Dieťa má horúčku. Kedy treba utekať k lekárovi?

Gabriela Bachárová, 27. novembra 2022 o 05:30

Rodičov, najmä tých menej skúsených, zvýšenie telesnej teploty u potomka často vydesí. Je preto dôležité vedieť, kedy sa nepríjemný stav dá zvládnuť doma a kedy je už nutné navštíviť detského lekára či priamo pohotovosť.

Horúčka je prirodzenou reakciou organizmu v boji proti chorobám.

Foto: Shutterstock.com

O horúčke hovoríme, ak má dieťa či dospelý telesnú teplotu viac ako 38 stupňov Celzia. Medzi 37,1 a 37,9 stupňa ide ešte len o zvýšenú teplotu. Oba stavy často sprevádzajú najmä infekčné ochorenia. Nie vždy je nutné okamžite podávať lieky, ktoré telesnú teplotu vrátia do normálu.

Naopak, môže to byť škodlivé, pretože výskyt teploty či horúčky znamená aktiváciu imunitného systému, ktorý s chorobou bojuje. Ak ju umelo znížime, môže sa proces uzdravenia spomaliť či dokonca zastaviť. Ak je však horúčka príliš vysoká, organizmus to veľmi vyčerpáva. Lekári vravia, že znižovať by sa mala od 38 stupňov, niektoré zdroje ešte pol stupňa pridávajú.

Okrem podávania liekov na zníženie horúčky, takzvaných antipyretík, je nutné dodržiavať domáci režim: pobyt v posteli, zvýšenie príjmu tekutín, primerané oblečenie. Ak je dieťaťu zima, jednu vrstvu môžete pridať a naopak. Dbajte aj na pravidelné vetranie a kontrolu telesnej teploty.

Česká facebooková stránka Detská pohotovosť, ktorú prevádzkujú zdravotníci s dlhoročnými skúsenosťami v starostlivosti o akútne choré deti, vymenúva prípady, kedy je už nutné vyraziť s dieťaťom za lekárom, pretože horúčka môže signalizovať vážnejší zdravotný problém. S dieťaťom mladším ako tri mesiace bežte k lekárovi vždy, aj keď má len trochu zvýšenú teplotu. U dieťaťa staršieho ako tri mesiace, ak horúčka trvá i tretí deň.

Vyšetrenie lekárom si vyžadujú aj tieto stavy: „Dieťa opakovane vracia, je apatické, spavé, má horúčku viac ako 39,5 stupňa viac ako 24 hodín, odmieta tekutiny, je dýchavičné, má krvavé škvrnky na koži, mramorovú kožu, má stuhnutú šiju, a teda nemôže predkloniť hlavu.” Varujúcim príznakom môžu byť aj fialové pery.

Po lieku klesne horúčka až o dve hodiny

Na zníženie horúčky sa používajú lieky s obsahom paracetamolu albo ibuprofénu. Dávka sa odmeriava podľa váhy dieťaťa, u paracetamolu je to 10 až 15 miligramov na jeden kilogram telesnej váhy, u ibuprofénu 7,5 až 10 miligramov na kilogram.

„U dieťaťa s horúčkou môžete paracetamol striedať s ibuprofénom po troch až štyroch hodinách. Avšak pozor, horúčka klesá až po jednej dvoch hodinách po podaní lieku,” upozorňujú zdravotníci zo stránky Detská pohotovosť. Veľa rodičov stresuje, ak teplota neklesne okamžite a dieťaťu hneď podajú ďalší liek, takto by však mohlo prísť k predávkovaniu. Antipyretiká sa podávajú vo forme sirupov, čapíkov a tabletiek. Ak dieťa odmieta sirup či tabletku, je možné podanie vo forme čapíku.

Než lieky zaberú, je možné dieťa chladiť aj inými prostriedkami. Fyzikálne chladíme to, čo je horúce. Studené ruky a nohy nie. Chladiť môžeme vlažnou vodou alebo obmývaním horúcich častí tela mokrou utierkou či plienkou. Odborníci radia, o aké oblasti tela by malo hlavne ísť: „Sú to krk, podpazušie, slabiny, jednoducho tam, kde sú veľké cievy s horúcou krvou.”

Dobrá rada na záver
Dieťa s vysokou horúčkou by malo mať na sebe len jednu vrstvu oblečenia a ľahkú prikrývku. Cez tri vrstvy oblečenia a deku navrchu mu nebude mať ako klesnúť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >