Danka (4) mala ľahký covid, skončila na JIS so srdcovými problémami. „Len som sa modlila,“ vraví mamička

Gabriela Bachárová, 8. novembra 2021 o 04:30

Mamička počas rozhovoru viackrát plakala. Hoci bolo pre ňu ťažké hovoriť o tom, ako jej malá dcérka dostala po prekonaní covidu život ohrozujúce multisystémové zápalové ochorenie, považuje za dôležité, aby rodičia o tomto probléme vedeli. „Pretože nikdy neviete, či sa nebude týkať aj vášho dieťaťa,“ vraví v rozhovore Dana Lizoňová z Považskej Bystrice.

Danka s mamičkou.

Foto: archív Daniely Lizoňovej

Kedy vaša Danka prekonala ochorenie Covid-19?
Máme päť detí. Trom starším deťom vyšli koncom februára pozitívne antigénne testy. Mne, manželovi a dvom mladším deťom, teda i Danke, covid potvrdilo PCR testovanie začiatkom marca. Dohromady sme boli 26 dní v karanténe, našťastie máme dobrú rodinu i dobrých susedov, ktorí nám pomáhali a zásobovali nás všetkým možným.

Viete, odkiaľ nákaza prišla?
Kamarátovi starších detí a jeho mame vyšiel pozitívne test o tri dni skôr. Avšak ťažko povedať, vtedy sa to šírilo všade.

Aké mala Danka príznaky?
Len jeden deň mala zvýšenú teplotu, menšie deti inak bez úplne bez príznakov. Jednu staršiu dcéru bolela hlava, starší syn nemal čuch ani chuť. Zato my dospelí sme boli úplne k. o. Covid sme vnímali ako takú silnejšiu chrípku, keď má človek pocit, že ledva žije. Ale kvôli deťom sme museli fungovať. O to to bolo horšie.

Kedy sa u Danky objavilo multisystémové zápalové ochorenie?
22. marca sme skončili karanténu a o štyri dni neskôr dostala horúčky, potom sa začala vysypávať. Vyrážka vyzerala ako šarlachová. Cez víkend sme počkali, veď predsa horúčky zvládnuť vieme. U Danky sa však nedali zraziť. Lekárka nám v pondelok povedala, že ide o šarlach a nasadila antibiotiká. Lenže horúčky trvali aj ďalšie tri dni. Pediatrička teda urobila ešte CRP vyšetrenie, ktoré ukázalo veľmi vysokú zápalovú hodnotu, až 93,7. Poslala nás preto hneď na príjem do nemocnice na detské oddelenie.

Danka v nemocnici.

Foto: archív Daniely Lizoňovej
Mala už pediatrička podozrenie na zápalové ochorenie?
Nepovedala nám nič, ale ja som mala isté podozrenie, už keď Danke začali horúčky. Veľmi dobre som o tomto riziku vedela, pretože v čase, keď sme prekonávali Covid-19, som si v obave o deti zisťovala bližšie informácie o následkoch ochorenia. Bála som sa, čo ak sa náhodou niečo skomplikuje…

Čo sa dialo po príjme do nemocnice?
V považskobystrickej nemocnici Danka absolvovala rôzne vyšetrenia a odbery, našťastie mala službu pani doktorka, ktorá hneď vyslovila podozrenie na zápalové ochorenie. Konzultovala to s nemocnicou v Martine, kde nás hneď v ten deň previezli. Tam znovu vyšetrenia, Danke urobili aj PCR test, dali ju na izolačku, kým prídu výsledky. Nasadili jej antibiotiká, kortikoidy, flebogammu na potlačenie imunity, pretože toto ochorenie je spôsobené nadmernou reakciou obranyschopnosti, keď organizmus napadá vlastné bunky.

Ako sa Dankin stav vyvíjal ďalej?
Po nasadení liekov sa začal pomaličky zlepšovať, ale bola stále veľmi nervózna, upišťaná, videla som, že nie je v poriadku. Ťažko spolupracovala, každý odber či vyšetrenie znamenali boje a plač.

Danke sa nevyhli ani srdcovocievne problémy, ktoré sú pre multisystémové zápalové ochorenie typické.
Zistili jej rozšírené koronárne artérie. Kvôli možnému vzniku zrazenín preto musela brať flexaparine na riedenie krvi a doma pokračovala anopyrínom. Dnes si už riediť krv nemusí, ale stále používa pľúcne spreje a je na vitamínovej terapii. Má céčko, déčko, zinok a magnézium.

Mala dcérka aj ďalšie zdravotné problémy?
Okrem srdiečka, horúčky, olupujúcej sa, veľmi suchej a svrbiacej vyrážky to boli ešte zväčšená pečeň a slezina a výpotky na pľúcach a v brušnej dutine. Dalo sa to však do poriadku. V priamom ohrození života nebola asi aj preto, že sme prišli včas, viem však o tom, že viaceré deti so zápalovým ochorením museli kvôli zlému stavu aj uspávať.

Dozvedeli ste sa od lekárov, čo mohli byť príčinou vzniku jej problémov?
Oni nevedeli. Bola som však šťastná, že sme v nemocnici a verila som lekárom, že malú dajú dohromady. Psychicky som to znášala veľmi zle. Neprajem nikomu, aby musel zažívať to, čo my. Človeku nezostávalo iné, len sa modliť, že to bude dobré.

Ako vnímal Dankine zdravotné problémy váš manžel?
Musím povedať, že ich znášal snáď ešte horšie ako ja a vyrovnával sa s nimi tak, ako to muži robia často – alkoholom. Na druhej strane sa však pred ním musím pokloniť, pretože zostal doma so štyrmi deťmi, z toho jedno malo v tej dobe len sedem mesiacov, a zvládol sa o ne postarať. Dankino ochorenie bolo záťažou pre celú rodinu, niečo také vás zrazí na kolená…

Danka s otcom a najmladšou sestričkou.

Foto: archív Daniely Lizoňovej
Po akej dlhej dobe ste sa dostali domov?
Týždeň sme boli na JIS-ke a týždeň na normálnom detskom oddelení. Domov sme odišli na vlastnú žiadosť, keďže sme videli, že Danka je už v dobrom stave. Domov som musela aj preto, že bolo potrebné postarať sa o ďalšie deti. Lenže po týždni sme boli v nemocnici späť.

Čo sa stalo?
Kvôli covidu či následnej zápalovej chorobe sa jej aktivoval vírus z minulosti, začala sa znovu vysypávať. Konzultovali sme to zatiaľ na diaľku. Keď sa však jedného rána z ničoho nič rozplakala a začala sa sťažovať, že ju bolí srdiečko, okamžite sme volali záchranku a tá nás odviezla do Martina na detské. Hneď jej urobili EKG, odbery, vyšetrenia, všetko však bolo v poriadku. Nevedeli, prečo sa objavila vyrážka, až výsledky z krvi ukázali na reaktiváciu vírusu z detstva.

Ako sa má Danka dnes, s odstupom mesiacov?
Stále u nej pretrváva podráždenie, zmeny nálad má z minúty na minúty. Niekto povie, že je len trucovitá, ale taká ona nikdy nebola. Koža je aj teraz suchá a Danka sa sťažuje, že ju svrbí. Fyzicky je, zdá sa, v poriadku, hoci sa pri pohybe zadýchava, to však môže byť aj tým, že je trochu bacuľatejšia. Chodíme stále na imunológiu, kardiológiu a pneumológiu. Všetky vyšetrenia sú zatiaľ v poriadku.

Lekári vám nepovedali, prečo sa práve u Danky ochorenie prejavilo, ale máte vy nejaké vysvetlenie?
Nemám, ale je možné, že ohrozenejšie sú chorľavé deti so slabšou imunitou.

Máte obavu, že sa ešte môže u Danky v dôsledku zápalového ochorenia objaviť nejaký zatiaľ nerozpoznaný zdravotný problém?
Úprimne, bojím sa, že dostane deltu a čo jej to urobí... Z toho mám hrôzu, hoci lekári tvrdia, že má stále protilátky a mala by byť chránená. Ale aj tak...

Chcete ju nechať očkovať proti Covidu-19, keď to bude možné?
Bez váhania a okamžite. Dvoch starších už máme očkovaných. Danka by sa mohla zaočkovať o rok, keď dovŕši päť rokov (očkovanie pre deti od piatich do jedenástich rokov bude na Slovensku k dispozícii zrejme v decembri, európska lieková agentúra ho ešte neschválila, očakáva sa to v novembri – pozn. red.). Očkovanie síce nie je zárukou, že sa človek nenakazí, ale priebeh bude určite ľahší a zo zahraničných zdrojov viem aj to, že znižuje riziko vzniku multisystémovej zápalovej choroby.

Covid a jeho následky sa u detí často bagatelizujú. Stretli ste sa s tým aj vy?
Rodina a priatelia to brali vážne a podporovali nás. So všelijakými názormi som sa však stretla na sociálnych sieťach, kde mi ľudia písali, že príčinou dcérkiných problémov je určite jej hmotnosť. Ľudia si vždy nájdu dôvod na kritiku.

Musím sa priznať, že ma vždy hnevá, keď sa u ľudí s vyššou hmotnosťou hovorí ako o tých, čo si za covid môžu sami a dobre im tak. Akoby na ich zdraví a živote nezáležalo.
Nie každý chorý na covid má nadváhu či obezitu... Všetky moje deti boli v detstve bacuľatejšie a kíl sa zbavili až v puberte.

Odkázali by ste niečo ľuďom, ktorí si myslia, že covid deťom nič nerobí, a preto ich ani nie je potrebné chrániť?
Hoci deti prejdú covidom bezpríznakovo alebo s ľahkým priebehom, nikdy neviete, čo príde potom a či sa zápalové ochorenie nebude týkať aj vášho dieťaťa… Viem o dievčatku, čo v dôsledku covidu dostalo mozgovú porážku a museli ju operovať. Toto vážne ochorenie sa u detí nevyplatí podceňovať.

Ak vaše dieťa prekoná covid a o pár týždňov sa mu náhle výrazne zhorší zdravotný stav, môže to byť kvôli multisystémovému zápalovému ochoreniu u detí (MISC-S). Predpokladá sa, že vzniká na podklade neprimeranej reakcie imunitného systému, ktorá sa obráti proti vlastnému organizmu a spôsobí v ňom zápalové procesy, najčastejšie zápaly ciev. Prečítajte si, aké sú prejavy tohto veľmi vážneho zdravotného problému a ako sa lieči na tomto odkaze.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 8. novembra 2021 o 21:54

    "Chcete ju nechať očkovať proti Covidu-19, keď to bude možné?
    Bez váhania a okamžite."

    Nedáva to zmysel. Dieťa už chorobu prekonalo, takže je chránené prirodzenou imunitou.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >