Chcete schudnúť? Po pôrode nemusíte hneď vyzerať ako modelka

Patricia Poprocká, 26. novembra 2018 o 13:44

Postavička ako lusk! Pozrite sa, ako vyzerá tri týždne po pôrode! Aj vás unavujú tip top vyzerajúce celebritné mamičky, ktoré nám mnohé médiá podsúvajú za vzory? Prípadne si vzdychnete pri pohľade na vlastné stále pretŕčajúce brucho a poviete si, že by ste teda mali konečne začať so sebou niečo robiť? Nemusíte. Vyzerať krátko po pôrode štíhlučko ako pred tehotenstvom sa nedá. A pre dobro bábätka sa ani neodporúča začať s chudnutím.

Chudnúť v prvých týždňoch po pôrode je zbytočné. Na všetko bude dosť času neskôr.

Foto: shutterstock.com

Prvé dni a týždne po narodení dieťaťa ide totiž o niečo úplne iné. „Pre šestonedelie je veľmi dôležitý oddych, bábätko sa potrebuje zoznámiť s matkou, stráviť na nej fyzicky celý čas,“ pripomína laktačná poradkyňa Jana Michálková.

Tak, ako sa telo postupne menilo počas deviatich mesiacov tehotenstva, rovnako postupne sa bude meniť zasa späť, akékoľvek násilné urýchľovanie je neprirodzené, navyše na škodu bábätka. Stačí to teda nechať na prírodu – v začiatkoch určite. Telo sa zbavuje nadbytočných tekutín z tehotenstva, maternica sa zmenšuje. „V tomto období je normálne nosiť stále tehotenské oblečenie a neľakať sa svojej postavy pred zrkadlom,“ radí Jana Michálková.

Opisuje, že v minulosti exitovala v sedliackych domoch takzvaná kutňa – plachta, za ktorou mali čerstvá mamička s bábätkom priestor pre seba na spoznávanie sa, dojčenie, oddych. Vybrané osoby je tam nosili tam polievky, mamička nikam nesmela chodiť a už vôbec nie pracovať.

„Skúsme to aj my - polihovať s bábätkom na gauči, prijímať len vybrané návštevy...,“ odkazuje poradkyňa. Počas šestonedelia by sa mal teda zvyšok rodiny, najčastejšie partner, starať o pohodlie matky, ona by mala byť toto obdobie bez povinností.

Diéty neskúšajte, tuk dieťatko potrebuje


Diéty sa pre dojčiace ženy neodporúčajú ani v neskoršom období, po šestonedelí. „Telo ženy je stavané na to, aby malo viac tuku ako muž, práve kvôli dojčeniu. Tuk je najdôležitejšia zložka na správny vývin mozgu dieťatka. Materské mlieko ho obsahuje veľmi veľa, a preto by mohli byť diéty pre dieťa škodlivé,“ hovorí Jana Michálková. Je to ale aj samotné dojčenie, ktoré mnohým ženám pomáha zbaviť sa prebytočných kíl.

Čo sa týka pohybu, obmedzenia po šestonedelí neexistujú. Pre bábätko je však najlepšie, ak ich absolvuje s matkou. „Dieťa pre svoj správny vývoj potrebuje fyzický kontakt s matkou, nie perinku, postieľku či kočiarik,“ zdôrazňuje Jana Michálková. Preto je dobré, ak matka dieťa nosí v šatke či nosiči, a s ním absolvuje aj všetky svoje denné činnosti – napríklad prechádzky, bežné domáce práce, nákupy či dokonca tanec. „Kočiarik je super vec - pomôže nám odniesť ťažký nákup, keď máme dieťa naviazané na sebe,“ usmieva sa poradkyňa.

Šport áno, ale nič extrémne


Ak chce žena robiť športové aktivity, ktoré sa s naviazaným bábätkom príliš nedajú robiť, ako beh, bicyklovanie, cvičenie je dobré, ak sa o bábätko stará vtedy otec, prípadne iná jemu druhá najbližšia osoba.

Niektorým matkám môžu pri športovaní prekážať väčšie a ťažšie prsia. „Podprsenka to nemusí vždy vyriešiť. Ak to však ženám neprekáža, šport pri dojčení nie je prekážkou,“ konštatuje Jana Michálková.

Pozor však – extrémne vysoká záťaž pre organizmus môže predstavovať stres, a to môže znižovať tvorbu mlieka. Preto sa ženám v prvom roku života dieťaťa odporúča menej náročné športovanie.

Samozrejme, ak sa chce vrcholová športovkyňa vrátiť medzi elitu čo najskôr, musí rátať s tým, že to pôjde na úkor mlieka a bábätka.

Ženám, ktoré však chcú iba silou mocou po pôrode schudnúť, odborníci odkazujú, že sa nemajú kam ponáhľať. Športovať rýchlo a nasilu len kvôli postave nemá zmysel. Po roku väčšina z nich získa späť pôvodnú figúru aj tak. A ak nie, dosť času na tréningy má potom.


ANKETA:

Čo si myslíte o chudnutí v prvom polroku po pôrode?

15,2%



27,3%



57,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >