Fialový zázrak z našich záhrad. Slivky znižujú cholesterol, bojujú proti zápche

gb, 3. septembra 2023 o 06:00

Slivkový džem či kompót, slivkový koláč, slivková šťava a áno, aj slivovica. Nastáva čas, keď vládu vo svete ovocia preberajú slivky. Čo si z nich môžete vziať pre svoju zdravie?

Slivka zdraviu prospešná.

Foto: Shutterstock.com

Slivky k nám prišli z oblasti Kaukazu a dnes ich už považujeme za „naše”. Pre mnohých je slivkový koláč s posýpkou pravým symbolom prichádzajúcej jesene. Dozrievať začínajú v období, keď sa už letné dni začínajú pomaly skracovať a vo vzduchu cítiť, že tretie ročné obdobie je na obzore.

Slivky nielen skvelo chutia, ale prospievajú nám aj zdravotne. Azda najčastejšie sa používajú, keď nás trápi zápcha. Moderná veda skúsenosti našich predkov potvrdzuje. „Slivky obsahujú zlúčeninu sorbitol, ktorá má laxatívne účinky (teda stimuluje pohyb čriev a pomáha k vyprázdneniu), čím slivky pomáhajú pri zápche. Obsahujú aj vlákninu, ktorá vytvára pocit plnosti a napomáha zabezpečovať zdravý pohyb tráviaceho traktu,” vysvetľuje lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

„Rozpustná vláknina navyše pomáha upravovať hladinu cukru v krvi tým, že ovplyvňuje vstrebávanie glukózy po jedle. Tiež zvyšuje citlivosť na inzulín, preto zohráva užitočnú úlohu pri prevencii a liečbe cukrovky,” informuje vo svojej správe Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Vitamíny i minerály

Slivky ponúkajú aj množstvo vitamínov, medzi nimi sú vitamín C (imunita), provitamín A a betakarotén (dobrý zrak či pekná pleť) a vitamíny skupiny B (nervy). Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či fosfor. Plusom obľúbeného fialového ovocia je aj obsah takzvaných polyfenolových zlúčenin, ktoré majú antioxidačné schopnosti, to znamená, že bránia činnosti voľných radikálov. Tie vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a majú potenciál spôsobiť rakovinové, srdcovo-cievne či iné závažné ochorenia. A napokon, slivky sa do jedálnička oplatí zaradiť aj pri vysokom cholesterole, ktorý môže škodiť cievam i srdcu.

Vhodné pri chudnutí
Slivky patria medzi nízkokalorické ovocie, ktoré až z 78 percent tvorí voda. Hodí sa teda, ak potrebujete zhodiť zopár kilogramov alebo očistiť organizmus, avšak dávajte si pozor. So slivkami to nepreháňajte, pretože pri nadmernom príjme môžu naopak spôsobiť nárast hmotnosti.


Je biely povlak v poriadku?
Pri zbere či nákupe sliviek si môžete všimnúť vidieť, že ich šupka je často pokrytá či skôr zaprášená ľahkým bielym povlakom. Nie je to príznak, že ovocie je napadnuté nejakým škodcom? Môžete byť pokojní, povlak slúži ovociu na vlastnú ochranu, napríklad pred infekciami. Pomáha i predchádzať strate vody.


Ako poznať zrelú slivku?
Zrelé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké, ktoré je možné skladovať v chladničke. Tie tvrdšie možno nechať dozrievať v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať ich treba v priebehu niekoľkých dní.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >