Chystáte sa (nielen) s dieťaťom na odber krvi? Čo predtým robiť a čo celkom určite nie

Gabriela Bachárová, 27. júla 2023 o 06:30

„Príďte ráno nalačno,“ toto odporúčanie opakuje zdravotnícky personál pred každým odberom krvi. Viete však, že aby boli výsledky neskreslené a odber bezproblémový, treba dodržiavať aj ďalšie pravidlá?

Na odber krvi príďte dostatočne pripravení.

Foto: Shutterstock.com

Malý či veľký adept na odber sa pred „akciou” zvyčajne dozvie len informáciu o lačnení, čo nie je dostačujúce. Ďalšie dôležité rady znejú: „Pite, nestresujte sa a žiadna veľká fyzická námaha.”

Prečo je dôležité byť pred odberom nalačno? Konzumácia jedla by mohla skresliť získané krvné hodnoty, napríklad hladina glukózy, ktorá informuje o možnom výskyte cukrovky, by bola po raňajkách vyššia, ako keď sa dieťa či dospelý dostaví na odber s prázdnym žalúdkom. Neodporúča sa ani jesť neskoro v noci pred raňajším odberom. Lačnenie by malo trvať asi desať hodín. Osem a menej hodín je málo. Okrem jedla je vhodné odpustiť si už od popoludňajších hodín aj fajčenie a pitie alkoholických nápojov (okrem iného často obsahujú cukor, čo nie je vhodné pri zisťovaní hladiny glukózy). Rovnako už popoludní nejedzte výdatné, tučné a veľmi sladké jedlá. Čokoláda a orechy sú priam zakázané. Večera má byť skôr ľahká, neprejsť sa.

A zatiaľ čo jedlo je krátko pred odberom tabu, dostatočne piť je vyslovene žiaduce. Prečo? Ak prídete vy či vaše dieťa na odber dehydrovaní, krv bude príliš zahustená. Dôsledkom môžu byť jednak problémy pri samotnom odbere, keď krv nepotečie do skúmavky, ako treba a bude treba pichnutie zopakovať na inom mieste, čo môže byť zvlášť pre deti dosť traumatizujúcim zážitkom.

Hustá krv však so sebou nesie aj riziko prípadných skreslených hodnôt. Na nariedenie krvi je treba pred odberom vypiť aspoň štvrť litra tekutín, pokojne aj viac. Je pritom vhodné piť čistú vodu, nie džús, mlieko, kávu či silný čierny alebo zelený čaj. Nevhodným druhom tekutín dajte stopku aj popoludnie a večer pred odberom.

Nestresujte sa

Vedeli ste, že niektoré hodnoty môže skresliť dokonca aj poloha, v ktorej odber prebehne a nie je tak jedno, či sa uskutoční v sede alebo ľahu? V našich podmienkach sa však krv odoberá najčastejšie v sede, v ľahu iba vtedy, ak pacientovi príde kvôli odberu nevoľno alebo nie schopný sám sedieť.

A rovnako ako poloha tela hrajú rolu aj ďalšie, pre väčšinu ľudí neznáme faktory. Večer pred odberom krvi a ani ráno sa príliš fyzicky nenamáhajte, dostatočne sa vyspite a vyvarujte sa stresu - to všetko môže priniesť iné ako správne hodnoty.

Zmierniť hrôzu z odberu pomôžu u detí šikovné pomôcky
Väčšina dospelých sa už počas života s občasnými odbermi krvi zmierila a zvláda ich bez problémov, inak je to s deťmi. Pichnutie do ruky je pre mnohé z nich veľmi traumatizujúca záležitosť. Niektoré ambulancie pediatrov si preto v poslednej dobe zadovážili šikovnú pomôcku, takzvaného buzzyho, s ktorým je odber krvi dokonca zábava, na ktorú sa dieťa môže tešiť.

Buzzy patrí medzi takzvané distrakčné (rozptyľujúce) pomôcky na odpútanie pozornosti od bolesti. Na základe ochladenia miesta a vibrovania sa jednak odvedie pozornosť dieťaťa a jednak sa do mozgu šíria impulzy o vibrácii a chlade. Tým pádom sa deti tak nesústredia na bolesť. Účinok pomôcky možno ešte zosilniť, ak sa miesto vpichu natrie znecitlivujúcou látkou.

V ambulanciách sa dnes využíva aj takzvaný ježko. Je to blokovač ihiel, ktorý nachádza využitie najmä pri očkovaní. „Bodlinky“ ježka sa pritlačia na kožu, mozog dostáva tento zmyslový podnet a blokuje bolesť spôsobenú vpichom ihly.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >