Láska s bruškom. Milovanie si užívajte aj v tehotenstve

Gabriela Bachárová, 17. októbra 2018 o 11:22

Niektorí muži odmietajú spať so svojou tehotnou partnerkou. Tvrdia, že by mohli nenarodenému dieťaťu ublížiť. Veľa žien naopak počas tehotenstva zažíva také slastné pocity, aké nikdy predtým nemali. Sexuálny život je v tomto období iný. Nemusí to znamenať horší.

Sex a tehotenstvo idú k sebe.

Foto: Shutterstock.com

V minulosti ľudia celkom vážne verili tomu, že keď sa bude muž milovať so svojou tehotnou partnerkou, môže k plodu do maternice počas pohlavného styku pribudnúť jeho súrodenec. Úsmevné? V dnešnej dobe áno. Podobným poverám už síce nikto neverí, ešte stále sa ale nájdu páry, ktoré sa intímnych radovánok z rôznych príčin, a pritom celkom zbytočne vzdávajú.

„Na začiatku tehotenstva sme sa s manželom dohodli, že si sex radšej odpustíme. Zhodli sme sa, že by nám obom bolo trápne, ak by sa na to muselo naše nenarodené dieťa pozerať," takto v internetovej diskusii zdôvodnila niekoľkomesačnú sexuálnu abstinenciu jedna z užívateliek.

Druhá si milovanie dopriať chcela, ale proti bol manžel: „Dozvedela som sa od neho, že nebude predsa svoje vlastné dieťa udierať penisom. Bolo mi to ľúto, na sex som mala práve počas tehotenstva veľkú chuť. Zostávala mi iba masturbácia, ktorú som si ale veľmi užívala.“

Intímnosti podľa trimestrov


Milovanie počas tehotenstva je normálne, ak sú obidvaja partneri zdraví a gravidita prebieha bez komplikácií. Môžete si ho dopriať, ale s určitými malými obmedzeniami.

V prvom trimestri sa v organizme ženy odohrávajú búrlivé zmeny, časté sú nevoľnosti a zvracanie. V tomto období nemá mnoho žien na milovanie ani pomyslenie a tiež sa bojí, či by sex nemohol dieťaťu nejako ublížiť, či nie je napríklad riziko potratu. Ak už reálne hrozí, je samozrejme rozumné na sex zabudnúť. Milovanie u zdravého tehotenstva ale k potratu viesť nemôže. Ak sa tak stalo, najčastejšie v dôsledku genetického poškodenia, určite nie sexu.

V prvom trimestri je vhodná napríklad táto poloha: žena leží na chrbte, partner je nad ňou a opiera sa o svoje ruky či lakte, aby ju váhou svojho tela neťažil. Dobrá poloha je aj tá, kedy partneri ležia na boku a tváre majú obrátené k sebe.

Na sex je nejlepší druhý trimester. Vtedy si ho žena často dokáže aj najviac užiť. Citlivosť erotogénnych zón, hlavne pŕs, sa môže zvyšovať. Niektoré ženy zažívajú svoj prvý orgazmus alebo pozorujú jeho výrazné zlepšenie. „Sexuálne fantázie bývajú v tomto období pestrejšie, niektoré ženy aj viac masturbujú,“ popisuje sexuológ Zlatko Pastor v knihe Sexualita ženy.

Ani v treťom trimestri sa sexu vzdávať nemusíte, hoci bruško je už veľké, a tak sú radovánky v posteli o niečo náročnejšie. Odporúča sa napríklad poloha, keď žena sedí na partnerovi. Naopak nevhodná je misionárska poloha, pretože partner tlačí na brucho ženy. Záujem o sex však v tejto fáze gravidity veľmi často opadá, partneri sa už sústreďujú na koniec tehotenstva. Príčinou slabnúceho záujmu je niekedy aj nastupujúca produkcia hormónu prolaktínu, ktorý je zodpovedný za kojenie.

Niekedy žena po milovaní s partnerom v tehotenstve trošku krváca. Nemalo by sa jednať o nič vážne, došlo len k malému poraneniu. Radšej to ale povedzte svojmu lekárovi. Ak sa v tehotenstve krvácanie vyskytuje častejšie, je lepšie milovanie radšej odsunúť na dobu po narodení potomka.

Môže milovanie v tehotenstve privolať pôrod?

Naozaj môže, ale len v čase, kedy je už žena na narodenie dieťaťa fyzicky pripravená. Pôrod sa v tom prípade niekedy rozbehne vďaka pôsobeniu hormónu prostaglandínu. Ten je obsiahnutý v spermiách a má schopnosť vyvolať pôrodné kontrakcie. Ženino telo ale na hormón reaguje až v období krátko pred termínom alebo po ňom, ak ešte neporodila. Skrátka v dobe, kedy je už telo nachystané na vypudenie dieťaťa. V tom prípade môže hormón proces podnietiť, byť jeho spúšťačom.

Nie je však možné, aby ho u správne prebiehajúceho tehotenstva vyvolal napríklad už v šiestom či siedmom mesiaci. Ak vám však hrozí potrat či predčasné narodenie dieťaťa, sex práve kvôli obsahu prostaglandínu v spermiách nie je dobrým nápadom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >