Čo robiť pri krvácaní z nosa? Hlavu dozadu určite nezakláňajte

Gabriela Bachárová, 6. marca 2020 o 04:33

Deti krvácajú z nosa pomerne často, príčinou je zvyčajne poškodenie nosnej sliznice v dôsledku infekcie či alergie. Rodičia sa nemusia krvácania desiť, väčšinou je úplne neškodné, je však dobré vedieť, ako zareagovať.

Príčinou krvácania z nosa môže byť aj usilovné smrkanie.

Foto: Shutterstock.com

Medzi tretím a desiatym rokom života deti krvácajú z nosa pomerne často. „Najčastejšou príčinou je narušenie drobných ciev, vlásočníc na sliznici nosa alebo v nosovom vchode,“ píše vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami detská lekárka Monika Antošová.

Ďalšími príčinami sú okrem infekcií a alergie aj prisilné smrkanie, strhnutie chrasty alebo špáranie sa v nose. „Na krvácanie je náchylnejšia aj sliznica vysušená pri veľmi suchom vzduchu v byte a sliznica vystavená účinku cigaretového dymu,“ uvádza pediatrička.

Prvá pomoc v domácom prostredí? Častou chybou je zakláňať hlavu dozadu, to môže byť veľmi nebezpečné. „Dieťa má sedieť vzpriamene, s hlavou v miernom predklone, aby neprehĺtalo krv alebo ju nevdýchlo,“ odporúča lekárka.

„Pri krvácaní pomôže, ak dieťa raz silno vydýchne nosom, potom mu do nosa vložte tampóniky vaty namočenej do studenej vody a pritlačte k nim mäkké časti nosa,“ radí Monika Antošová. Ak to nepomôže, tampóniky vymeňte za nové a znovu zatlačte. Do 20 minút by malo krvácanie ustať.

Ďalším vhodným opatrením je položiť studený obklad, ktorým môže byť namočená vreckovka, na oblasť hornej pery. Nie čela, ako sa to často robí.

Aj keď už krvácanie prejde, dieťa by nemalo bezprostredne zdvíhať ťažké predmety ani robiť niečo v predklone. Nemalo by silno smrkať nosom.

Kedy nie je krvácanie z nosa banalitou

Krvácanie z nosa nie je vždy len banalitou, niekedy signalizuje vážnejšie zdravotné problémy, môže byť dokonca známkou rakoviny krvi, leukémie. Všímajte si preto, či sa dieťaťu okrem častého spúšťania krvi z nosa aj netvoria modriny a po zranení dlhšie krváca.

Okrem toho k lekárovi treba ísť, ak sa krvácanie z nosa nedarí zastaviť ani po dvadsiatich minútach, ak je silné a pridružujú sa k nemu závrate či slabosť. Takisto s návštevou doktora nesmiete otáľať, ak krvácanie nasleduje po úraze, páde či udretí do tvárovej časti.

Aké sú preventívne opatrenia proti krvácaniu z nosa?
Doktorka Antošová radí dodržiavať nasledujúce rady:
1. Ak má dieťa nádchu, nemalo by smrkať príliš silno, môže to vyvolať krvácanie.
2. Ak máte doma suchý vzduch, nosnú sliznicu možno zvlhčovať prípravkami s obsahom morskej soli.
3. Dieťa by nemalo spať v blízkosti radiátora.
4. Zvlhčujte vzduch v byte. Často vetrajte, nekúrte príliš.
5. Dieťa so sklonom ku krvácaniu z nosa by malo mať dostatočný prísun vitamínu C.
6. V prítomnosti dieťaťa by nemal nikto fajčiť.
7. Nepodceňujte alergickú nádchu a dbajte na správnu liečbu.
8. Dieťa by sa nemalo špárať v nose. Narušuje si tak sliznicu nosa, zo vzniknutých chrast, ktoré si rozškriabe, môže krvácať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >