Zhoršuje spánok s deťmi v jednej posteli sexuálny život?

Patricia Poprocká, 4. októbra 2019 o 05:57

Pri deťoch radšej nie, a ak, tak potichu, nech sa nezobudia? Sexuálny život po narodení detí je často iný než predtým, rodičia majú menej času, viac povinností. Vplýva naňho aj spoločný spánok s dieťaťom v posteli?

Dá sa takto milovať? Niekedy to však nejde, ani keď sú partneri v posteli sami...

Foto: shutterstock.com

Mnohí partneri sa v snahe vrátiť svoj intímny život do starých koľají pokúšajú práve čo najskôr dostať z postele dieťa. Už od prvých týždňov bábätko privykajú na to, aby spávalo samé a oni mali opäť spálňu iba pre seba. Je to však potrebné?

Sex po narodení detí býva iný už len preto, že deti sú na svete, bez ohľadu na to, či spia vo svojej alebo rodičovskej izbe. Ak má pár problémy, alebo cíti, že to skrátka nie je ono, s veľkou pravdepodobnosťou to súvisí s narodením potomka, problém však bude mať hlbšiu podstatu než je miesto spánku dieťaťa.

Byť „prítomný“

Pre intímny život je podľa psychiatra a sexuológa MUDr. Radovana Vaškovského najdôležitejšie, aby sa partneri vedeli pri milovaní uvoľniť, venovať sa jeden druhému a boli duševne „prítomní“, teda sústredení na to, čo práve robia. Či pri spiacom dieťati, alebo nie, je z tohto pohľadu až druhoradé. „Ako komu vyhovuje,“ poznamenal.

Môžu byť ľudia, ktorým prítomnosť dieťaťa bráni naplno sa venovať milovaniu, v takom prípade je na nich, či sa z postele odídu milovať inam, alebo či z nej premiestnia dieťa. Pre matku je ale lepšie mať bábätko pri sebe aj preto, že nemusí premýšľať, či vo vedľajšej izbe naozaj spí, prípadne či sa v postieľke nevhodne nepretočilo... Okrem toho, spoločné spanie s rodičmi prináša pre dieťa množstvo ďalších benefitov, ktoré si prenesie aj do dospelosti.

Milovanie v prítomnosti bábätka je bežné aj u prírodných národov, ktoré sú známe spoločným spánkom. Jean Liedloffová v knihe Koncept kontinua opisuje život Yeguánskych indiánov v Južnej Amerike, ktorí sa v prítomnosti spiacich bábätiek bez problémov milujú. „Zrejme tomu bolo tak stovky miliónov rokov pred nami,“ uvádza. Dokonca si myslí, že takáto pasívna účasť je pre dieťa prospešná, lebo tým získava s rodičmi psychologické spojenie, ktoré môže mať priaznivý vplyv na prirodzené vnímanie sexuality neskôr.

Prihliadať na potreby dieťaťa

Radovan Vaškovský zdôrazňuje, že pri výbere miesta na milovanie by mali rodičia prihliadať na dieťa, jeho vek, vyspelosť aj kvalitu spánku. A konať tak, aby negatívne neovplyvnili vnímanie sexuality u dieťaťa v budúcnosti. „Každý sa s týmito vecami raz stretne, u detí je však potrebné to správne načasovať. Určite nie je potrebné, aby sa štvorročné či šesťročné dieťa zobudilo a zostalo šokované z toho, čo rodičia robia, že napríklad niekto hlasno vzdychá alebo sa celý napína,“ povedal s tým, že to môže zanechať traumatizujúcu stopu.

Ak má teda napríklad dieťa ľahký spánok, rodičia by si mali na milovanie nájsť radšej iné miesto. Ak je malé a má tvrdý spánok, nie je problém, mieni aj MUDr. Vaškovský.

Výhrady voči sexu v posteli pri spiacom dieťati sú najčastejšie tie, že je tam málo miesta a ľudia sa musia kontrolovať - či už pri pohyboch alebo hlasitosti. „S tým súhlasím, snažíme sa tlmiť zvuky, často je to však viac kvôli susedom za panelákovou stenou než kvôli dieťaťu. Ak sa chceme milovať naozaj bez obmedzení, ideme do inej izby, v ktorej susedov priamo za stenou nemáme. Syn problém nie je, zatiaľ má tvrdý spánok,“ hovorí Jarmila, matka trojročného syna.

Ako však dodáva, dieťa sa z manželskej postele nechystá presťahovať, radšej sa budú s manželom inde milovať oni. „Vyhovuje mi, keď spí s nami, ráno sa zobudiť a vidieť jeho spokojný ešte rozospatý pohľad, keď si skontroluje, že sme nablízku, to je ten najkrajší budíček.“

Čo sa týka obáv z udusenia či priľahnutia dieťaťa, odpoveď je rovnaká ako pri spoločnom spánku. Ak nie sú rodičia pod vplyvom alkoholu či drog, dieťaťu neublížia.

Byť v pohode

Milovať sa teda pri spiacom dieťati v posteli alebo nie? Odpoveď si dá každý sám po zvážení pre a proti. Vplyv dieťaťa v manželskej posteli na sexuálny život jeho rodičov je však zanedbateľný. Oveľa dôležitejšie je psychické nastavenie rodičov. Ak sú dostatočne v pohode, milovanie si vedia vychutnať hocikde a dieťa v manželskej posteli je pre nich nepodstatná otázka.


ANKETA:

Milujete sa pri spiacom dieťati?

30,8%



33,8%



20,0%



15,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >