Do spoločného života vykročte v ekoštýle. Šesť tipov, ako na to

Patricia Poprocká, 5. júna 2021 o 04:22

Počty sobášov v čase pandémie klesli u nás na historické minimá, v súčasnosti sa však so zlepšovaním situácie a uvoľňovaním opatrení už zasa čoraz viac párov pripravuje na svoj veľký deň. Na ekologické hľadisko sa pri oslavách nie vždy myslí, aj svadba však môže byť „eko-friendly“. Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia prinášame pár tipov, ako to docieliť.

Aj svadobné ceremónie môžu byť priateľské k prírode.

Foto: shutterstock.com

Pozvánky

Je to trošku neosobnejšie, za pár zachránených stromov to ale stojí. Dajte vedieť o svojej svadbe elektronicky. „Na pamiatku si vytlačte len pár kusov, ideálne na recyklovaný papier. Ak môžete pozvánku odovzdať osobne, urobte tak a zároveň šetríte obálku a zbytočnú dopravu,“ pripomína online magazín NašeBio&Eko.

Šaty

Ideálny je secondhand alebo požičovňa. V oboch prípadoch odevy, ktoré dostanú druhú šancu na použitie. Úplne najlepšie je, ak sa zrieknete typických svadobných šiat a kúpite si také, ktoré môžete využiť ešte aj na ďalšie spoločenské príležitosti.

Výzdoba

„Je skutočne nutné, aby kvôli párhodinovej udalosti bola vyzdobená celá miestnosť kvetmi, farebnými servítkami a dekoráciami, ktoré aj tak poputujú iba do koša?,“ pýta sa online magazín NašeBio&Eko. „Momentálne je hitom požiadať hostí, aby kvetinovú výzdobu proste nenosili, pokiaľ si to sami neprajete alebo nemáte možnosť neskôr zvyšky kytíc skompostovať,“ dodáva.

Obľube sa opäť začínajú tešiť jednoduché kytičky z lúčnych kvetov, tak ako bolo zvykom na vidieku u našich predkov. Je to oveľa lacnejšie aj oveľa šetrnejšie k planéte, vzhľadom na množstvo spotrebovanej vody na kvetinových plantážach a náklady na dopravu cez polovicu kontinentu alebo zemegule pri kupovaných kvetoch.

Strava

Ani tu netreba „nákupy za státisíce“, ako napríklad na svadbe dcéry Juraja Thurza v 17. storočí, kde sa minulo 35 volov, 117 teliat, 156 jahniat, 116 prasiat, 27 sŕn, 188 zajacov, 526 prepelíc, 414 kapúnov, 784 sliepok, 419 husí, 2300 pstruhov či 70 hlavátok. Spotrebovalo sa aj 5365 vajíčok najmä na sladkosti, uvádza Zora Mintalová Zubercová v knihe Tradície na Slovensku. Ekologické dnes znamená vegetariánske či dokonca vegánske. Nemusíte teraz v snahe chrániť planétu celú svadbu hrýzť pšeničné klíčky, dbajte však na to, aby bolo jedlo lokálne a sezónne. A kvalitné, teda minimum polotovarov a umelých prísad. V duchu hesla: Všetko čo môžem, si vyrobím.

Riad

Pamätajte – všetko jednorazové je neekologické. Najmä pri oslavách pod holým nebom mnohí považujú jednorazový riad za „dar z nebies“. Nie je to však celkom tak. Aj takzvaný „ekologický“ riad má uhlíkovú stopu. Musel ho niekto vyrobiť, zabaliť, previezť do obchodov a niekto ho bude musieť aj ako odpad spracovať. Čiže radšej ostaňte pri starom dobrom porceláne.

Dary

Aj tu by mali ísť ceremónie bokom, pekne jasne sa treba dohodnúť, čo novomanželom urobí radosť, čo im treba a čo si rozhodne neželajú. Spomienka je síce viac zhmotnená v konkrétnom dare než v obálke s eurami, vždy sa však môžete dohodnúť na nejakom dodatočnom venovaní alebo spoločnom nákupe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >