Recept na víkend Tri ľahké a výživné raňajky, hotové za päť minút

Patricia Poprocká, 1. júla 2023 o 04:54

V horúčavách príliš jesť nechutí, raňajky sú však základ zdravej životosprávy. Inšpirujte sa niektorým z našich troch tipov na rýchle, ľahké raňajky, ktoré deťom dodajú všetko potrebné do nového dňa.

Rýchle a ľahké, na leto ideálne. Dobrú chuť!

Foto: shutterstock.com

Rýchly mix

Nasypte do misky obyčajné ovsené vločky a zalejte ich vodou. Nechajte odstáť, čím dlhšie, tým lepšie. Prebytočnú vodu potom zlejte a k vločkám primiešajte oriešky a semienka podľa vašej chuti. Napríklad mandle, lieskovce, kešu, chia, slnečnicové semienka, tekvicové (nesolené, pochopiteľne), sézamové. Nebojte sa miešať a kombinovať, čím viac, tým lepšie, telo dostane viac rozmanitých živín. K tomu pridajte banán pokrájaný na kolieska. V hrnci nechajte zohriať zmrazené jahody, maliny, čučoriedky, prípadne ríbezle. Len trochu, aby sa nezničili všetky vitamíny a pustili šťavu. Potom zmes vylejte do misky, všetko pomiešajte a môžete jesť. Sladiť nemusíte – banán a ovocie dodajú raňajkám prirodzenú sladkosť a zároveň sviežosť.

Ovocný šalát

Do misky pokrájajte jablká, hrušky, broskyne (prípadne nektarinky), marhule, banán – čokoľvek z ovocia (najlepšie sezónneho), ktoré máte doma (môžu byť aj slivky, jahody, kiwi). Pridajte trocha medu alebo agáve sirupu, stévie či javorového sirupu na zvýraznenie chuti. K tomu nasekané oriešky (kešu, lieskovce, vlašské, para, mandle...). Posypte sézamom a ak máte, tak aj bourbonskou vanilkou a raňajky máte hotové. Kto chce, môže si ešte na vrch pridať trocha bieleho alebo ochuteného jogurtu.

Avokádový nevarený puding

V tomto recepte už nemôžete improvizovať v štýle čo kuchyňa dá, ale zas tá chuť stojí za to. Potrebujete banán, zrelé avokádo, granátové jablko a mätu. Postup je veľmi jednoduchý: Vymiešajte banán s avokádom do hladkej hmoty, pridajte jadierka z granátového jablka a nadrobno nakrájanú mätu. Všetko zmiešajte a ihneď podávajte. Čím dlhšie to stojí, tým viac zmes tmavne, za čo môže banán a avokádo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >