Video: Čo robiť, keď sa dieťa dusí. Vaša prvá pomoc mu môže zachrániť život

Gabriela Bachárová, 7. marca 2019 o 09:42

Novorodenci a dojčatá sa môžu veľmi rýchlo začať dusiť, ale tento vážny zdravotný problém sa nevyhýba ani starším deťom. Viete, čo v takej chvíli robiť? Ide doslova o minúty.

Riziko vdýchnutia potravy je najväčšie u malých detí.

Foto: Shutterstock.com

Maličké deti často grckajú a kuckajú, čo môže viesť k tomu, že potravu vdýchnu a začnú sa dusiť. Pozor aj na to, aby sa dieťa nekŕmilo s plným nosíkom, i v tomto prípade je zvýšené riziko vdýchnutia potravy. „Pred kŕmením je vždy potrebné uvoľniť dýchanie nosom buď odsávaním, alebo aj nosovými kvapkami," radí vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami pediatrička Monika Antošová. Dieťa sa môže začať dusiť aj počas spánku alebo pri vdýchnutí hračky či iného predmetu.

Dusenie sa prejavuje kašľom, dieťa osinie, prichádza k zástave dýchania. Pomoc pritom musí byť okamžitá. Nie všetci rodičia ale vedia, ako v tejto mimoriadne stresovej situácii zareagovať. Dokazuje to aj prípad, ktorý v článku na webe www.zdravie.pravda.sk spomenul záchranár Dušan Kraus, autor knihy Prvá pomoc v praxi: „Bol som svedkom, ako sa matke udusilo malé dieťa, keď pilo mlieko. Bol to smutný pohľad – a pritom mohlo žiť. Ale matka namiesto pomoci čakala na záchranku…"

Namiesto čakania je nutné konať. Monika Antošová ponúka vo svojej knihe tento návod pre rodičov:
1. Niekedy dieťa vdýchnutú vec či potravu vykašle, ale nie je to rozhodne pravidlom.
2. V tom prípade si dieťa položte na predlaktie bruškom dole alebo na kolená tak, aby bruško bolo otočené k podlahe a zadoček bol vyššie ako hlávka.
3. Päťkrát ho udrite do chrbta v strede medzi lopatkami.
4. Ak nepomáha, chyťte ho za členky hlavou dolu a tiež päťkrát udrite na to isté miesto.
5. Podarilo sa? Aj tak navštívte pediatra či pohotovosť. Čiastočky potravy mohli zostať v dýchacích cestách a môžu spôsobiť zápal pľúc.
6. Ak sa nepodarilo, obráťte si dieťa na predlaktí či stehnách na chrbátik tak, aby hlava bola nižšie ako zadok a dvomi prstami päťkrát zatlačte na hrudnú kosť v jej dolnej časti.
7. Ak dieťa dýcha, udržiavajte ho v tejto polohe a počkajte na záchranku.
8. Ak nedýcha, overte si, či má voľné ústa (ak nie, prekážku odstráňte) a skúste päť umelých vdychov. Ak zdvihne hrudník, už nepokračujte. Ak sa hrudník nedvíha, pokračujte v záchrane až do príjazdu lekárskej služby prvej pomoci.


V tomto videu si môžete pozrieť, ako by záchrana dusiaceho sa dieťaťa mala vyzerať:



Ako postupovať pri starších deťoch

V prípade starších detí je prvá pomoc trochu odlišná. Dieťa sa musí trochu predkloniť. „Dlaňou ho niekoľkokrát ráznejšie udrite po chrbte medzi lopatkami. Je potrebné, aby sa dieťa snažilo počas manévru kašľať," radí pediatrička. „Ak to nepomôže, postavte dieťa do predklonu chrbtom k vám a zopnutými rukami tri až päťkrát stlačte jeho hrudník v dolnej tretine smerom hore. Ak ani tento manéver nie je účinný, v tom istom postavení zopnutými rukami obopnite časť brucha medzi pupkom a dolnou časťou hrudnej kosti a tri až päťkrát stlačte smerom k hrudnej kosti," odporúča lekárka. V prípade potreby opakujte až do príchodu záchranky.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >