„Ešte nie...“ Dokedy a prečo je sex po pôrode iný

Patricia Poprocká, 16. novembra 2019 o 05:59

Nie je to to, čo bývalo, po čase však určite zasa bude. Sexuálny život po pôrode sa u mnohých párov dramaticky zmení, odborníci však odkazujú, že sa niet čoho obávať. Zmeny sú prirodzené, väčšinou aj samé pominú a všetko bude ako predtým.

Aj keď sa to niekedy nechce veriť, sexuálny život sa časom vráti do starých koľají.

Foto: shutterstock.com

Na znížení kvality aj kvantity milovania po narodení dieťaťa vplýva viacero faktorov. Psychické aj fyzické, pričom niektoré nemožno ovplyvniť.

Ak sa aj žena cíti psychicky v poriadku, pôrod prebehol bez traumatických zážitkov a vďaka bondingu či spoločnému spaniu je bábätko pokojné a bez problémov dojčené, stále sú tu hormonálne zmeny, ktoré na sexuálny život nevplývajú priaznivo.

„Práve hormón prolaktín, ktorý je dôležitý pri dojčení, oslabuje libido. Poklesla tiež hladina estrogénov, čo okrem iného spôsobuje, že ženské pohlavné orgány nie sú také citlivé na vzrušenie ako pred pôrodom. Sliznica v pošve je tenšia, môže sa objaviť i suchosť a s tým spojená bolestivosť,“ vysvetľuje dula Ľuba Lapšanská objektívne príčiny, pre ktoré matky zväčša nemajú v prvých týždňoch či mesiacoch na milovanie takú chuť ako predtým. Ako však dodáva, dojčenie je dôležité, takže oprávnene dostáva prednosť a sexuálny apetít sa skôr či neskôr vráti.

Väčšina žien musí okrem hormonálnych zmien riešiť ešte pôrodné poranenia. V našich pôrodniciach sa stále pričasto, neraz aj bezdôvodne, robí nástrih hrádze, ktorá sa potom zašíva a mnoho matiek tak bojuje s bolesťou a čaká, kým sa rany zahoja.

Ľuba Lapšanská v tejto súvislosti pripomína aj iný vzhľad pohlavných orgánov po pôrode, ktorý u mnohých žien býva zasa psychickou zábranou. „Ženy sú často zvedavé, ako to vyzerá a často sa boja pozrieť. Je to zmena, ale netreba sa báť, všetko sa časom vráti do pôvodného stavu,“ ubezpečuje šéfka slovenských dúl.

Ďalšími faktormi, ktoré znižujú chuť na milovanie, prípadne bránia ženám v tom, aby si ho užili, sú už psychické a dá sa s nimi pracovať.

Napríklad ak žena ešte nezhodila ešte tehotenské kilogramy navyše, je podľa Ľuby Lapšanskej v silách partnera presvedčiť ju, že nejde o žiadny, prípadne o neriešiteľný problém. „Pozná ju najlepšie, vie, čo na ňu účinkuje,“ vraví.

Nemalý vplyv na sexuálny život má aj únava, spôsobená psychickými tlakmi, prípadne množstvom nových povinností a prerušovaným spánkom v noci. Nový človek v rodine, nové povinnosti, nový režim dňa, doteraz neznáme činnosti, jeho potreby. V tomto prípade rada znie – určiť si priority, spať súčasne s dieťaťom, pokojne aj cez deň, dbať na svoj inštinkt a filtrovať múdre rady zo širokého okolia.

„Prvé týždne po pôrode sú veľmi náročné, fyzicky aj psychicky,“ konštatuje Ľuba Lapšanská. Samozrejme, sú aj výnimky, teda ženy, ktoré majú na milovanie chuť už počas šestonedelia. Ak to však tak nie je, teda u väčšiny prípadov, je to tiež v poriadku. Nie nadarmo sa šestonedelie označuje za čas, kedy matka potrebuje pokoj, aby sa dala do poriadku. Sú ženy, u ktorých sa chuť na milovanie dostaví až o niekoľko mesiacov, aj to je v poriadku. „Príroda to nastavila tak, aby ženy prvé týždne venovali ochrane a starostlivosti o dieťa. Ale aj to sa raz skončí. Ak by nemalo, zrejme by sme ako ľudstvo vyhynuli,“ s úsmevom uzatvára dula.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >