Červená repa chráni vaše zdravie. Kde všade v tele pomáha?

Gabriela Bachárová, 3. novembra 2020 o 03:33

Červená repa je hviezda sezóny! Užite si dosýta jej všestranné pozitívne pôsobenie na ľudské zdravie.

Červená repa má blahodarné účinky na zdravie.

Foto: Shutterstock.com

Červená repa v prvom rade chráni ľudské srdce. Vyznačuje sa zvýšeným množstvom červených farbív betalaínov či flavonoidov, ktoré majú výrazné antioxidačné účinky, bránia teda poškodeniu organizmu škodlivými voľnými radikálmi. Tie vznikajú ako odpadný produkt pri látkovej výmene (metabolizme), čo sú všetky procesy slúžiace k získaniu energie a k tvorbe látok, ktoré potrebujeme pre život.

Neobmedzené pôsobenie voľných radikálov vyúsťuje do srdcových chorôb, ale aj do vzniku rakoviny, prejavuje sa tiež predčasným starnutím celého organizmu (vrátane pokožky). Látky obsiahnuté v cvikle proti týmto škodlivým procesom bojujú.

Srdce chráni aj zvýšený obsah draslíka v červenej repe. Tento minerál podporuje tiež správne fungovanie nervov i svalov a výrazne sa podieľa na stabilite vnútorného prostredia, bez ktorej nemôže ľudský organizmus fungovať.

„Červená repa má tiež veľa pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu, olova i rádioaktívnych látok z tela,“ uvádza vo svojej knihe Biokuchárka propagátorka zdravej výživy Hana Zemanová. Táto látka bráni aj šíreniu baktérií v čreve a pôsobí proti rakovinovému bujneniu. Zaujímavé je, že pektínu má červená repa oveľa viac ako jablko či mrkva.

A čo železo?

Často sa diskutuje o obsahu železa v červenej repe. Jej konzumácia sa odporúča napríklad ľudom trpiacim anémiou. Vedecké štúdie však nedávajú jednoznačnú odpoveď na otázku, ako je to s využiteľnosťou železa prijatého z červenej repy pre ľudský organizmus. Podľa niektorých výskumov nie je veľká, a význam plodiny sa preceňuje. Podľa iných je konzumácia repy v liečbe chudokrvnosti zásadná.

Chudokrvnosť sa vyznačuje znížením koncentrácie krvného farbiva hemoglobínu v krvi, sprevádza ju aj pokles červených krviniek erytrocytov. Výsledkom je, že k tkanivám sa nedostáva v dostatočnej miere kyslík, pretože ten sa viaže práve na hemoglobín. Problém anémie sa dá riešiť aj zvýšeným príjmom kyseliny listovej či vitamínu B12, ktoré podporujú tvorbu červených krviniek. AJ tieto látky repa obsahuje.

Ďalším významnými prvkami, ktoré červená repa obsahuje, sú napríklad:
horčík: pôsobí proti únave, posilňuje nervový systém, bojuje proti kŕčom a svalovej bolesti
vitamíny skupiny B: posilňujú steny ciev a kapilár
betacyaníny: majú protirakovinový účinok, bránia množeniu zhubných buniek, pôsobia aj proti zápalom
kyselina listová: omladzuje organizmus, pretože podporuje tvorbu nových buniek
vláknina: potrebujeme ju na dobré trávenie a dostatočné využitie prijatých živín v organizme

S repou opatrne

Hoci červená repa patrí k zdravým potravinám, jej konzumácia vo zvýšenom množstve nie je vhodná pre každého. „Na červenú repu by si mali dať pozor vo väčšej miere chorí, ktorí trpia močovými kameňmi, pretože obsahuje kyselinu šťavelovú, a diabetici kvôli obsahu sacharózy,“ uvádza Hana Zemanová. Kyselina šťavelová má nepriaznivý vplyv aj na vznik obličkových kameňov. Obsah kyseliny však možno znížiť varením. Škodlivý účinok na činnosť obličiek majú aj puríny obsiahnuté v červenej repe. Vysoký obsah purínov spôsobuje veľmi nepríjemné ochoreniu dnu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >