Štíhla, silná a krásna ako Lindsey Vonn? Päť rád slávnej lyžiarky, ako začať

Patricia Poprocká, 15. februára 2021 o 05:43

Zima je momentálne v plnom prúde, ak však pominú tieto chladné dni, pomaličky sa už začne hlásiť jar. Ak chcete byť dovtedy „vo forme“, teda cítiť sa krajšia a štíhlejšia, je najvyšší čas začať niečo robiť práve teraz. Efekt cvičení sa nedostaví do dňa na deň, aj keď drobné zmeny môžete cítiť okamžite. Treba vydržať. Ako sa správne motivovať, radí trojnásobná olympijská víťazka a trojnásobná majsterka sveta v lyžovaní Lindsey Vonnová.

Lindsey Vonnová bola dlhé roky označovaná za jednu z najkrajších športovkýň.

Foto: SITA/AP

„Jediná cesta, ako sa stať v niečom úspešným, je cesta zmeny,“ bez servítky konštatuje slávna lyžiarka, ktorá má za sebou skvelú kariéru vo svojej knihe Byť silná je viac ako byť krásna. „Tie malé úpravy v dennom režime sa neskôr stanú normálnymi, budú súčasťou vašej rutiny, nebudú vám vôbec prekážať, dokonca si ani neuvedomíte, že je niečo iné,“ sľubuje. Treba len vydržať a osvojiť si nové návyky. Takže do toho!

Lindsey Vonnová pridáva 5 konkrétnych rád, ako sa motivovať k cvičeniu, vydržať pri ňom a dosiahnuť zmenu k lepšiemu.

1. Prestaňte sa vyhovárať

Najčastejším argumentom ľudí je, že nemajú čas. Podľa Lindsey Vonnovej je to veľmi často len výhovorka a jej odstránenie je prvým a dôležitým krokom. „Ak pozeráte televíziu, ste na internete, alebo na sociálnych sieťach hľadáte, kto má čo nové, naozaj skončite s výhovorkami, čas na cvičenie máte,“ odkazuje. Riešenie je jednoduché – čas strávený pred obrazovkou či monitorom skresať o hodinku venovanú práve pohybu. Prípadne to skombinovať – napríklad sledovať film zo stacionárneho bicykla.

2. Opakujte, opakujte, opakujte

Ak si už vyčleníte čas, dodržiavajte to. Pokojne si to zaznačte aj do diára. Lindsey odporúča cvičiť aspoň trikrát týždenne a vraví, že ideálne je robiť tak vždy v približne rovnakú hodinu dňa. Niekomu vyhovuje cvičiť ráno, prv než sa začnú valiť všetky povinnosti dňa, niekto zasa radšej popoludní strasie zo seba pracovný stres. Je to na vás, vyberte si.

„Ak budete mať cvičenie naplánované, stane sa vás samozrejmosťou ako sprchovanie či míting v práci,“ vraví.

3. Dajte si dosiahnuteľné ciele

Môže to byť napríklad méta zabehnutých piatich kilometrov, účasť na triatlonových pretekoch, čokoľvek primerané vašim možnostiam, čo vás láka a čo môžete dosiahnuť. Zo začiatku to môže byť dokonca len to, že budete cvičiť trikrát týždenne, aj to je cieľ, ktorý vás môže povzbudiť a motivovať do ďalšej aktivity.

„Splnenie realistického cieľa a pocit zadosťučinenia, ktorý s tým prichádza, vám pomôžu transformovať vaše telo oveľa viac,“ vraví Lindsey aj na základe vlastných skúseností profesionálnej zjazdárky.

4. Nemusí to byť ťažké

Ak sa nechcete stať majstrom sveta, po tréningu nemusíte odpadávať ani sa plaziť do postele. Ťažká svalovica tiež nie je vôbec potrebná, naopak. „Ak sa budete siliť do svojho maxima pri každom tréningu, ľahko sa zraníte,“ varuje Lindsey. „K silnejšiemu a štíhlejšiemu telu vám rovnako pomôže svižná chôdza ako šialený šprint. Dokonca aj keď len chodíte viac ako ste boli zvyknutí, viac sa zníži hladina cukru ako pri super intenzívnom cvičení, ktoré naruší váš metabolizmus,“ vysvetľuje športovkyňa.

Lindsey Vonnová v zime na svahu s typickou čiapkou, ako si ju pamätá väčšina priaznivcov.

Foto: SITA/AP

Samozrejme, neznamená to, že si netreba dávať méty a postupne sa zlepšovať. „Ak už máte nejakú kondičku, doprajte si intenzívnejší a ťažší tréning dvakrát do týždňa,“ odporúča Lindsey. Extrémy však naozaj netreba, môžete si uškodiť inde, napríklad môžete mať tendenciu k nezdravšiemu spôsobu stravovania.

5. Postupujte po čiastkach

„Vždy, keď cvičím, myslím na niečo malé, čo chcem dosiahnuť,“ prezrádza niekdajšia svetová šampiónka. Čiže na to, že urobím viac opakovaní, zdvihnem trošku ťažšie závažie alebo budem behať či bicyklovať o niečo dlhšie než naposledy. Vcelku jednoduché. Ako sila prítomného okamihu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >