Polievky z jedálnička nevynechávajte. 5 hlavných prínosov a chutné recepty pre deti

Patricia Poprocká, 26. februára 2020 o 04:57

Dôležitá súčasť jedálnička alebo len zbytočná tekutina, v ktorej sa varom zabili všetky vitamíny? Nezanevrite na polievku, okrem toho, že dávno patrí k našej kultúre, má množstvo prínosov už pre malé deti.

Zlepšuje trávenie i stravovacie návyky. Polievka na náš stôl jednoducho patrí.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Polievka má byť dôležitou súčasťou detského jedálnička a je vhodné ju deťom ponúkať od raného veku, od prvých príkrmov. „Občas vývar, inokedy s kúskami zeleniny, niekedy zahustené obilninou, inokedy strukovinou,“ radia v knihe Prvé príkrmy pre zdravé brušká jej autorky Anetta Vaculíková, Eva Blaho a Katarína Ovečková Medveďová.

Päť prínosov polievky:

Dodá tekutiny i vitamíny
Nie je pravdou, že všetky vitamíny sa v zelenine varom zabíjajú. Naopak, niektoré druhy zeleniny majú uvarené pre ľudský organizmus väčší osoh než v surovom stave, pretože telo z nich dokáže viac vyťažiť, ako napríklad z mrkvy. Ľudia, ktorí jedia polievky, prijímajú tiež viac bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, menej tukov. (Ak nejedia práve krémovú smotanovú polievku, pochopiteľne.)

Zahreje a rozhýbe
Nielenže vyvolá pocit tepla, naštartuje aj tráviaci systém. Dá do pohybu črevá aj tvorbu slín, čím prispieva k ľahšiemu tráveniu. Ak si dá človek ako prvý chod polievku, zostane dlhšie sýty, pretože polievka prispieva aj k udržaniu hladiny cukru v krvi.

Spestrí jedálniček
Polievka môže byť vždy iná. Zamiešať dokopy môžete prakticky čokoľvek a pri správnom dochutení môže vzniknúť aj nové chutné jedlo. Fantáziu môžete uplatniť aj pri dochucovaní – byliniek a korenín je dnes naozaj veľký výber. Z obyčajného základu môžete pridaním novej bylinky vytvoriť naozaj unikát.

Zabraňuje zbytočnému prejedaniu a priberaniu
Pri dnešnom náraste detskej obezity je to veľmi dôležitý faktor. Navonok toho zjete možno viac – okrem hlavného jedla aj polievku, pravdou však je, že kalorický prísun je menší, ako keby ste zjedli len hlavné jedlo bez polievky. Podľa niektorých štúdií môže polievka znížiť počet kalórií, ktoré človek prijme počas nasledujúceho jedla až o pätinu.

Nie je polievka ako polievka
Je rozdiel, či si dáte zeleninovú, strukovinovú alebo krémovú či syrovú. Odborníci za vhodné považujú tie ľahšie, so zeleninou, šošovicou, fazuľou, hráškom, tiež napríklad vývary z mäsa či rýb. Organizmu prospieva aj kapustnica, ak v nej ale kapusta netvorí len doplnok ťažkých údenín.

Tipy na vynikajúce detské polievky

Vybrané z knihy Prvé príkrmy pre zdravé brušká:
Cviklovo pšenová
Uvaríme celú cviklu (aby nechutila zemito, tak sa odporúča menšia) v šupke domäkka, čo zaberie asi hodinu. Keď vychladne, olúpeme, nakrájame na kocky, pridáme čajovú lyžičku masla, vodu, štvrťku jablka a lyžicu pšena. Všetko prevaríme a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme oregánom, vhodný je aj koriander či tymian. Podávať môžete tiež s lyžicou bieleho jogurtu alebo kyslej smotany navrchu. (Ešte zdravšia verzia – jogurt môže byť zmiešaný s ľanovým olejom.)

Z červenej šošovice
Mrkvu, petržlen a zemiak (prípadne sladký zemiak batat) nakrájame na kolieska a podusíme na oleji. Pridáme červenú šošovicu, podlejeme vodou a uvaríme domäkka. Červená šošovica sa varí rýchlo. Hotovú polievku môžeme rozmixovať, podávať tiež s jogurtom, prípadne dochutiť troškou tekvicového oleja.

Mäsový vývar
Dbajte na pôvod mäsa, pre malé deti je určite najvhodnejšie bio – sliepka, králik, kurča. Ako prvé dáme variť mäso, aby bolo prikryté vodou. Varíme dve hodiny pri miernej teplote, penu priebežne zbierame a dávame preč. Potom pridáme zeleninu – 5 mrkiev, 3 petržleny, 1 zemiak, kaleráb, zeler, kúsok póru, kúsok karfiolu. (Aj v tomto prípade si môžete pridať podľa ľubovôle – papriku, paradajku, cibuľu...) Podávajte so špaldovými cestovinami, vhodnými do polievok.

(Zdroj: Prvé príkrmy pre zdravé brušká)


ANKETA:

Jedávate polievky?

78,2%



14,6%



5,4%



1,3%



0,5%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >