ČO S TÝM S mužom sa nezhodneme na výchove syna, prekáža mu dlhé dojčenie aj spoločné spanie

Gabriela Bachárová, 3. septembra 2019 o 05:00

Zhodnúť sa úplne vo výchove dieťaťa nie je možné, pretože rodičia mali v živote iné podmienky a formovali ich iné skúsenosti. Niekedy však rozpory prekročia únosnú mieru a začnú ohrozovať rodinu.

Nezhody vo výchove môžu partnerov až rozdeliť.

Foto: Shutterstock.com

„S manželom máme spolu štvorročného syna. Od začiatku som bola presvedčená, že ho chcem vychovávať inak, ako doma vychovávali mňa, predovšetkým dopriať mu dostatočný fyzický kontakt a dlhé dojčenie. Mlieko som mu dávala tri roky, nevidela som dôvod, prečo ho násilím odstavovať. Tiež sa nosil v šatke a na ruky som ho brala a aj beriem vždy, keď to potrebuje. Nenechávala som ho vyplakať, tiež spal so mnou v posteli, aby sa cítil v bezpečí,“ vymenúva prvky svojej výchovy Katka.

Hoci sa mladá žena snažila vychovávať Tomáška čo najlepšie, tvrdo narazila na odpor manžela a jeho rodičov. „Tí svojho syna vychovávali prísne. Aby vraj niečo v živote dokázal a nebol rozmaznaný. Odmietli takmer všetko, o čo mi vo výchove išlo. Podľa ich predstavy ak dieťa plače, má sa nechať tak, aby si nezvykalo a neskákalo potom rodičom po hlave. Spoločné spanie v posteli považujú za nenormálne, dieťa vraj potrebuje svoj priestor a rodičia tiež,“ hovorí mladá žena.

Aby bola situácia ešte náročnejšia, rodina býva u manželových rodičov, pretože to tak z finančného hľadiska bolo výhodnejšie. V dome síce majú samostatné poschodie, ale Katka ani tam necíti dostatočné súkromie. Žena by rada odišla, aj kvôli zväčšujćim sa rozporom vo výchove syna, ale o tom manžel nechce ani počuť. Vraj sa dohodli, že budú žiť u rodičov, a nechce na tom nič meniť.

Manžel prijal názory rodičov

Katka začína byť zúfalá. Manželove predstavy o výchove považuje za zastaralé a nerešpektujúce prirodzené potreby dieťaťa. Sama takú výchovu zažila ako malá a myslí si, že to na nej zanechalo stopy. Často sa cíti ustrašená a má pocity nedostatočnosti.

S mužom sa začínajú jeden druhému vzďalovať, v hádke dokonca padli aj prvé slová o rozvode, čo by však Katka len veľmi nerada. Dúfa, že k tomu nepríde. Svojho muža považuje za dobrého človeka, ktorý sa o rodinu vie postarať a je preňho prioritou.

„Jeho argumenty síce nepovažujem za správne, ale v podstate rozumiem, prečo sa správa tak, ako sa správa. Sám vo svojom živote nič iné nepoznal. Jeho mama ho nedojčila, nebola k nemu vrelá, ale presadzovala tvrdšiu výchovu,“ popisuje.

„Muž hovorí, že vďaka tomu je odolný a nič ho len tak nepoloží. Ja si ale myslím, že chladný prístup rodičov môže aj do budúcnosti napáchať veľké škody. Môj muž sa síce navonok tvári suverénne, ale robí mu napríklad problémy vyjadrovať city a pocity, v tomto je podľa mňa veľmi, veľmi zraniteľný,“ vraví Katka. Sama si praje, aby z jej syna vyrástol predovšetkým šťastný a vyrovnaný človek, ktorý sa nebojí vzťahov a dokáže viesť spokojný život.

Čo by ste Katke poradili vy? Súhlasíte s jej výchovnými metódami? Mala by sa s manželom snažiť o zhodu vo výchove a ako na to? Alebo si má presadzovať svoju predstavu, ak je presvedčená, že to robí dobre?

Napíšte nám vašu radu na náš redakčný e-mail redakcia@ahojmama.sk. Veľmi sa tešíme na vaše názory, skúsenosti a podnety. Ďakujeme. Okrem vašich rád zverejníme aj názor odborníka, psychológa.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 3. septembra 2019 o 11:05

  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 3. septembra 2019 o 11:16

    Dala som vyssie odkaz na vyborny clanok, je to od chlapa, snad to chlap pochopi. Druha stranka mince je ta, ze manzel by mal byt viac ako dieta. Celkovo do buducnosti bude pre dieta jeho otec dolezitejsi ako dojcenie. Je vyborne, ze 4rocny zaklad je vybudovany velmi dobre, ak aj pride k ulavam smerom k manzelovym nazorom, uz mu to neublizi.
    Odporucala by som si s muzom sadnut, dobre sa naladit na jeho nazory a snazit sa zmenit aspon nieco, s cim by bol spokojny on. Koniec koncov, on to musel robit 4 roky. Nieco v zmysle - ty si myslis to a to, ok. Ja si myslim to a to. Teraz navrhni, co by si chcel zmenit - staci aspon jedina vec, napr. obmedzit dojcenie pocas dna, ale nechat aspon na zaspavanie. A dodrzat to. Mozno to mamicku i dieta trocha rani, ale treba mysliet na to, ze aj muz ma pravo zasahovat do vychovy. KOniec koncov, robi to z lasky, nie proti nej. Ak to bude mat negativne dosledky, vsimne si to, ale nevycitajte mu to.
    Skuste aj kompromisy - spolocne spanie nie, ale aspon postielka vo vasej izbe. Ked to bude fungovat, za nejaky cas mozte skusit aj samotnu izbu. AK zmeny, nie prudke, ale postupne.
    Aj nedokonaly muz a otec je vzdy lepsi ako ziaden. Koniec koncov, jeho rodicia napriek tomu, ze ho nevychovali dokonale a ani sami urcite neboli dokonali, to vydrzali spolu doteraz a dali mu do zivota velmi vela.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarCicula 3. septembra 2019 o 12:30

    Matka si jednoducho privatizovala dieťa a manžela-otca vylučuje z jeho i svojho života, nanajvýš má prinášať domov peniaze. Žiaľ, ako sa často stáva, zabúda na rodičovské právo druhého rodiča, a na povinnosť vychovávať dieťa spoločne. Škoda, že okolnosti alebo podrobnosti tieto výchovy si nevyjasnili aspoň vopred aspoň rámcovo. Pravdepodobne ďalšia z mnohých, ktorá sa hnala mať dieťa, a muž jej k tomu akurát poslúžil.
    Otázka z článku - "mala by sa s manželom snažiť o zhodu vo výchove a ako na to?" je nielen chybná, ale aj zavádzajúca, pretože súlad, zhodu a spoločný prístup vyžaduje rodinné právo, a v prípade vyhrotenia situácie by sotva pochodila úspešne.
    "Mamičkovanie" určite nenavedie syna "vyjadrovať city a pocity" - jednak reálny svet nebude zvedavý práve na city tohto jedinca, ale predovšetkým vyjadrovanie a jeho intenzita závisí od celkovej psychiky dieťaťa, ktorá je daná geneticky a len sotva sa mení vôľou či úsilím matky (introvertnosť, extrovertnosť).
    Nevraviac o tom, že upnutie matky na dieťa evidentne ničí život dvojice, a ďalšie pestovanie tohto stavu jedine zakladá rozvrat tohto manželstva...
    Samozrejme, rady ako predchádzať rozkolom nehľadajte na "mamičkovských" stránkach.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMalroxa 3. septembra 2019 o 12:54

    Rozvedte sa. Tito ne dospelí egoisti nie sú vhodní pre rodinu
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >