Svadba? Kdeže, korona! Pandémia drasticky znížila počet sobášov

pt, TASR, 8. februára 2021 o 04:19

Valentínsky týždeň sa označuje aj za týždeň manželstva, v súčasnej situácii však Slováci na manželstvo nie sú príliš naladení. Dôvodom je pandémia koronavírusu, ktorá výrazne znížila počet svadieb na Slovensku, a to zhruba o štvrtinu.

Uplynulý rok bude zrejme rokom s najnižším počtom sobášov od existencie Slovenska. Dôvodom je pandémia.

Foto: shutterstock.com

„Chceli sme veľkú svadbu s príbuznými i kamarátmi, takú pravú dedinskú. Napokon sme skončili v prázdnom kostole s dvoma svedkami, rodičmi a svadobný tanec sme tancovali na chodníku na ulici. K tomu popŕchalo. Video sme potom rozposlali známym a utešovali sa, že aspoň raz budeme mať čo hovoriť našim deťom,“ spomína Jana na svoju októbrovú životnú udalosť. Svadbu plánovali dlho, zvažovali aj odklad, no vzhľadom na neisté nasledujúce mesiace si povedali, že čakať už nebudú.

Jana s manželom patria k 21 700 párom, ktoré si vlani (za 10 štatisticky spracovaných mesiacov) povedali áno aj napriek obmedzeným podmienkam. Matej so svojou snúbenicou zasa naopak. Pôvodne mali byť manželmi už od mája, dodnes však nevedia, kedy sa vlastne zoberú. Svadbu prekladali už trikrát a sú na pokraji rezignácie. „Raz je to korona, potom obsadená reštaurácia, kde sme chceli oslavu. Naozaj nevieme,“ vraví.

Počet sobášov za 10 mesiacov minulého roka klesol o 23 percent, v porovnaní s priemerom za rovnaké obdobie v predošlých piatich rokoch, konštatuje Štatistický úrad. K výraznému poklesu došlo už počas prvej vlny pandémie na jar, prepad trval aj na začiatku leta. Najviac sa prepadli počty svadieb v apríli, keď sa konala len približne tretina sobášov ako počas apríla v predošlých piatich rokoch. V máji to bolo niečo vyše 40 percent.

Naopak, pri uvoľnení podmienok došlo v auguste k nadpriemernému počtu sobášov. Ich počet prevýšil päťročný priemer o 12 percent, keď sa uskutočnili aj niektoré odložené jarné svadby. V tomto mesiaci sa zobralo vyše 4400 dvojíc. September, kedy sa ľudia zvyknú sobášiť najčastejšie, bol porovnateľný s uplynulými rokmi (4850 svadieb), no potom to začalo opäť klesať. Najmenej svadieb bolo v marci, len 571 párov.

„Ešte treba počkať na dáta za november a december, tieto mesiace sú však aj v štandardných rokoch mesiacmi s nižším počtom sobášov, ktoré budú za rok 2020 určite ovplyvnené aj druhou vlnou pandémie,“ konštatovala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR. Očakáva, že počet svadieb poklesne pod historické minimum od vzniku Slovenska. Doteraz bolo najmenej sobášov v roku 2001, a to celkovo 23 795.

Za vlaňajších 10 mesiacov klesol počet svadieb naprieč všetkými krajmi o 21 až 24 percent. Najviac sa ich uskutočnilo v Prešovskom kraji, vyše 3600. Výrazne stúpol podiel svadieb, ktoré sa konali v iný deň ako v sobotu. Páry si vyberali na sobáš ešte piatok a štvrtok. Sobota však zostala najčastejším svadobným dňom, vybralo si ju 66 percent novomanželov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >