Chystáte sa s deťmi na túru do Vysokých Tatier? Dajte si pozor na boľševník obrovský

TASR, 12. júla 2022 o 14:16

Zo zdravotného hľadiska sa táto rastlina považuje za najnebezpečnejšiu rastlinu našej flóry.

Boľševník obrovský.

Foto: SOPSR.SK

Pri kontakte s pokožkou spôsobujú šťavy boľševníka kožné popáleniny až pľuzgiere. Ich účinok sa znásobuje pri vystavení kože slnečnému žiareniu. "Ak naň návštevníci počas vychádzky do prírody natrafia, rozhodne by sa ho nemali dotýkať a olamovať ho. Predídu tak vážnym zdravotným problémom," upozorňujú ochranári z Vysokých Tatier.

Práve v tomto období púta boľševník obrovský pozornosť svojím gigantickým vzrastom od dvoch do štyroch metrov, ako aj obrovskými, ostro vykrajovanými listami a mohutnými bielymi súkvetiami. Tie kvitnú až do augusta a dosahujú priemer viac ako pol metra. Na jednej materskej rastline dokáže dozrieť niekoľko desiatok tisíc semien, ktoré si udržujú klíčivosť niekoľko rokov.

"V minulosti ho pestovali v záhradách a parkoch ako okrasnú bylinu. Odtiaľ sa dostal do voľnej prírody, kde sa začal expanzívne šíriť. Najčastejšie sa vyskytuje na skládkach odpadu, v intraviláne mesta, v okolí lesných porastov, prevažne však v okolí vodných tokov, ktoré výraznou mierou prispievajú k jeho šíreniu," vysvetľuje Správa TANAP-u.

Aj napriek dlhoročnej snahe ochranárov úplne zlikvidovať tento invázny druh sa s ním môžu návštevníci ešte stále sporadicky stretnúť. Najviac lokalít výskytu je síce v oblasti Vysokých Tatier, no evidujú ho aj na Liptove, napríklad v okolí Liptovskej Mary.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >