Je dôležité, či sa otec a matka volajú rovnako?

Patricia Poprocká, 6. augusta 2019 o 06:02

Štát uľahčuje zmenu priezviska po svadbe, ruší poplatky pri vybavovaní nových dokladov. Chce tak podporiť „vytváranie tradičných foriem rodiny“. Teda muž a žena v zákonne potvrdenom zväzku s rovnakým menom aj pre ich deti. Aj keď to má byť krok na podporu rodiny, v skutočnosti o nič zásadné nejde. Kto sa ako volá, je pre jej harmonické fungovanie druhoradé, ak nie nepodstatné.

Úrady majú radi poriadok, štát zasa pekné štatistky o usporiadanej rodine. Inak na priezviskách rodičov až tak nezáleží.

Foto: shutterstock.com

„Pre mňa osobne je jednoduchšie, ak sa všetci – rodičia aj deti voláme rovnako. To je aj dôvod, prečo som si vzala pri svadbe manželovo priezvisko, a potom si ho aj po rozvode nechala,“ vraví Bratislavčanka Karolína, matka dvoch detí.

Zrušenie poplatkov pri vydávaní nových dokladov či pri zápisoch do obchodného registra pre zosobášených víta, aj keď, ako vraví, sama je dôkazom, že svadba ani rovnaké meno šťastný a trvajúci vzťah nezaručia.

Rovnaké mená pre celú rodinu majú na Slovensku tradíciu, teraz odpustením poplatkov pri zmene dokladov štát ľudí ešte viac nepriamo nabáda, aby si po svadbe priezvisko zmenili. Neuľahčuje však už situáciu rodičom pri rozvode.

Rozvedený muž alebo žena sa môže vrátiť k svojmu predchádzajúcemu priezvisku bezplatne do troch mesiacov po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku o rozvode, musí však zaplatiť 5 eur matrike za výpis, s ktorým si vybaví nové doklady. Po trojmesačnej lehote už platí 100 eur, na okresnom úrade. Za zmenu dokladov však musia následne platiť v oboch prípadoch rovnako.

Meno – silná súčasť identity

V zahraničí je normálne, ak si každý z partnerov nechá svoje priezvisko, aj po svadbe.

„Meno tvorí dôležitú súčasť identity ženy, žije s ním, zvyká si naňho. Ak je napríklad vedkyňa, alebo iná odborníčka, ktorá publikuje a vytvorí si svojím menom určitý kredit, je pre ňu jednoduchšie nechať si ho. S novým potom začína odznova,“ vysvetľuje občianska aktivistka a riaditeľka odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na ministerstve práce Oľga Pietruchová.

Preto je podľa nej dobré, že aj naše ženy majú na výber, ako sa chcú aj po svadbe volať. Môžu si zobrať manželovo priezvisko (stáva sa občas, že si zmení priezvisko muž, po manželke, pozn. red.), nechať vlastné, alebo mať oboje, s tým, že manželovo je prvé. Dieťa však už môže mať ale len jedno priezvisko.

Aké sú dnes poplatky:
Za vydanie občianskeho preukazu sa platí 4,50 eura, za cestovný pas 33 eur, za vodičský preukaz 6,50 eura. Za zmenu v osvedčení o živnostenskom oprávnení 3 eurá.
Štyridsiatnička Zuzana si napríklad svoje meno nezmenila, s manželom žije už 20 rokov a majú dve deti. „Nechcela som. Ja som ja, s mojím rodným priezviskom, nechcela som sa stať po svadbe niekým iným. Mali sme pár ťažkostí pri vybavovaní na úradoch, keď sme museli ukazovať sobášny list, a veľa ľudí si myslelo, že som slobodná, no inak nič mimoriadne. A hoci sme mali menšiu krízu, asi ako každý, myslím, že sme dnes stabilná a šťastná rodina,“ vraví.

Čo sa týka detí, ani tie problém nemali. „Samozrejme, najmä staršia dcéra sa asi v piatich rokoch pýtala, prečo sa mamka volá inak, vysvetlili sme jej to, a dnes to vôbec nerieši Deti pochopia všetko, ak im vysvetlíme,“ dodáva Zuzana.

Priezvisko si po svadbe nezmenila ani Oľga Pietruchová. „Som druhýkrát vydatá, meno som si nemenila, takže so synom sa nevoláme rovnako. Myslím si, že to dokázal prijať bez väčších problémov.“

Je presvedčená, že vo výchove detí sú dôležitejšie veci než ako sa kto volá. „Je množstvo rodín, kde majú všetci rovnaké priezviská, ale to manželstvo je rozpadnuté,“ poznamenala.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >