Ako si pripraviť chutné zimné šaláty. Plus päť skvelých receptov do chladného počasia

Gabriela Bachárová, 19. februára 2020 o 04:14

Ani v zime sa nemusíte vzdávať zeleninových šalátov, hoci ich príprava je logicky iná ako v lete. Chladnejšie obdobie roka si vyžaduje sýtejšie jedlá a tomu prispôsobte aj prípravu šalátov.

Mrkvový šalát v modernom šate.

Foto: Shutterstock.com

Pri tvorení zimných zeleninových šalátov sa môžete sa úspechom riadiť takzvaným pravidlom troch. Zeleninový šalát musí samozrejme obsahovať podstatnú, zeleninovú zložku, či už teplú, alebo studenú. Okrem toho môžete ako číslo dva pridať listovú zeleninu, tej je na trhu aj vo februári dostatok, ale dajte pozor na pôvod a radšej vyberajte bio. A do tretice, ak použijete studenú zeleninu, dbajte na to, aby tretia zložka šalátu bola teplá. Môžu to byť teplé strukoviny či rôzne obilniny, ako sú cestoviny či ryža, prípadne opečená slanina, párok či klobáska.

Na zálievku väčšinou postačí olivový olej a citrónová šťava, ktorú môžete nahradiť balzamikovým, vínnym či jablčným octom. Podľa chuti pridajte jogurt či horčicu. Zimné šaláty ponúkajú veľa variácií, ktoré si môžete vymyslieť aj sami. Tu je päť našich jednoduchých inšpirácií.

Mrkvový šalát s medom a slnečnicovými semienkami

Teno šalát je klasikou, ale môžete si ho pripraviť v modernom, originálnejšom šate.
Pre štyri až šesť osôb budete potrebovať:
3 veľké jablká
2 väčšie mrkvy
citrónovú šťavu podľa chuti
3 lyžice medu
nasucho opražené, teplé slnečnicové semienka, prípadne opražené lúpané mandle či hrozienka, tie studené

Nastrúhajte mrkvu a jablko na tenkom strúhadle. Zmiešajte. Pridajte citrónovú šťavu a med. Tesne pred podávaním opražte nasucho na panvici slnečnicové semienka, ozdobte nimi šalát a ponúknite rodinu.

Šalát z červenej repy s mozzarellou

Nie je asi dokonalejšia zimná zelenina ako červená repa. Ako šalát k mäsu a zemiakom si môžete pripraviť tento recept pre 4 až 6 ľudí.
Budete potrebovať:
2 väčšie uvarené červené repy
200 gramov talianskeho syra mozzarella v dobrej kvalite
šťava z limetky
3 lyžice kvalitného olivového oleja
1 lyžicu čerstvého chrenu (prípadne môže byť aj kupovaný, surovinu možno vynechať)
za hrsť rukoly
soľ, čierne korenie podľa chuti

Uvarenú repu nakrájajte na menšie kúsky, vložte do misy a osoľte. Vmiešajte šťavu z limetky, chren, olej a čierne korenie. Dajte do chladničky odstáť aspoň na štvrť hodinku. Syr natrhajte čistými rukami na kúsky, pridajte aj rukolu a servírujte nedočkavcom pri stole. Ak chcete mať šalát ako samostatné jedlo, môžete doň pridať uvarenú a teplú obyčajnú alebo červenú šošovicu.

Šalát z kyslej kapusty a jabĺk

Osvieži a je vynikajúci v boji so zimnými chorobami.
Pre štyri osoby budete potrebovať:
350 g bielej kyslej kapusty
2 jablká
1 červená paprika
2 lyžice nadrobno nastrúhaného chrenu
1 strúžik cesnaku
1 cibuľa
3 lyžice slnečnicového oleja
med
soľ a čierne korenie
olivy podľa chuti

Kyslú kapustu dajte odkvapkať. Potom nakrájajte na menšie kusy. V mise na ňu nakvapkajte olej, pridajte chren a prelisovaný cesnak. Osoľte a okoreňte. Premiešajte. Umyté jablká rozkrojte, odstráňte jadierka. Z papriky dajte preč semená, umyte a spolu s jablkom nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu tiež nakrájajte na menšie kúsky. Všetky ingrediencie pridajte ku kyslej kapuste. Ak sa vám šalát zdá veľmi kyslý, môžete ho zjemniť medom, prípadne cukrom, ale med je určite zdravší.

Šalát z teplého ružičkového kelu

Ružičkový kel je nedocenená zelenina, ktorej čaro vynikne najmä v zime v teplej kuchynskej úprave.
Pre dve osoby si nachystajte:
20 ks ružičkového kelu
100 g syra niva
hrsť sušených brusníc
hrsť lúpaných mandlí

Na zálievku:
1 lyžica vínneho octU
2 lyžice olivového oleja
soľ a čierne korenie

Umyté a očistené hlavičky ružičkového kelu rozoberte na lístky, získajú tak delikátnu chuť. Varte v horúcej vode jednu až dve minúty. Sceďte a nechajte vychladnúť, dôležité je, aby to bolo v studenej vode kvôli zachovaniu farby a chrumkavosti.

Mandle nasucho opečte. Pripravte si zálievku. Lístky ružičkovej kapusty vyberte z vody, nechajte odkvapkať. Zmiešajte so zálievkou. Na vrch dajte mandle, brusnice a rozdrobenú nivu. Môžete podávať s čerstvým pečivom.

Výdatný zimný šalát so zelenými fazuľkami a vajíčkom

Hoci zima už pomaly poľavuje, určite ešte nepovedala posledné slovo. Keď je vonku chladno a depresívne, poteší vás tento teplý a výdatný zeleninový šalát.
Pre štyri osoby budete potrebovať:
100 g mrazených zelených fazuliek
1 ciabatta na kúsky
4 vajíčka
4 plátky anglickej slaniny
1 rímsky či ľadový šalát
1 lyžica olivového oleja
1 menšia cibuľka
soľ a čierne korenie

Na zálievku potrebujete:
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica hrubozrnnej horčice
soľ a čierne korenie

Ciabattu a slaninu položte na plech vyložený papierom na pečenie, nakvapkajte na ne olej, osoľte a okoreňte podľa chuti. Pečte spolu štvrť hodinu, v polovici obrátiť.

Vajíčka varte asi 8 minút, po uvarení rozkrojte na štyri časti. Fazuľky povarte asi tri minúty. Šalát umyte, natrhajte do misy, pridajte nakrájanú cibuľku, fazuľky a ciabattu. Pripravte si zálievku, osoľte ju a okoreňte. Nalejte na šalát a premiešajte. Navrch položte vajcia a slaninu. Dobrú chuť vám prajeme!








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >