Červená repa môže chutiť skvelo.
Foto: Shutterstock.comŠalát z červenej repy
Luxusný jesenný šalát, ktorý stopercentne uspokojí vaše chuťové bunky. Recept naň si budú pýtať aj vaši hostia.Budete potrebovať:
dve červené repy
uvarená a na hranolčeky nakrájaná červená repa
polovica väčšej cibule alebo jedna malá
asi polovica malého bieleho jogurtu (alebo podľa chuti)
dve menšie jablká
trochu červeného balzamikového octu
soľ, čierne korenie a cukor podľa chuti
Repu uvarte a nakrájajte. Vychladnutú zmiešajte s jogurtom, nakrájanou cibuľou, jablkami, ochuťte soľou, cukrom a čiernym korením a troškou balzamikového octu. Podávajte ako šalát k akémukoľvek mäsu, alebo si ho dajte len tak s pečivom.
Rizoto s červenou repou
Budete potrebovať:dva kusy červenej repy
pol kila červenej repy
štvrť kila ryže, ideálne druhu arborio
150 ml bieleho vína
1 cibuľa
700 ml vývaru
4 lyžice kyslej smotany
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica masla
jeden strúžik cesnaku vcelku
parmezán podľa chuti
soľ
kôpor
Ošúpanú repu nakrájajte na mesiačky. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, postriekajte lyžicou olivového oleja, posoľte a pečte asi na 180 stupňoch do zmäknutia. Ku koncu pečenia v hrnci rozpáľte zvyšok oleja a maslo, vsypte nakrájanú cibuľu a asi päť minút opekajte. Vhoďte cesnak a po minúte ryžu. Premiešajte a prilejte víno, priveďte k varu a nechajte 5 minút bublať. Znovu premiešajte, vlejte vývar, zamiešajte a dajte na 15 minút do rúry, aby ryža zmäkla. Repu vyberte z rúry, štvrtinu rozmixujte na hladké pyré, zvyšok nadrobno nakrájať. Do hotovej ryže vmiešajte pyré, nakrájanú repu a parmezán. Podávajte s kopčekom kyslej smotany, posypané kôprom a zvyškom parmezánu.
(Zdroj receptu: web supermarketu Albert)
Nátierka z červenej repy
Budete potrebovať:100 gramov červenej repy v sladkokyslom náleve
1 lyžica strúhaného chrenu
250 g lučiny
soľ
čierne korenie
žerucha alebo klíčky z červenej repy na ozdobu
Z červenej repy zlejte nálev a nastrúhajte ju nadrobno, pridajte strúhaný chren, lučinu, soľ a čierne korenie. Premiešajte. Nátierku podávajte ozdobenú žeruchou alebo klíčkami z červenej repy.
(Recept pochádza z knihy Chléb v hlavní roli od Mileny Volfovej)