Dostatok tekutín potrebujú deti aj v zime. Viete, aké nápoje sú najvhodnejšie?

Patricia Poprocká, 14. decembra 2020 o 05:01

Líši sa pitný režim dieťaťa v zime a v lete? Je vhodné mu ponúkať viac energeticky bohatších nápojov? Alebo aspoň teplých? Na čo všetko treba dbať?

Aj malé deti majú piť z obyčajných hrnčekov, nech získajú správne návyky.

Foto: shutterstock.com

Piť treba, bez ohľadu na ročné obdobie, na to by mali rodičia myslieť predovšetkým. Dieťa tekutiny potrebuje rovnako v zime ako v lete, akurát v zime sa pocit smädu zväčša prejavuje menej intenzívne.

Voda je však pre organizmus nesmierne dôležitá, jej nedostatok negatívne ovplyvňuje termoreguláciu, vylučovanie škodlivých látok, spánkový režim aj celkovú vitalitu. Kto tekutiny nepotrebuje dopĺňať ani v horúcich letných mesiacoch, sú plne dojčené bábätká, všetko dostávajú v materskom mlieku.

Ostatné deti piť potrebujú, i keď ťažko nastaviť nejaké všeobecne platné tabuľky. „Veľmi ťažko sa určuje presné množstvo tekutín, ktoré by dieťa malo denne prijať, pretože to závisí od jeho fyzickej aktivity, hmotnosti, zdravotného stavu aj skladby potravy,“ vysvetľuje detská lekárka MUDr. Jela Solárová.

Do pitného režimu sa totiž rátajú napríklad aj polievky. O ich výhodách v jedálničku sme písali v tomto článku. Podľa Jely Solárovej však rodičia nič nepokazia, ak deťom budú nápoje ponúkať zakaždým napríklad po jedle alebo počas fyzickej aktivity. „Nie je však rozumné nútiť ich piť nasilu,“ zdôrazňuje.

Voda je stále nadovšetko

Čo by mali deti piť? Odpoveď je jednoznačná, bez ohľadu na ročné obdobie. Obyčajnú vodu z vodovodu, tá je základ. Vhodné sú ešte niektoré druhy čaju a v malom množstve občas aj ovocné či zeleninové šťavy (môžu byť i riedené vodou).

Hlavnou zložkou nápojov by mala byť voda. Čistá, nemineralizovaná, bez bubliniek a neochutená. Najkvalitnejšia je tá najobyčajnejšia, najlacnejšia a najekologickejšia, čiže z vodovodu. Ak ju deti pijú odmalička, je veľký predpoklad, že si ju budú pýtať aj vo vyššom veku, ako jediný vhodný nápoj na uhasenie smädu.

Džúsy majú niekedy viac cukrov než kola

Na džúsy je najlepšie zabudnúť. Okrem neekologického balenia „detských nápojov do rúčky“ s pribalenou slamkou, v ktorých je viac obalu než samotného nápoja, je problémom aj samotné zloženie. Predstava, že „džúsik“ je zdravý, lebo je z ovocia či zeleniny, je mylná, pretože v niektorých džúsoch je viac cukru ako v kolových nápojoch.

„Na spestrenie pitného režimu môžeme dieťaťu občas ponúknuť stopercentnú ovocnú alebo zeleninovú šťavu, ideálne urobenú doma a zriedenú s vodou v pomere 1 : 1,“ radí pediatrička.

Alebo opäť len obyčajnú vodu, do ktorej pridáme citrón či necháme vylúhovať bylinky.

Nie je čaj ako čaj

V chladnejšom počasí dobre padne teplý čaj, pozor však, pre deti nie je vhodný hocijaký. Pozor si treba dať na zelené a čierne čaje, ktoré obsahujú kofeín, ktorý sa v čaji označuje aj ako teín. Ide o tú istú látku, ktorá však pôsobí inak v čaji a inak v káve. „Kofeín v čaji spôsobuje postupné jemné povzbudenie, ktoré však vydrží dlhšie ako po vypití kávy, pretože v čaji je viazaný na aminokyseliny a triesloviny,“ vysvetľuje spôsob fungovania kofeínu v čaji Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý čaj.

Čaj by mali deti piť nesladený, teda bez cukru i medu. Vhodné sú ovocné alebo bylinkové čaje, najlepšie tie, ktoré si nasušíte doma. Z kupovaných sú kvalitnejšie sypané než porciované v sáčkoch. Najmä preto, že viete, čo v nich máte, a tiež preto, že do seba nedostávate mikroplasty, ktoré sa môžu uvoľňovať z niektorých „luxusnejších“ čajových vrecúšok.

Ako pripomína čajová expertka Mariana Veselá, záleží aj na veľkosti nasušených kúskov. „Obsah nálevových vreciek je zvyčajne príliš drobný a preto príliš presušený, to znamená, že sa z neho neuvoľnia blahodarné oleje a často ani chuť. Zárukou kvality je sypaný čaj s väčšími ingredienciami,“ vysvetľuje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >