Častý problém tisícok žien po pôrode. Na diastázu má vplyv aj to, ako ráno vstávate z postele

Patricia Poprocká, 18. apríla 2021 o 04:34

Nech robíte, čo robíte, bruško po pôrode zostáva celé mesiace i roky vypuklé a vaše pravidelné cvičenie sa na ňom nijako výrazne neprejavuje? Možno trpíte diastázou, teda rozostúpením brušných svalov.

Nejde to a nejde... Možno je za tým diastáza, na ktorú klasické cviky nezaberajú.

Foto: shutterstock.com

Nie je to len estetický problém, diastáza spôsobuje aj ďalšie ťažkosti, napríklad bolesti chrbtice, únik moču, tráviace ťažkosti, dokonca i hemoroidy. Má ju veľmi veľa žien a ani o tom nevie. Ako zistíte, či je to aj váš prípad?

Vyšetrenie je vcelku jednoduché: Ľahnite si na podložku, mierne pokrčte nohy v kolenách tak, aby ostali chodidlá na zemi. Pomaly zdvíhajte hlavu a ramená, zhruba po lopatky, aby sa naplo brucho. Teraz si začnite hmatať priamy brušný sval od hrudnej kosti smerom k pupku a potom až k podbrušku.

Keď nájdete medzeru, to je práve spomínaná diastáza, rozostup brušných svalov. V zásade môže ísť o tri druhy:
1. Rozostup začína už pri hrudníku, kde je najširší a potom sa smerom k pupku zužuje.
2. Rozostup začína niekde v strede medzi hrudníkom a pupkom, medzera sa smerom k pupku rozširuje.
3. Rozostup sa začína už pod hrudníkom a medzera je približne rovnaká až k pupku.

Pod vznik diastázy sa podpisujú viaceré ukazovatele – genetická dispozícia, dlhodobo oslabené brušné svalstvo, nesprávne návyky pri záťaži brušných svalov (napr. nesprávne dýchanie), dlhodobé nesprávne sedenie (v práci za počítačom). Tiež nedostatok pohybu, veľkosť brucha v tehotenstve, veľký nárast hmotnosti počas tehotenstva, počet tehotenstiev a nevhodné cviky, ktoré po pôrode cvičíte.

Ako sme už aj na našom webe písali, klasické zhyby ľah-sed, sklapovačky či plank sú pre ženy s diastázou nevhodné a problém môžu ešte zhoršiť. Po deťoch treba cvičiť úplne inak. Dôležité je aktivovať vnútorné brušné svaly, celý stred tela špeciálnymi, zväčša nenáročnými cvikmi.

Každodenná rutina

Diastázu môžu zhoršovať aj navonok také jednoduché činnosti ako vstávanie z postele či zdvíhanie predmetov zo zeme. Z postele by sme napríklad nemali vstávať priamo do sedu, ale cez bok, aby sme priamo brucho nezaťažovali. Pri zdvíhaní predmetov či detí by sme zasa mali dbať na rovný chrbát a ísť do podrepu.

Diastáza sa dnes vyskytuje oveľa častejšie než v minulosti, čo odborníci pripisujú zhoršenej fyzickej kondícii, (ľudia sa hýbu podstatne menej než kedysi), a tiež zvýšenému počtu cisárskych rezov. Ten predstavuje veľký zásah do brušných svalov a ženy by mali začať pomerne skoro s vhodnou rehabilitáciou, na čo ich však v pôrodniciach zväčša nik neupozorní.

Dobrou správou je, že diastázu možno správnym cvičením napraviť aj po niekoľkých rokoch. Okrem cvičenia do úvahy prichádza aj operatácia, kedy sa odstráni časť kože a presunie pupok. Je to dosť náročný zákrok s niekoľkotýždňovou rekonvalescenciou, pravidelné cvičenie sa určite oplatí viac. Aj keď zlepšenie nepríde zo dňa deň, po pár týždňoch ho určite pocítite.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >