Žiadne servítky, petfľaše ani vianočný baliaci papier. Misha vedie k ochrane prírody aj deti

Patricia Poprocká, 14. septembra 2019 o 06:11

Ekológia by mala byť povinný predmet na základných školách, je presvedčená Misha. Speváčka, fotografka a matka dvoch čerstvých prváčok sa o šetrný prístup k planéte snaží už roky. Ako, približuje v našej ankete Čo robím pre záchranu planéty.

Tento rok na Vianoce Misha chystá novinku, darčeky sa nebudú baliť do papiera, ale do látky. Použiteľnej aj o rok, pochopiteľne.

Foto: Rudolf Baranovič

„Už roky nekupujem vodu v plastových fľašiach. Filtrujem vodu z vodovodu. Igelitky som tiež už dávno opustila, mám niekoľko krásnych tenučkých tašiek, ktoré periem a stále ich mám poruke v kabelke.

Deti som naučila piť bez slamky a pre návštevy mám slamky zo skla. Desiatu deťom balím do prateľnej tenučkej rýchloschnúcej látky a vložím do desiatového obalu. Žiadne servítky ani jednorazové desiatové sáčky. Deti si majú v triede predsa kde umyť ruky.

Triedenie odpadu je u nás samozrejmosťou, deti k tomu vediem už roky. Najdôležitejšie je naučiť to mladú generáciu. Lebo im ostane planéta taká, akú si ju pripravia.

Aj päťročným deťom sa dá porozprávať príbeh napríklad o korytnačke v mori, ktorá má v nošteku zapichnutú slamku. Dá sa im vysvetliť, ako sa tá slamka z nášho domu dostala až do mora a ako môže ublížiť rybám v ňom.

Tento rok na Vianoce nepoužijem žiaden baliaci papier. Všetky darčeky budú v ušitých vrecúškach z vianočných látok, ktoré sa potom poskladajú a použijú opäť o rok. Keby každý len na Vianoce toto urobil, ušetrili by sa milióny ton baliaceho papiera, ktorý často ani nie je recyklovateľný, lebo je poplastovaný a lesklý.“
Mishin tip, ako zabaliť desiatu
Mishine dcéry Mia a Nala nastúpili tento rok do prvej triedy a tak je u nich doma momentálne aktuálna kažodenná otázka – čo na desiatu a do čoho ju zabaliť? O jednu z možností sa Misha podelila na svojom instagramovom profile.

„Do čoho balíte deťom desiatu? Chlebík do servítky? ... Odstrihla som uši z podbradníka z tej rýchloschnúcej šuštiakoviny a šupla tam zrolovane palacinky. Mäkkučký, tenučký, rýchlo umyteľný a rýchloschnúci obal na desiatu. Použiteľný miliónkrát. ... Lacnejšie a praktickejšie ako voskovaný papier.“




Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarZahra 14. septembra 2019 o 07:09

    U nas sa toto robi cez 10 rokov. Vyzdobili sme niekolko krabic od topanok a ciziem, do nich rozdelujeme darceky a pocas roka oddychuju na povale.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa