Recept na víkend Osviežujúci slivkový koláč, pri ktorom nemusíte rátať, koľko kúskov ste zjedli

Patricia Poprocká, 12. augusta 2023 o 06:35

Chutí takmer rovnako ako klasický kysnutý s maslovou posýpkou, jeho zloženie je však o niečo ľahšie a – zdravšie. Slivky už dozrievajú, a teraz, ešte trošku kyslasté, sú na tento zákusok ideálne. Nech sa páči, recept.

Slivkový koláč v lete príjemne osveži.

Foto: shutterstock

Je to vcelku jednoduché a najviac času zaberie, kým cesto vykysne. Ako prvé si nachystáme práve kvások. Potrebujeme naň pol litra mlieka (ak chceme ešte ľahší koláč, môžeme si urobiť vlastné: hrsť ovsených vločiek zalejeme pol litrom vody, chvíľu necháme postáť a rozmixujeme do ovseného mlieka), tretinu kocky droždia a jednu alebo dve polievkové lyžice hnedého cukru (podľa toho, aké sladké obľubujete). Všetko zmiešame a necháme podkysnúť.

Do misky medzitým nasypeme zhruba pol kila polohrubej múky, ktorú môžeme zmiešať so špaldovou alebo inou celozrnnou múkou, alebo ju jednoducho obohatiť o hrsť suchých rozmixovaných ovsených vločiek či pohánky. Pridáme vanilku (najlepšie pravú, ale môže byť aj vanilínový cukor pre vôňu), dve polievkové lyžice chia semiačok (môžeme ich tiež rozmixovať). Napokon vlejeme kvások a trocha (1-2 dcl) oleja, prípadne kokosového tuku.

Vypracujeme cesto, do ktorého podľa potreby ešte pridávame vodu, aby dosiahlo hustotu ako na klasické pečené buchty. Hotové je vtedy, ak sa odliepa od rúk aj od nádoby.

Misku prikryjeme a cesto necháme kysnúť. Aspoň hodinu, dve, podľa teploty v miestnosti. Potom ho dáme na vymastený a strúhankou posypaný plech. Na povrch naukladáme rozpoltené vykôstkované slivky. Pekne husto, o to lepšie bude potom koláč chutiť. Keď máme hotové, zľahka ich posypeme cukrom a napokon ešte nadrobno nasekanými nevarenými mandľami v šupke. Tie slúžia ako náhrada maslovej posýpky a dodávajú koláču fantastickú chuť, nešetrite nimi.

Pečieme na 180 stupňoch, podľa typu rúry a hrúbky cesta, okolo 20-25 minút. Veríme, že vám bude chutiť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >