Detské vírusy z kolektívu vedia položiť celú rodinu. Desatoro, ako sa pred nimi doma chrániť

Patricia Poprocká, 24. októbra 2023 o 06:46

S virózami sa akoby teraz na jeseň roztrhlo vrece. Chladnejšie počasie a pobyt detí v rôznych kolektívoch, stačí, že ochorie jeden a je len otázkou času, kedy sa pridajú ďalší. Nielen spolužiaci, ale aj členovia rodiny. V nejednej domácnosti sa už od školáka či škôlkara nakazili postupne aj ďalší členovia rodiny. Možno tomu zabrániť?

Fúkať nos pred misou plnou ovocia nie je dobrý nápad.

Foto: Patricia Poprocká

Výsledok stopercentne zaručený nie je, riziko nákazy však možno minimalizovať. Dbajte na tieto opatrenia:

Umývania nie je nikdy dosť

Dôsledná rada hygienikov ešte z čias covidovej pandémie má opodstatnenie aj teraz. Umývajte si ruky, často a dôkladne, nielen vy, dohliadnite aj na vaše deti. Pri každom návrate domov, ale aj pri príprave jedla, po kontakte s chorým dieťaťom, po použití toalety je to samozrejmosťou.

Minimalizujte kontakt

Choré dieťa potrebuje vaše objatie možno viac než zdravé a určite mu neprospeje, ak sa k nemu budete správať ako k malomocnému. Vašu blízkosť mu neodopierajte, ak nemáte vážne vlastné zdravotné dôvody, ale tiež to nemusíte preháňať. Nemusíte dieťaťu pomáhať so smrkaním, odpratávaním použitých vreckoviek či pri sprchovaní. No a dbajte, aby s ním neboli zbytočne v kontakte súrodenci. Spoločnému stolovaniu dajte dočasne zbohom, choré dieťa presťahujte na noc od súrodencov (alebo naopak) zo spoločnej izby, nenechajte ich sedieť blízko pri televízore či učení. O kontaktných hrách nehovoriac.

Aj kašlať treba vedieť

K izolácii patrí aj fakt, že dieťa by si malo pri kýchaní či kašlaní prekryť ústa a ak je to možné, tak sa pri tom vzdialiť od ostatných členov rodiny. Ak to nie je možné, malo by si navyknúť aspoň na to, aby sa od ostatných odvrátilo. Kašlanie do taniera pri spoločnej večeri určite zdraviu ostatných neprospieva.

Vetrajte

Krátko, intenzívne, ale často, tak znie rada hygienikov. Nezostávajte dlho v nevetranej miestnosti plnej bacilov. No a čerstvý vzduch prospieva aj organizmu.

Oddelené príbory a šálky

Niekedy dieťa príliš nevníma, z čoho sa napije, ak je choré, kontrola ostáva na vás. Člen rodiny s virózou by mal mať samostatný tanier, príbor i hrnček. Po použití riad dôkladne umyte, v tomto prípade sa osvedčí umývačka riadu, kde je možno nastaviť vyššiu teplotu.

Pridajte na céčku

To znamená veľa ovocia, zeleniny, vlákniny, pre všetkých členov domácnosti, nielen pre tých nakazených. Zaradiť môžete aj domáce podporné vitamínové kombinácie – napríklad nastrúhaný zázvor s cesnakom, cibuľou a citrónom zmiešaný v mede, lyžičku zmesi pepru, kurkumy a škorice či jablko s cesnakom a medom. Prospeje aj tanierik, ktorý pripravíte každému členovi rodiny s nakrájaným ovocím a orieškami.

Včasný spánok

Choré dieťa sa vypýta skôr spať aj samé, životosprávu by mali dodržiavať aj zdraví súrodenci, pretože nie nadarmo sa vraví, že spánok je najlepší lekár. Dostatok spánku posilňuje organizmus i jeho obranyschopnosť.

Pohyb vonku

Netreba ho zanedbávať. Dokonca aj keď má dieťa nádchu a nemá teplotu, krátka prechádzka mu môže len pomôcť. Ostatní členovia rodiny by mali chodiť vonku na dlhšie a za každého počasia. Obranyschopnosť organizmu si tak len posilňujú. Ďalším stupňom je otužovanie, ktorému sme sa venovali v samostatných článkoch.

Užitočné handričky

Pri chorom členovi domácnosti by malo byť častejšie než zvyčajne. Bacily sú totiž všade. Zvyknite si narýchlo pretrieť aspoň predmety, na ktorých sa všetci stretávate. Pomôckou sú napríklad antibakteriálne spreje, ktoré dostať v drogériách.

Úsmev

Áno, ide s ním všetko ľahšie. A hoci vás choroba dieťaťa nepochybne trápi, pamätajte, že na zdravotný stav má nemalý vplyv aj psychika. Ak budete v pohode vy, bude v nej aj dieťa. Skôr sa uzdraví a vy máte väčšiu šancu, že sa nenakazíte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >