepšie v pracích práškoch bez chémie, na trhu je dnes dosť bio pracích prostriedkov. Nepoužívajte aviváž. Bielizeň opakovane pláchajte, aby ste z nej odstránili mikročastice pracieho prášku, ktoré v kombinácii s potom zhoršujú ochorenie. Snažte sa minimalizovať potenie dieťaťa, na noc by malo byť v miestnosti chladnejšie, pokrývka ľahšia.

Stop škriabaniu

Pre dieťa je samozrejme najhorším prejavom atopického ekzému škriabanie sa až do krvi. Nakrátko sa mu síce uľaví, ale škriabanie všetko ešte zhorší. K dispozícii sú účinné prostriedky antihistaminiká, ktoré podráždenie pokožky zmierňujú a škriabaniu zabraňujú. Naučte však dieťa, aby sa jednoducho neškriabalo, hoci to preň bude náročná skúška. Prajeme vám veľa síl v boji s atopickým ekzémom!

Dojčite!
Ak chcete minimalizovať riziko vzniku atopického ekzému, dojčite dieťa plne do šiestich mesiacov a ani po polroku sa dojčenia nevzdávajte, je to prevencia najrôznejších zdravotných problémov, tých kožných nevynímajúc.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >